Suami kepada pelakon popular, Ummi Nazeera iaitu Dr Izzar Anwari berkongsi tentang bahaya pemberian madu lebah kepada bayi yang berusia bawah 1 tahun.
Mungkin ramai ibu bapa yang belum mengetahui kesan bahaya madu lebah kepada bayi dibawah satu tahun. Ikuti perkongsian daripada Dr Izzar berkenaan madu lebah ini.
“Bahaya beri bayi makan madu. Haa, ramai orang dok kasi madu lebah sebagai doorgift ye sekarang. Penat saya memikir kenapa.”
“Madu tu kita tau memang pemanis semulajadi yang baik untuk kita.Tetapi, bagi baby normal (1 tahun ke bawah), ia merupakan RACUN untuk depa. Awat pulak? Meh saya cerita”
Ads
“Madu ni sebenarnya mengandungi spora daripada bakteria Clostridium botulinum. Untuk kanak-kanak besar dan dewasa, salur penghadaman kita sememangnya boleh mencerna/memproses spora tersebut”
“Tetapi buat baby-baby ni, masalah akan terjadi sebab sistem penghadaman baby belum cukup matang dan ini boleh menyebabkan baby mendapat BOTULISM”
“BOTULISM ni memberi kesan kepada sistem saraf baby yang boleh menyebabkan otot menjadi lemah dan lumpuh. Botulism ni jarang berlaku, tapi kalau kena memang boleh MENGANCAM NYAWA”
Ads
“Dekat USA ada company menjual pacifier berisi madu (honey pacifier) kepada baby-baby. Terus naik kes botulism kat sana.Rata-rata parents sana tak tahu bahaya madu untuk baby mereka. Harap-harap tak masuk Malaysia produk tu”
“So kepada parents, elakkan la kasi baby tu makanan yang ada madu (madu asli/ madu proses). Makanan yang dah bakar dengan madu pun elakkan ye. Sebab spora Colostrium botolinum ni memang tahan panas”
Diharapkan penjelasan daripada Dr Izzar sedikit sebanyak boleh memberi ilmu pengetahuan berkenaan penjagaan kesihatan bayi.
Wow! Bestnya mommies dapat me-time dengan bff di Muzium Negara. Ada sharing dari pakar, games menarik dan hadiah lumayan untuk dimenangi. Jom, daftar sekarang di SINI
Bagi anak-anak yang ada asma, penjagaan pemakanan antara aspek yang penting. Jika tersilap makan makanan yang boleh ‘mencetuskan’ asma, ia secara tidak langsung menyebabkan anak rasa tidak selesa.
Bagi ibu bapa yang anaknya mengalami masalah ini, buah epal bagus untuk anak yang ada asma. Kalau anak dapat makan sekurangnya sebiji sehari, insyaAllah boleh kurangkan risiko serangan asma jadi lebih teruk, dengan izinNya.
Berkongsi mengenai kelebihan buah epal ini, menurut Dr Mazliana Mazlan, lagi banyak epal yang anak makan, lagi kurang risiko kekerapan nak dapat serangan asma, insyaAllah.
Dalam epal ada flavonoids. Kandungan ini lah yang buat tahap asma anak kita makin baik.
Flavonoids akan mantapkan fungsi paru-paru anak.
Bila ada sesuatu yang trigger asma anak, paru-paru dapat bekerja dengan baik. Maka serangan asma pun akan jarang berlaku, atau tak teruk sangat seperti sebelumnya.
Ada kajian menyatakan yang kalau ibu mengandung ambil epal 4 biji seminggu, risiko asma pada anak yang dikandung akan berkurang lebih 37peratus.
Kalau anda ada sejarah keluarga dengan masalah alahan seperti asma, ekzema, resdung atau psoriasis, ada baiknya jadikan epal sahabat baik waktu mengandung. Dengan izinNya, insyaAllah akan berkurang risiko alahan untuk transfer ke anak.
Epal untuk bagi anak makan, cari selain dari negara China dan USA k. China sebab tanah toksiknya, dan USA pulak dengan isu GMO nya.
Dan untuk anak asma, keluarkan epal dari peti sejuk, makan bila epal di suhu bilik. Kalau epal sejuk, pun boleh trigger asma semula.
Sama-sama kita cuba banyakkan real food untuk anak-anak ya, lebih kena jaga bila anak ada masalah alahan.
Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Roti sourdough boleh dijadikan sebagai roti alternatif yang lebih sihat berbanding roti putih. Banyak manfaat kesihatan daripada roti sourdough. Roti sourdough kaya dengan probiotik, prebiotik dan protein. Ia membantu tingkatkan penghasilan bakteria baik dalam usus.
Roti sourdough adalah alternatif yang lebih sihat berbanding roti putih. Ia dibuat dari tepung yang telah difermentasi dengan lactobacilli dan ragi. Ini membuatkan roti akan mengembang dan menyebabkan rasa yang khas.
Roti Sourdough Alternatif Ganti Roti Putih
Roti sourdough mempunyai nilai GI rendah iaitu bawah 55. Proses fermentasinya telah ubah struktur molekul karbohidratnya. Perut tidak kembung. Sembelit boleh dielakkan. Irritable bowel syndrome (IBS) boleh dicegah.
Manfaat Roti Sourdough
Kandungan probiotik dalam roti sourdough ini menyebabkan roti ini lebih sihat dimakan terutama untuk kesihatan perut dan usus. Bahan yang digunakan dalam pembuatan roti ini menggunakan tepung, ragi dan sedikit gula.
Tiada pengawet dan pewarna digunakan. Jadi ia lebih baik. Meskipun roti sourdough sering dibuat dari tepung yang sama dengan jenis roti lainnya, tetapi proses fermentasi telah meningkatkan nutrisinya.
Bantu Tingkatkan Bakteria Baik Dalam Usus
ANTARA MANFAAT ROTI SOURDOUGH INI IALAH:
1. Kaya dengan protein
Sepotong roti sourdough memiliki lebih banyak protein dari roti putih biasa.
2. Mudah dicernakan
Ini kerana ia mengandungi prebiotik dan probiotik.
Prebiotik adalah serat yang tidak dapat dicerna dan memberi makan bakteria baik dalam usus, sedangkan probiotik adalah bakteria baik yang berada dalam usus.
3. Rendah gluten
Proses fermentasi membuat roti sourdough menjadi lebih rendah gluten. Gluten adalah sejenis protein yang ditemukan dalam biji-bijian tertentu yang menyebabkan masalah pencernaan pada orang yang sensitif atau alergi terhadapnya.
4. Mengawal gula darah lebih baik
Proses fermentasi juga telah mengubah struktur molekul karbohidrat menyebabkannya rendah indeks glikemik.
5. Membantu penurunan berat badan
Kehadiran probiotik dan proses fermentasi sendiri membantu menghasilkan sebatian yang disebut sebagai asid lemak rantai pendek seperti butirat, propionat, dan asetat yang meningkatkan penghasilan tenaga dan mengurangkan selera makan.
6. Sihat untuk penghadaman
Probiotik dalam sourdough membantu menjaga keseimbangan bakteria dalam usus. Probiotik ini juga membantu masalah sindrom iritasi usus besar (IBS), mengurangi gas dan kekembungan dan sembelit. Ia membantu melawan infeksi Helicobacter pylori yang merupakan salah satu penyebab utama masalah gastritis.
Roti sourdough sangat disarankan sebagai pilihan yang lebih sihat. Boleh cuba tukar roti putih dalam diet haria anda sekeluarga.
Madu memang memang berkhasiat dan mempunyai pelbagai kelebihan. Kita sentiasa mahukan makanan yang terbaik untuk bayi. Tapi tahukah anda madu tidak sepatutnya diberikan kepada bayi?
Madu tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 12 bulan. American Academy of Pediatrics (AAP) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menasihatkan bahawa madu tidak boleh ditambah kepada makanan, air atau formula yang diberikan kepada bayi yang berusia lebih muda daripada usia 12 bulan. Secara teknikalnya, ia termasuk madu mentah mahu pun yang terkandung di dalam makanan makanan yang dipanggang atau diproses menggunakan madu.
Ramai yang yang tidak tahu madu bahaya kepada bayi berumur di bawah 12 bulan walaupun madu telah diletakkan atau dicampur ke dalam makanan ketika dalam peringkat pemprosesan. Terdapat kebanyakan etnik dan budaya yang terus memberikan bayi madu seawal dari lahir dan terus memasukkannya awal ke dalam diet bayi tanpa menyedari tindakan ini boleh mengundang bahaya dan boleh mengancam nyawa si kecil.
KENAPA MADU BERBAHAYA KEPADA BAYI?
Madu berkemungkinan mengandungi spora Clostridium botulinum yang boleh menyebabkan keracunan yang dipanggil botulisme. Daripada 145 kes botulisme yang dilaporkan setiap tahun di Amerika Syarikat, kira-kira 94 kes (65%) adalah botulisme bayi.
Walau bagaimanapun pakar-pakar menganggarkan angka-angka ini daripada 250 kes setahun dengan banyak kes yang tidak dikenalpasti. Apa yang menyedihkan ialah 90% bayi yang didiagnosis dengan botulisme bayi di Amerika Syarikat adalah di bawah umur enam bulan!
Pencemaran spora Clostridium botulinum boleh terjadi apabila lebah terdedah kepada flora yang tumbuh pada tanah yang mengandungi spora / bakteria botulisme atau sarang lebah terdedah secara terus kepada spora ini.
Madu kebanyakannya dimakan dalam bentuk mentah dan biasanya tidak dipasteur atau disterilkan. Madu walau telah dipasteur boleh mengandungi spora botulism dan tidak boleh diberikan kepada bayi di bawah umur 12 bulan!
Jika bayi menelan spora Clostridium botulinum, ia akan berkembang di dalam usus mereka dan akan menghasilkan toksin. Tidak seperti orang dewasa dan kanak-kanak lebih tua, bayi boleh jatuh sakit akibat daripada toksin yang dihasilkan oleh bakteria ini.
TANDA-TANDA AMARAN BOTULISME BAYI
Botulisme akibat daripada kolonisasi oleh bakteria dalam sistem penghadaman bayi. Gejala biasanya muncul dalam masa 12-36 jam selepas bayi terdedah kepada makan makanan yang tercemar. Ia juga mungkin berlaku seawal beberapa jam dan sehingga 10 hari. Gejala botulisme pada bayi mungkin berlaku sehingga 14 hari kemudian!
Bayi dengan botulisme mungkin mempunyai gejala berikut:
Keletihan
Selera makan menurun atau kurang menyusu
Sembelit
Tangisan yang lemah
Otot menjadi lembik (tanda mungkin atrofi otot)
Kelemahan muka
Susah untuk menelan atau refleks gag yang lemah
Gejala ini disebabkan oleh lumpuh otot yang disebabkan oleh toksin bakteria. Sekiranya bayi anda mempunyai tanda-tanda botulisme, terus bawa ke bahagian kecemasan dengan segera kerana ia boleh mengancam nyawa!
Orang dewasa tidak terjejas dengan sejumlah kecil spora botulinium berbanding bayi. Pada orang dewasa, jumlah spora botulisme yang ditelan (jika ada) dari madu sangat kecil jumlahnya kerana kita mempunyai usus matang. Usus orang dewasa mengandung asid yang cukup untuk menangkal pengeluaran toksin yang menghasilkan bakteria botulisme.
Sebaik sahaja bayi mencapai umur satu tahun atau lebih, usus mereka akan mempunyai keseimbangan asid yang akan membantu memusnahkan dan melawan sebarang toksin yang menghasilkan bakteri botulisme.
BOLEHKAH BAYI SAYA MAKAN MAKANAN YANG DIBAKAR DENGAN MADU?
Spora botulisme hanya boleh dibunuh oleh haba yang tinggi yang boleh diperolehi dalam tekanan pembakar. Toksin (yang dihasilkan dalam keadaan anaerob) hanya boleh dimusnahkan dengan mendidih (WHO). Jadi secara teknikal, madu tidak selamat untuk bayi walaupun dalam bentuk yang dimasak seperti dalam makanan yang dipanggang seperti roti.
Spora botulisme TIDAK akan musnahkan semasa proses memanggang atau melalui mana-mana kaedah memasak rumah. Berbincanglah dengan pakar pediatrik dengan untuk mendapatkan kepastian dan maklumat lanjut.
Bagi anda yang ingin mengetahui tentang travel umrah bersama anak kecil dan tipsnya, ikuti rancangan TV Pa&Ma pada Rabu, 4 September 2019, jam 9 malam di Astro Prima & Astro Prima HD bersama pengacara Datin Fouziah Ghous dan suami Datuk Zhafran.
Semakin ramai pasangan berkahwin kini cenderung memilih gaya hidup 'childfree', iaitu tidak mahu mempunyai anak. Trend ini dilihat membimbangkan.Walaupun keputusan ini dilihat sebagai hak...