Bayi 8 Bulan Dah Boleh Makan Keju! Ikuti 3 Resipi Menarik Untuk Perkenalkan Keju Pada Anak Anda

Share

Bayi yang berumur 8 bulan hingga 12 bulan sudah boleh makan keju. Namun tak semua keju sesuai untuk bayi. Bagi yang berumur 8 bulan hingga 12 bulan perkenalkan bayi dengan krim keju seperti Tatura.

Jika bayi anda tiada sebarang masalah alahan, anda boleh teruskan. Elakkan memberi keju yang mempunyai garam, kerana ia agak masin. Ikuti resipi di bawah yang dikongsi oleh Puan Nurul Hanim untuk panduan dalam penyediaan makanan kepada bayi anda.

hi momies… kimi 8months 12hari baru ibu intro cream cheese. Ni antara menu kimi untuk 3DR intro cream cheese dalam makanan kimi. So far kimi ok takde nampak alahan apa-apa.

CHEEZY SWEET POTATO Ccoated with DATES

Bahan-bahan:
1biji sweet potato – saiz sederhana
1tbsp tepung gandum Faiza
2biji kurma – jadikan puree
Cream cheese – potong dadu secukupnya
1tsp unsalted butter
Minyak masak

Cara penyediaan:
1. Rebus/kukus sweet potato hingga empuk. Sejukkan dan lenyek-lenyek.
2. Masukkan tepung gandum sikit demi sedikit dan uli bersama sweet potato hingga sebati adunan tak keras ye! Memang lembut je (kalau adunan telerai tambahkan air sikit-sikit sampai elok melekat je)
3. Gentel-gentel bagi bulat atau memanjang (ikut suka) dan masukkan cream cheese. Tutup semula dan goreng hingga garing.
4. Dalam periuk lain. Cairkan UB dan masukkan puree kurma. Biarkan sedikit likat dan masukkan cheezy potato. Pastikan semua bahagian disaluti kurma dan tutup api. Sedia dihidang & makan!

CHICKEN STUFFED with CHEEZY MIX VEGE

Bahan-bahan:
2ketul dada ayam
1/2biji bawang kecik – cincang(guna bawang holland lagi sedap)
1ulas bawang putih 
Sayur pilihan *carrot, brokoli, cauliflower, leeks, tomato ceri -cincang&steam
2tbsp cream cheese -keluarkan awal spya x keras
1tbsp white sauce
Unsalted butter
Toothpicks – utk jahit ayam

Cara penyediaan:
1. Cairkan UB dan tumiskan bawang hingga naik bau.
2. Masukkan sayur-sayur yg telah dikukus sebatikan dengan bawang tumis dan tutup api. Sejukkan sekejap.
3. Masukkan sayur2 dlm mangkuk. Campurkan dengan white sauce dan cream cheese biar sebati.
4. Lubangkan ayam dan sumbat campuran sayur td. Dan tutup ayam gunakan toothpicks kemas-kemas supaya isi tak terkeluar.
5. Goreng/grilled gunakan UB hingga ayam masak. Sedia dimakan.

WHITE SAUCE @ BECHAMEL SAUCE
(Kuantiti terhasil banyak bole simpan utk buat carbonara, lasagna atau sebagai agen pemekat)

Bahan-bahan:
1/2 cawan Unsalted butter
1/2 cawan tepung gandum faiza
1cawan susu (fm-under 1y,, freshmilk -1y above)
Oregano & parsley flakes (optional)

Cara penyediaan:
1.Cairkan UB dan masukkan tepung dan gaul sekata hingga sedikit bubble2 tp jgn sampai jd brown colour.
2. Masukkan susu dan tutup air. Gaul2 sampai x berketul. Tekstur licin je. Kalau pekat bole tambah susu lg. (Sy letak air kosong je)
3. Taburkan oregano & parsley flakes *jika suka.

CHICKEN CHEEZY BUTTERMILK

Bahan-bahan:
1keping dada ayam hiris nipis kecil2*
1tsp tepung gandum*
1tsp tepung jagung*
1/4tsp rempah kari ayam*
1tbsp bawang holland cincang
1ulas bawnag putih cincang
2tbsp white sauce (bole guna susu)
1kiub chicken stock
1tbsp cream cheese
1 1/2tbsp unsalted butter
7helai daun kari
Air

Cara penyediaan:
1. Campurkan bahan * sebati dan perap selama 30min atau lebih.
2. Cairkan 1tsp UB dan gorengkan ayam yg telah diperap. Ketepikan.
3. Gunakan kuali yg sama cairkan lebihan UB yg ada dan tumis bawang & daun kari hingga naik bau dan kekuningan.
4. Masukkan CS dan white sauce@susu. Tambahkan air sedikit. Biar hingga sedikit menggelagak.
5. Masukkan cream cheese dan kacau hingga tidak berketul.
6. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi dan gaul sekata. Siap!

Sumber: Facebook Nurul Hanim Omar

Published by
NuFa