Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Donut Ball 2 Bahan, Mudah Dibuat & Comel. Sesuai Sangat Jadikan Kudapan Untuk Anak-anak!
Jarang kita lihat anak-anak akan menolak jika diberikan donut. Maklumlah donut ini bukan sahaja lembut dan gebu bila dimakan, malah kemanisan gula yang menyaluti donut juga mencuri perhatian anak-anak untuk menikmati hidangan tersebut.
Lantaran itu bagi memenuhi selera anak, kita sebagai ibu tentunya teruja untuk menyediakan menu kegemaran keluarga dari air tangan sendiri. Jadi apa kata, hari ini anda sediakan donut dengan menggunakan resipi yang cukup ringkas dan mudah ini.
Hanya menggunakan 2 bahan sahaja seperti mana perkongsian resipi daripada Reha Rahma, donut gebu bahkan comel dapat disediakan dengan mudah!
Donut Ball
Bahan-bahan:
130g atau 1 cup Yogurt perisa asli
¾ cawan tepung naik sendiri –Beli online di sini
*Gandakan sukatan jika nak masak lebih.
Cara-caranya :-
1.Campurkan dua bahan tadi di dalam bekas.
2.Kacau sebati seperti di dalam gambar.
3.Kemudian masukkan adunan ke dalam piping bag. Kalau tiada piping bag boleh guna plastik bungkus makanan.
- Gunting hujung piping bag agak-agak saiz comel. Masukkan seketul-seketul dalam minyak yang telah panas, goreng dengan api sederhana. Boleh angkat bila dah nampak warna perang-perang. Api jangan kuat sangat ya, donut ni cepat sahaja masak.
- Angkat dan golek-golek dengan gula kastor masa donut tengah panas lagi. Guna gula aising pun boleh.
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Baby Cakoi Cicah Sos Pandan Kastard. Makan Panas-Panas Memang Terangkat!
Kuih yang senang nak buat dan satu keluarga boleh makan pastinya menjadi pilihan ibu. Antara salah satunya baby cakoi yang di cicah dengan sos pandan kastard.
Dengan teksturnya yang lembut dan dimakan panas-panas memang tak sedar boleh habis satu pinggan. Kalau tak mahu cicah dengan sos pun, cicah dengan air teh atau kopi panas-panas pun sedap.
RESIPI ARTIKEL MENARIK [Buat Koleh Kacang Guna Sukatan Cawan Lebih Mudah & Menjadi. Resipi Kuih Kegemaran Ramai]
Perkongsian resipi dari Siti Khadijah ini bolehlah dicuba.
RESIPI BABY CAKOI SOS PANDAN KASTARD
Bahan-bahan doh Baby Cakoi
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis
1 sudu teh gula halus
1/2 sudu teh garam
250 gm air suam
Cara-cara
1. masukkan air suam + yis + gula ( gaul sebati )
2. masukkan tepung dan garam
3. rehatkan doh selama 30 minit
4. selepas rehat , gaul doh untuk buang udara dalam doh, rehatkan kembali selama 30 minit
5. sedia untuk dicanai dan buat bentuk. Goreng minyak penuh sehingga garing
Sos Pandan Kastard
18 gm tepung gandum
35 gm gula halus
150 santan KARA
70 gm air
1 biji kuning telur
1 tsp perisa pandan
1 tsp pewarna pandan
Cara-cara
1. masukkan kuning telur + gula ( gaul hingga gula sedikit larut)
2. masukkan tepung ( gaul hingga rata )
3. panaskan santan dan air hingga mendidih
4. campurkan santan ke dalam bancuhan telur ( sedikit demi sedikit )
5. masukkan pewarna hijau dan perisa pandan
6. masak diatas api hingga pekat
RESIPI WAJIB CUBA [Resipi Cookies Ala Famous Amos, Krup Krap Ranggup. Makan Sebalang Tak Perasan!]
Kredit: siti khadijah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Homemade Pes Tomato Sedapkan Masakan Anak. Semua Dah Cukup Rasa!
Perlu diketahui mencampurkan garam dan gula dalam makanan bayi bawah 2 tahun tidak digalakkan kerana akan memberi kesan pada kesihatan dan mungkin boleh menganggu sistem buah pinggang si kecil.
Begitu juga penggunaan gula dalam makanan anak ia tak digalakkan atas beberapa faktor. Jadi bagi ibu yang mempunyai anak 6 bulan ke atas dan memikirkan untuk memasak menu makanan anak pasti akan terdetik satu perasaan iaitu kalau tak dicampurkan gula dan garam pasti tak sedap.
Sebagai alternatif untuk ibu, sebenarnya ada beberapa cara yang boleh dilakukan dengan menggunakan bahan asas yang lebih selamat.
Antaranya jika ingin menyedapkan makanan anak, boleh letakkan serbuk bilis yang dibuat sendiri atau pun serbuk ayam. Bukan itu saja chicken bone broth juga antara penyedap makanan dan berkhasiat untuk anak. Ibu boleh ambil masa buat sendiri dan simpan buat stok.
Selain tiga jenis penyedap makanan itu, resipi pes tomato yang dikongsikan oleh Siti Rashidah Jasimin boleh ibu buat untuk beberapa jenis masakan anak. Cuba pelbagaikan menu anak pasti buatkan anak tak cepat bosan dan sentiasa berselera untuk makan.
Berikut antara cara-cara untuk membuat pes tomato. Selain buah tomato, antara bahan asas lain seperti lobak merah, batang saderi dan bawang.
Kegunaan untuk pes ni ialah mommy-mommy boleh buat masak
• Tomyam
• Ayam Masak Merah
• Ikan Sweet Sour
• Kuah Spaghetti
PES TOMATO
• Tomato 2 Biji
• Lobak Merah 1 Batang
• Bawang Putih 2 Ulas
• Bawang Holland 1/2 Biji
• Batang Saderi 1/2
CARA-CARA
••••••••••••
• Buang biji tomato
• Kukus carrot
• Kisar semua bahan dengan air sikit
• Masakkan sampai mendidih dan air berkurang
• Masukkan dalam ice cube tray
• Frozenkan 1 malam
• Dah siap masukkan dalam plastik
SELAMAT MENCUBA !!!
Kredit: Siti Rashidah Jasimin
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI