Anak-anak kalau ibu buat je spageti atau makaroni, pastinya makan cukup berselera. Tambah pula bila ada cheese, lagilah mereka suka. Bagi ibu yang nak sedikit kelainan, boleh sediakan Makaroni Cheese Baked.
Bestnya makaroni ni, ia digoreng dengan semua campuran beberapa sos dan selepas itu ditabur cheese sebelum dibakar.
Resipi ni simple je tapi nikmatnya bila makan tu memang terbaik. Tak rugi cuba kerana pastinya jadi rebutan anak-anak.
Bahan untuk makaroni goreng
– 1 bungkus pasta makaroni (rebus hingga lembut )
– Isi ayam
– 4 batang sosej
– 1 batang karot
– Sedikit capsicum hijau dan merah
– Bawang holland (dadu)
– Bawang putih (dadu)
– Sos prego
– Cili flakes/serbuk cili kasar
– Sedikit sos tiram
– Sedikit sos cili
– Garam dan perasa secukup rasa
Untuk white sos
1 cawan susu segar / 1 kotak kecil (300ml)
2 keping cheese slice
1 sudu besar butter
1 sudu besar tepung gandum (buh air sikit )
Garam dann gula ( jika suka )
Keju mozarella/parmesan secukupnya
Cara-cara
– Panaskan minyak tumis bawang, masukkan isi ayam dan sosej
Ads
– Masukkan sos prego n cili flakes
– Masukkan sos tiram, sos cili dan garam
– Masukkan makaroni dan capsicum
Ads
– Kacau sebati perasakan dan tutup api
– Untuk white sos pula panaskan butter hingga cair, masukkan susu dan cheese
– Kacau sebati dan masukkn tepung gandum untuk bagi dia pekat
– Perasakan dengan garam dan gula
Ads
– Dah mendidih tutup api dan ketepikan
– Sediakan loyang masukkan makaroni dulu, ratakan dan tuangkan white sos hingga rata dan taburkan cheese.
Ulang hingga habis. Saya buat 3 layer. Dah siap bakar dalam oven suhu 170 selama 30 minit. Selamat mencuba.
**Teringin nak dapatkan kelengkapan pada harga berpatutan, klik sini
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Menonton televisyen bersama keluarga di petang hari terasa kurang lengkapnya tanpa kudapan yang dikongsikan bersama. Bosan dengan kerepek, kacang dan sebagainya, apa kata mama sediakan sebalang biskut coklat chip rangup buat anak-anak sebagai kudapan.
Biskut coklat chip yang disediakan oleh Pn Nazura Hamidi ini cukup ringkas sehingga mendapat perkongsian yang tinggi di facebook. Mana tidaknya, hanya campurkan semua bahan dan kacau dengan senduk sahaja, biskut siap tersedia dan rangup. Mama wajib cuba!
Biskut kuarantin namanya. Duduk umah tak ada buat apa, kita buat biskut campak-campak je.
Bahan-bahan:
1 ¹/² cawan tepung gandum
¹/² sudu kecil soda bikabonat
¹/² buku buttercup
Secubit garam
1 biji telur
1 cawan Choc chip
Esen vanila
1 cawan gula perang
Campurkan semua bahan dan kacau guna senduk je.
Gunakan sudu dan bentukkan adunan dengan saiz kecil.
Bakar dengan suhu 160° (api atas bawah) selama 20 ke 25 minit.
Siap!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Di hari-hari terakhir Ramadan ni, boleh jadi buntu nak masak apa untuk berbuka puasa. Boleh dikatakan semua jenis masakan sudah kita sediakan untuk keluarga tersayang. Sekiranya anda sekeluarga suka makan hidangan berasaskan ayam, bolehlah cuba resipi mudah ini.
Biarpun tidak sukar untuk dibuat, tapi rasanya sangat lazat. Boleh bertambah-tambah nasi dibuatnya. Anda boleh mengubah resipi mengikut selera anak-anak. Resipi ini ada menggunakan cili padi, jika tidak mahu terlalu pedas bolehlah digantikan dengan lada masak. Resipi menarik ini dikongsikan oleh Kalaivani Krishnasamy. Bukan saja dimakan dengan nasi, kalau dinikmati dengan pulut kuning pun sedap juga ni!
RESIPI AYAM PEDAS MANIS
Hi smua.. hari ni kalai nak share resepi yang super duper simple ye senang je..rasa pedas..manis..
Kalai biasa buat resepi ni dgn cauliflower.. hari ni try buat pakai ayamnama resepi xtau lg nanti kita sama2 pikir ye
Resepi ni lg lama disimpan lg sedap.. buat tgh hari..balance tu time mkn mlmlg sedap..bg kalailah.
CARA-CARANYA:
1. Ok..kalai pakai setengah ekor ayam ye
Ginger garlic paste
Telur putih 1
Lada hitam.
Garam sedikit
Perapkan
2. Campurkan tepung jagung..sblm ni kalai grg tambah tepung gandum.campur tepung beras..xpi pakai tepung jagung pun cukup crispy..
4. Tumis Bawang besar satu Sedikit bawang putih dan halia..di potong dadu ye..kalai tumis dgn myak bijan..minyak biasa pun blh ye sis2
5. Then tambah cili padi.. cili padi kalau lbh lg sedap bg kalai lah nak kurang blh..xpi jgnlah kurang sgt sis2.. nanti tak sedapnak ganti yg kaler hijau pun blh. Xpi cili merah ni lagi ummmmpppphhhh
6. Once smua dah layu..naik bau.. masukkan sos cili dan kicap manis dan tiram ckit ye adjuz manis dan pedas ikut tekak masing2 ye.. dan tambahkan sedikit air mengikut selera nak kuah banyak mana.
7. Blh add white pepper ckit..rasakan..sebatikan rasa dia ikut tekak masing2..bancuhkan tepung jagung dan air sedikit..letak dlm tiga sudu mkn.. pekat kan sedikit kuat tu..kalau ikutkan pedas kena lbh ckit lah..kalau tak manis kan..tu yg kalai bubuh cili bnyak awal2
9. Then masukkan bawang besar yang dipotong besar2..bijan yg di roast.. cili padi hijau..nak bg kaler ckit dan daun bawang….kacau sekejap..semua sebati..siap!
Rangkaian sos sememangnya menjadi stok wajib ada di rumah kita. Selain menambah rasa sesuatu jenis makanan, aneka sos ini juga dapat membantu menyedapkan lagi hidangan tambahan seperti nugget, wedges, french fries dan sebagainya. Jika anda menyediakan burger homemade di rumah, sos yang satu ini wajib ada cuba. Memang awesome!
Resipi sos cheezy yang dikongsikan oleh Ebby Hidil ini cukup menarik kerana kuahnya pekat dan likat. Jadi tidak perlulah membeli sos lagi, buat sahaja resipi yang dikongsikan ini. Memang padu!
Kali ni Cikrose nak share cara membuat sos cheezy untuk burger.
Resipi:
1 tin susu cair
Air setengah tin
5 keping keju (cikrose guna brand Emborg)
1 ketul kiub ayam
1 sudu kecil lada hitam -diblend halus
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung (untuk pekat kuah sos) letak air sedikit
Pewarna kuning
Masukkan semua bahan kecuali kepingan keju dan tepung jagung.
Masak hingga mendidih baru masukkan kepingan keju. Bila dah mendidih masukkan air tepung jagung tadi dan kacau hingga pekat.
Guna api perlahan. Bila dah meletup-letup sos tadi, boleh lah tutup api.
Kacau selalu hingga sejuk untuk mengelakkan berketul. Boleh buat penyicah untuk nugget, wedges, french fries dan sebagainya.
Selamat mencuba!
EPISOD 6 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: ANAK BIJAK IQ, PEMAKANAN @ GENETIK
Pemakanan anak memainkan peranan penting bukan sahaja untuk tumbesaran malah untuk IQ anak-anak. Namun, adakah faktor genetik mempengaruhi perkembangan IQ mereka?
Saksikan Episod ke 6, Journey Bersama JoviaNina pada 30 September 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.