Betul-betul dalam dilema kalau anak tak suka makan sayur. Hingga akhirnya ibu pun jadi buntu dan malas nak paksa.
Bagi ibu yang masih nak tarik minat anak makan saya jangan putus asa mencuba. Walaupun tak banyak anak makan, sekurang-kurangnya dia rasa juga kan.
Jom try cara paling mudah iaitu brokoli celup tepung yang dikongsikan Puan Ezzaty Sufian pada anak-anaknya yang sebelum ini tak suka makan sayur sekarang dah boleh makan.
Rangup kat luar, lembut di dalam. CONFIRM anak suka dan ketagih nak makan. Sebab kan, brokoli ini rupa-rupanya rasanya manis gitu.
Kalau selama ini nak makan brokoli celup tepung kena naik Cameron Highlands. Sekarang tak perlu dah. Tiap-tiap hari boleh buat sendiri kat rumah.
Bukan brokoli je tau boleh buat cara ni. Kita boleh buat guna baby corn atau cauliflower juga. Untuk anak-anak bagi ratah macam tu je. Untuk kita ibu ayah, kalau ada kewpie sos lagilah melayan makannya. Nyummmmm.
Ezzaty Suffian
Rugi tau tak cuba bagi anak makan brokoli. Sebab brokoli salah satu SUPERFOOD yang banyak sangat khasiat untuk anak.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak Selera Makan, Bantu Kuatkan Daya Ingatan. Ini 5 Resipi Makanan Sunnah Yang Super Awesome!
Makanan-makanan sunnah yang disebut di dalam Al Quran memberi banyak kebaikan kepada anak sepanjang proses mereka membesar. Buah kurma misalnya mudah dicerna dan memberi tenaga segera sekiranya dimakan. Selain itu, ia sangat membantu untuk menguatkan daya ingatan.
Bukan itu sahaja, banyak lagi kebaikan makanan sunnah yang lain. Rugilah jika kita tidak memberikannya kepada si manja. Selain buah-buahan kering, makanan laut juga dikatakan antara sumber protein yang baik untuk tumbesaran anak.
Oleh itu, Pa&Ma telah memilih MAKANAN SUNNAH sebagai salah satu superfood yang diketengahkan di dalam sesi live #pamaselerasimanjagolive yang telah bersiaran bermula 15-19 Februari 2021. Terdapat lima resipi berasaskan makanan sunnah telah dikongsikan oleh Pn Che Khalidamahsari Holid @ Che Khalid.
Jom tengok 5 resipi menarik berasaskan MAKANAN SUNNAH ini :
SUSU KURMA
BAHAN-BAHAN :
4 biji Kurma
1 cawan susu penuh penuh krim
CARA MEMBUAT :
1. Rendam kurma dengan air panas 3-5 minit sehingga kulitnya lembut.
2. Kopek kulitnya dan kisar kurma sehingga halus dengan sedikit air.
3. Masukkan pes kurma yang telah di sediakan 2 sudu teh di dalam susu dan gaul sebati.
4. Untuk tekstur lebih lembut, tapis susu Kkurma tadi. Sejukkan seketika dan sedia diminum.
SHELL OUT VERSI BABY
BAHAN-BAHAN :
Untuk membuat pes tomato anda memerlukan,
1 biji tomato
Sedikit tomato ceri
1 batang seleri
1/2 biji bawang Holland
3 ulas bawang putih
*Kisar semuanya dan tumis
Kemudian anda memerlukan bahan-bahan ini untuk resipi shell out,
Beberapa ekor udang
Beberapa ekor sotong
Sedikit brokoli
1/2 batang jagung
1 batang serai
Sedikit bunga lawang (untuk menumis)
Sedikit kayu manis (untuk menumis)
CARA MEMBUAT :
1. Panaskan minyak, tumis bunga lawang dan kayu manis.
2. Masukkan serai yang telah tumbuk. Tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan 3 sudu besar pes tomato.
4. Tumis sehingga pecah minyak.
5. Kemudian masukkan udang dan sotong..
6. Seterusnya masukkan jagung dan brokoli yang telah direbus terlebih awal. Siap!
SALAD WRAP VERSI BABY
BAHAN-BAHAN:
Untuk membuat lempeng, anda memerlukan,
1/2 cawan unbleached flour
1 biji telur
Air secukupnya
*Campurkan semua bahan dan bancuh sehingga sebati. Jika mahu lempeng yang lebih nipis, cairkan adunan.
*Kemudian bolehlah dimasak atas kuali anti lekat.
Untuk intinya, anda memerlukan,
Sedikit timun
Sedikit tomato
Sedikit isi jagung
Sedikit kismis
Krim keju secukupnya
CARA MEMBUAT :
1. Satukan timun, tomato dan jagung.
2. Masukkan 3 sudu kecil kismis.
3. Masukkan 1/2 sudu besar krim keju.
4. Gaul sebati.
5. Masukkan inti salad dan lipatkan lempeng tadi.
KEJU STICK
BAHAN-BAHAN :
1 biji kentang
1 sudu besar tepung jagung
1/4 cawan unbleached flour
Keju batang secukupnya
Sedikit kelapa parut kering
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT :
1. Satukan kentang, tepung jagung dan tepung gandum.
2. Gaul sikit sikit sehingga dapat tekstur doh yang diingini.
3. Canaikan doh, masukkan keju batang di tengah dan gaul bersama kelapa parut kering.
4. Goreng sehingga keperangan.
BANANA MILK POPSICLES
BAHAN-BAHAN :
Pisang secukupnya
Susu penuh krim secukupnya
CARA MEMBUAT :
1. Lenyekkan pisang.
2. Isikan di dalam acuan aiskrim.
3. Tuangkan susu penuh krim.
4. Bekukan dan bolehlah dimakan!
Klik untuk mendapatkan resipi berasaskan SUSU dan SAYUR & BUAH-BUAHAN
Kalau dah memasak di dapur, jangan lupa untuk bersihkan segala kelengkapan dapur menggunakan produk berkualiti. Barulah onzz!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Puding Mangga Susu Bersama Chia Seed, Senang Sangat Nak Buat
Puding mangga susu bersama chia seed antara sajian yang mudah untuk disediakan sebagai sajian pencuci mulut. Makan pula sejuk-sejuk, leganya rasa tekak. Rasa manis buah mangga memang betul-betul memancing selera.
Bagi ibu-ibu yang tiada idea untuk membuat sajian pencuci mulut, apa kata anda cuba resipi puding mangga susu bersama chia seed ini seperti yang dikongsikan oleh Shida Razak KC.
RESIPI PUDING MANGGA SUSU BERSAMA CHI SEED
UNTUK LAPISAN BAWAH:
BAHAN-BAHAN:
400 ml susu segar
100 ml air
1 biji mangga/100-150g mangga di potong dadu
2 sudu besar serbuk agar-agar
1/2 sudu kecil garam
3 sudu gula (boleh guna molases sugar untuk lebih sihat)
1 sudu kecil pewarna kuning (jika ada)
CARA MEMBUAT:
1. Kisar semua bahan. (lapisan bawah).
2. Selepas semua bahan dikisar, masak selama 2 minit hingga mendidih.
3. Kacau rata dan masukkan ke dalam bekas/loyang. Ketepikan.
UNTUK LAPISAN KE DUA:
BAHAN-BAHAN:
250 ml susu segar
1 sudu besar serbuk agar-agar
2 sudu besar gula batu/gula biasa
Secubit garam
1/2 cawan chia seed
CARA MEMBUAT:
1. Masak susu segar bersama masak 1 sudu besar serbuk agar-agar.
2. Campur 2 sudu besar gula batu/ gula biasa pun boleh dan secubit garam dan kacau hingga mendidih.
3. Campurkan 1/2 cawan chia seed yang telah dikembangkan. Jika tiada chia seed, selasih pun boleh.
4. Tuang untuk lapisan ke dua setelah sejuk lapisan pertama. Taburkan mangga dadu di atas puding. Sejukkan dalam peti. Makan ketika sejuk memang sedap!
Sumber kredit: Shida Razak KC
Baca artikel lain di sini: Kanak-Kanak 4 Tahun Maut Tercekik Buah Mangga Ketika Makan Bersama Bapa
Sedap Dan Berkhasiat! Resepi Jeli Mangga Ganti Candy, Sesuai Untuk Anak Suka Makan Manis.
Resipi Bingsu Mangga, Penyejuk Tekak 4 Bahan, Sedap Sungguh!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Guna Kulit Popia Je Buat Wantan, Paling Cepat & Sedap. Rangup Bila Makan!
Dalam bulan Ramadan ni memang seronok cuba resipi macam-macam. Sesekali buat wantan goreng pun sedap juga untuk hidangan buka puasa mahupun sahur. Kalau tak ada kulit wantan tak perlu risau boleh guna kulit popia juga sebagai ganti.
Seperti resipi yang dikongsikan oleh Ckin Izz Ilfy menerusi Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN). Menurutnya resepi yang senang dan sedap ini dipelajari daripada salah seorang pesakitnya yang merupakan seorang Cina Muslim.
Resipi wajib cuba: Jemu Makan Nasi, Resipi Bihun Sup Utara Pembuka Selera. Letak Sambal Special, Memang Umph!
BAHAN-BAHAN
- isi ayam (1 mangkuk)
- isi udang (1 mangkuk)
- tepung jagung (3-4 sudu)
- lada hitam
- lada putih
- gula
- garam
- kulit popia (saiz petak kecil)
- tepung gandum (untuk gam kulit popia)
Cara penyediaan boleh rujuk pada gambar:
Cincang halus isi ayam + udang.
3-4 sudu tepung jagung.
Garam, gula, lada hitam, lada putih secukup rasa
Gaul rata kesemua bahan.
Tak perlu air
Letakkan adunan isi tadi di kulit popia seperti gambar
Bancuh tepung gandum dengan air.
Sedikit sahaja dan pekat.
Letak di kulit popia sekeliling adunan isi untuk gamkan bunjut popia
Bunjutkan seperti gambar
Masukkan satu persatu ke dalam minyak yang sudah panas. Goreng dengan api sederhana
Angkat dan toskan
Done. siap sedia untuk di hidang!
Jangan lupa cuba buat dekat rumah nanti, mesti semua orang suka dengan kerangupan wantan kulit popia ni. Cicah pula dengan sos thai, memang terangkat!
Kredit: Ckin Izz Ilfy (MAHN)
resipi wajib cuba: Nasi Goreng Isi Ketam, Resipi Padu. Terasa Lemak Isi Ketam, Makan Pun Bertambah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI