Keputihan semasa hamil boleh memberi risiko besar kepada bayi dalam kandungan. Jika diikutkan lelehan keputihan yang berlebihan semasa hamil adalah sesuatu yang normal selagi ia berwarna putih. Namun ia bertukar menjadi abnormal sekiranya lelehan bertukar warna menjadi kekuningan atau kehijauan.
Lelehan berlebihan ini disebabkan oleh perubahan hormon Estrogen yang membantu aliran darah ke bahagian pelvik dan meransang selaput lendir iaitu Leukorrhea atau keputihan semasa hamil. Leakorrhea berfungsi untuk melindungi saluran kelahiran daripada terkena jangkitan dan mengekalkan keseimbangan flora bakteria baik di dalam faraj.
Jika lelehan faraj sudah berwarna kuning kehijauan, berbau kuat dan disertai dengan gatal di bahagian luar faraj, ini bermaksud anda sedang mengalami jangkitan faraj.
Selalunya jangkitan faraj ini disebabkan Jangkitan Yeast atau Candidiasis atau jangkitan kuman penyakit kelamin seperti syphilis, chlamydia atau gonorrhea. Jangkitan ini perlu segera dirawat untuk elak kesan yang buruk kepada janin.
Antara risiko keputihan yang ramai ibu tidak tahu yang dikongsikan oleh Ayachalo.com adalah:
1. Sawan
Keputihan yang disebabkan oleh kulat Candida Albican boleh meningkatkan risiko epilepsi atau sawan terhadap bayi.
2. Gangguan pernafasan kepada bayi
Jangkitan keputihan yang disebabkan oleh kuman HPV boleh menyebabkan gangguan pernafasan dan pencernaan bayi sehingga boleh mengakibatkan kematian bayi.
3. Kelahiran pra-matang
Keputihan yang disebabkan oleh Chlamydia boleh menyebabkan kelahiran pra-matang kerana menyebabkan selaput ketuban pecah sebelum cukup bulan.
4. Jangkitan mata
Keputihan yang berpunca oleh Neisserea Gornorrnoeae boleh menyebabkan jangkitan pada mata bayi sehingga boleh mengakibatkan mata bayi buta.
Tip mencegah jangkitan faraj
1.Pakai seluar dalam daripada material kapas yang longgar.
2.Jangan mencuci faraj menggunakan sabun. Ia akan membunuh bakteria baik yang melindungi faraj anda.
3.Sentiasa pastikan faraj bersih dan kering. Lapkan punggung dari hadapan ke belakang selepas masuk tandas.
4.Elakkan penggunaan pantiliner yang kerap. Gunalah jika perlu sahaja.
5.Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi gula sebab ketika hamil faraj mengandungi gula yang tinggi disebuk glikogen, inilah yang menggalakkan pertumbuhan kulat.
6.Basuh faraj dengan bersih sebelum dan selepas berjimak.
7.Amalkan suplemen anti-fungus dan penggalak sistem imun untuk melawan jangkitan kuman.
Sumber: ayachalo.com
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI