Hari raya Aidiladha baru je berlalu, pasti ramai yang dapat daging korban kan. Jadi kalau mama-mama semua tak tahu nak masak apa dengan daging korban tu, apa kata buatkan untuk si manja menu begedil daging.
Tapi bagi anak mama-mama yang kurang gemarkan daging, mama masih boleh menggunakan ayam. Pilih Protein yang anda suka untuk ditambah dalam begedil ini. Ikuti perkongsian resipi dari Puan Farah Soraya;
Bahan-bahan
Daging/Ayam (ikut pilihan masing2)
Organic Pasta brand Neutral
Potato
Carrot
Oregano herbs
Cream cheese.
Cara-cara
Rebus potato sampai lembut.
Rebus pasta dan daging/ayam sampai masak.
Mashedkan potato then masukkan creamcheese dan isi daging/ayam yang dah diracik. Last sekali masukkan oregano herbs.
Lepastu bentukkan ikut citarasa masing masing.
Mommy simpan dalam fridge malam tadi then pagi tadi baru goreng. Sebelum goreng mommy salut dengan telur.
Sumber: Facebook Farah Soraya
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak Bosan Makan Nasi, Cuba Bread Tuna Cheese Simple Ni, Memang Kenyang!
Sesekali menu ringkas sebagai sarapan buat anak kekenyangan hingga ke tengah hari. Lagi-lagi bagi anak yang tak berapa gemar dan dah mula bosan makan nasi.
Bread Tuna Cheese ringkas dari cikgu media sosial, Azlina Ina Fans ni mama wajib cuba. Sedap!
Salam anak-anak mak semua. Suka sarapan mudah dan sedap. Jom cuba Bread Tuna Cheese ni ok.
Bahan-bahan:
Roti putih -tepi-tepi dia potong
Telur
Garam
Lada sulah
Marjerin
Tuna
Cheese slice
Pecah telur tambah garam dan lada sulah. Kacau.
Roti tadi sapu dengan majerin satu bahagian.
Satu bahagian lagi sapu tuna (kalau korang nak pedas nak tambah dengan cili padi atau bawang pun boleh)
Tutup kan lepas letak 1 slice cheese.
Siap macam gini.
Celupkan roti tadi dalam telur.
Goreng dengan minyak sedikit dan siap dimakan. Senang je.
Menarik: Anak Kurang Suka Bahagian Isi Dada Ayam Buat Nuget Homemade, Sekejap Je Licin
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pau Kacang Merah Gebu. Sejuk Pun Masih Lembut, Senang Step Nak Buatnya!
Geram tengok pau yang gebu dan lembut kan?. Nak buat sendiri rasa tak yakin. Dalam fikiran selalu fikir, nak makan beli je lah senang. Tak payah fikir nak uli semua tu. Cumanya jika beli mungkin kosnya banyak juga jika anak-anak jenis yang suka makan.
Apa kata bagi anda yang pertama kali teringin nak cuba, guna resipi Acu Kuzent ni. Resepinya ringkas dan bagi yang tak pernah buat, ia cukup mudah.
RESIPI MENARIK [Sambal Nasi Lemak Padu, Tumis Lama-Lama, Sedapnya Lain Macam]
Inti untuk pau terpulang pada citarasa masing-masing. Jika suka kacang merah atau kaya, boleh beli inti yang dah siap jual di kedai bakeri. Sekiranya anak suka inti kari ayam atau sardin, masak je seperti kita buat inti karipap.
Pau kacang merah versi pink colour
Bahan-bahan:
250 g tepung gandum( nak guna tepung pau pun boleh)
1/2 camca gula pasir
1 camca susu pekat
1 camca yis
1/2 camca shortening pau
1/4 camca pelembut roti
Air ais agak agak uli ( lebih kurang 1 cawan ) hakak buh skit skit..
Cara-cara:
*** Masuk semua bahan uli, air tu masukan skit skit.. uli sampai jadi doh…lepas uli letak minyak di tapak tangan supaya tak lekat untuk timbang doh…timbang 30g
Lepas tu letak la inti ikut kesukaan ….(inti kacang, kaya, ayam). Lepas tu rehatkan 5 minit. Panaskan air kukus hakak guna letrik sat ja.
Kukus 3-5 minit sahaja.Penutup kukus balut la dengan kain untuk elak air kukus jatuh atas pau. Kukus jangan lama. Kalau lama pau ampa redot sebelum usia.
*** Kalau tak ada shortening boleh ganti butter/marjerin. Pelembut roti kalau susah nak cari tak payah letak pun tak apa. Tapi tak selembut sutera la…cuma lembut sahaja ja…
Selamat mencuba!
LAGI RESIPI MENARIK [Resipi Aiskrim Vanilla Magnum Homemade. Makan Sejuk, Terasa Nikmat Coklatnya!]
Kredit Resepi : acu kuzent
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Piza Ala Mat Saleh, Guna Pressure Cooker Je. Tak Payah Sibuk Jaga Suhu Oven!
Bila cuti sekolah ni, berselera sungguh anak-anak makan. Ada saja permintaan untuk kita masakkan makanan kegemaran mereka. Setiap anak ada saja ragamnya kan? Biasanya anak-anak sukakan hidangan ringkas dan sedap seperti makanan western.
Si ibu akan sedaya upaya mencari resipi yang paling mudah tapi hasilnya sama sedap seperti yang biasa dimakan di luar. Suraidah Samsudin berkongsi cara mudah buat piza dengan hanya menggunakan pressure cooker.
Ikuti perkongsian ini;
RESIPI PIZA PRESSURE COOKER
Alhamdulillah 1st trial homemade pizza..
Mode steam, valve seal..
Boleh cuba ya kawan2…
Update, ramai yg nak resipi..
OK sy share ye, sukatan doh ni utk PC sy size 8L.. Sy xpasti yg size lain sma diameter ke x.. Klu beza pun mungkin sikit jelah kot… Byk sy try n error je.. Skill pizza mmg xdak n ni 1st attempt buat pizza.. 😂😂 Tapi as long seisi rumah kata sedap sy dh happy..
Untuk doh :
1cwn tepung gandum
1sudu kecil Yis kering
1sudu kecil baking powder
1sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan air suam
1sudu besar extra virgin oil/minyak masak
Baca Juga:
Resipi Mi Sizzling Abang Remy, Makan Panas-Panas Memang Syok! Hidangan Sesuai Untuk Satu Famili
Biskut Raya Terpaling Sedap, Rasa Ala-Ala Jenama Terkenal. Rangup, Tak Sedar Habis Sebalang!
Resipi Bubur Nasi 2 Bahan, Mudah Masak. Makan Dengan Lauk Simple, Bertambah Tak Cukup Semangkuk!
Topping :
Spagetti sos
Cheddar cheese
Serbuk lada hitam
Nanas dlm tin
Mushroom dlm tin
Sosej
Bawang holland
Capsicum
Mozarella cheese
Cara-cara:
-Satukan yis, gula n air suam, letak tepi sat bg yis tu function.. Mcm mana nak tau yis tu hidup ke x? Tgk ada buih2 tu hidup laa yis tu.. Klu x dak kira yis tu masuk hanginnnn😅
– Satukan tepung,garam, baking powder, dan minyak. Gaul manja2 je bagi bahan2 sebati.. Dh nampak mcm sebati skit2 masuk kan air td.. Uli doh sampai menyampah 🤣💞hahaha sampai xlekat d tangan.. Rehat kan doh 3jam.. Sy dan doh dpt rehat yg cukup sbb letih menguli..
– Doh akan naik sekali ganda.. Uli balik, yg kali ni manja2 je.. Jgn gado2, benda blh bincang 😜
– Masukkan doh dlm non stick pot.. Leperkan ikut dasar pot yg xsedar diri tuuu.. 🤣
-Spread virgin oil/minyak masak atas doh, pastu spread sos spegeti prego (jgn sampai ke tepi dinding pot sgt nnt dia melt pastu jadi hangit), cheddar cheese n lada hitam.. Dan boleh laa sprinkle segala makneka topping kesukaan…
-Last skali tabur laaa mozarella cheese kalau nak dapat effect tarik tarik cheese xputus tuu
– Saya guna mode steam, valve seal.. Dah bb release pressure n keluarkan dgn senduk ikea yg warna hitam tu je.. Xde melekat ka apa.. Senang jaa nak keluarkan..
OK sila cuba! Good luck ❤️
Mudah buat piza dengan periuk tekanan tinggi ni terutamanya untuk para ibu yang masih tidak biasa menggunakan ketuhar. Penggunaan ketuhar lebih renyah kerana kita perlu pandai mengawal suhunya.
Menggunakan periuk tekanan tinggi ni, cukup dengan menetapkan mod masakan sahaja. Jadi untuk ibu-ibu yang mahu belajar buat piza pertama kali, bolehlah gunakan kaedah ini. Selamat mencuba!
Nak menang cash bernilai RM4000? Jom, hantarkan foto OOTD Sedondon Raya bersama anak anda di 👉🏼 SINI
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI