Pening juga bila anak-anak asyik minta aiskrim ketika singgah di kedai atau mengisi minyak di pam minyak. Boleh kopak juga bila tiba waktu hujung bulan. Nak tolak, kesian pula anak menangis.
Elakkan hal semacam ni berlaku lagi dan lagi apa kata mama sediakan sendiri aiskrim homemade buat anak-anak. Paling menarik, katanya resipi Aiskrim Kacang Merah yang dikongsikan oleh Siti Nailah ni sedap tak terkata, sama macam kedai.
Aiskrim kacang merah nampak rumit untuk disediakan di rumah tapi sebenarnya nak menyediakannya teramatlah mudah. Sedap pulak tu. Guna tiga tepung je.
Jom cuba resipi perkongsiannya ini. Sedap tak terkata.
Aiskrim kacang merah…
Sebijik rasa mcm aiskrim potong yang kat kedai tu… Trust me.
Resepinya:
250gm kacang merah -direndam semalaman
Direbus empuk, disejukkan dan di kisar. Terpulang nak halus ke tak.
1 cwn gula
500ml air
Daun pandan
Masak hingga larut
2 sdb tpg ubi
2sdb tpg jagung
1sdb tpg gandum
Caranya:
1. Larutkan dengan sikit air lepas tu masukkan dalam air gula tadi. Teruskan kacau jangan berhenti.
2. Sambil tu masukkan 2 tin susu cair, 1/2 cawan susu pekat, sikit sirap kordial dan garam.
3. Kacau sebati…masukkan kacang merah yang dikisar tadi dan tutup api.
4. Dah suam masukkan dalam plastik aiskrim. Bekukan dan boleh di makan…
Kredit. Siti Nailah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Talbinah Makanan Sunnah Waktu Demam, Boleh Redakan Sakit. Guna 3 Bahan Simple Je
Sekarang tengah musim demam. Bila ada yang demam, cuba buat #TALBINAH, makanan sunnah yang di anjurkan Nabi Muhammad saw untuk redakan demam.
TALBINAH MAKANAN SUNNAH WAKTU DEMAM
Talbinah ni simple. Guna 3 bahan je.
Tepung barli, susu dengan madu. Sunnah, 3 bahan ni je atau kadang kadang, boleh campur kurma. Siat-siatkan kurma atas bubur tu.
Kalau tak ada tepung barli, boleh guna barli yang biji tu. Dah masak, blend. Atau blend dulu barli tu, pastu masak. Yang mana senang la.
Kalau nak beli tepung barli pulak, cari yang asli. 100% barli. Tepung barli kat kedai, banyak yang di campur tepung. Khasiat dah tak sama.
Jangan terpedaya bila tengok harga murah. Yang Kak Bib guna ni, memang 100% original.
Oh. Selain bagus untuk redakan demam, talbinah ni ada banyak lagi khasiat lain.
Antara khasiat talbinah;
1. Hilangkan stress
2. Rawat sistem penghadaman
3. Bantu hilangkan kesedihan
4. Elakkan darah tinggi
5. Kawal kanser
6. Lambatkan penuaan
7. Bantu kurangkan kolesterol
8. Rawat insomnia
9. Turunkan gula dalam darah
10. Kuatkan imunisasi badan
Ah. Banyakkkan khasiat talbinah ni. Pasni, kalau anak demam, boleh kasi talbinah ok! Tak demam pun boleh. Khasiat dia banyak sesangat.
RESEPI TALBINAH
- 1 cawan Tepung barli
- 2 1/2 cawan susu
- 2 1/2 cawan air
- Madu asli
Masak tepung barli dengan susu dan air. Biar sampai pekat sikit. Agak-agak jek. Kalau pekat sangat, boleh tambah air atau susu lagi. Tutup api.
Bila nak makan, masukkan talbinah dalam mangkuk, tuangkan madu. Guna madu yang asli ok. Biar mahal, tapi berkhasiat dan sihat.
Jangan campur madu time tengah masak Khasiat madu tu boleh hilang. Talbinah ni kita boleh makan talbinah bila bila masa jek. Budak kecik, orang tua semua boleh.
Kredit: Habibah Badar Bajrai
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Banana Oat, Sarapan Sepantas Kilat Tapi Mampu Kenyangkan Anak Pada Tempoh Yang Lama!
Bukan saja menu utama, adakalanya menu sarapan juga sudah cukup membuatkan ibu pening kepala memikirkan resipi. Jangan beratkan minda, sesekali ada baiknya anda sediakan menu ringkas seperti Banana Oat ini buat anak. Paling ringkas.
Kita nampak seperti menu biasa-biasa tetapi anak suka. Malah oat dan aneka bijirin lain buat perut anak kenyang pada tempoh yang agak lama. Jom cuba resipi Fruits/Banana Oat yang dikongsikan oleh Puan Irna Syafiqah ini. Simple!
Lambat bersiaran hari ni. So inilah breakfast baby boss for today.
Fruits oat. Sejujurnya lah kan, saya sendiri pun tak lalu sangat nak makan oat ni. Walaupun kita sedia maklum oat bagus untuk jantung. Hehe..
Menu yang sangat simple. Yang penting baby pun kenyang. Mudah je mommies semua. Jom kita mula!
Bahan bahannya ialah:
Instant oat
Susu full cream
7 biji kismis
Sebiji pisang
Instant oat. Masa memula dulu saya pakai organic rolled oat. Ni dah habis, saya pakai je instant oat jenama quaker oat. Ambilkan frying pan dan masukkan susu full cream.
Kemudian masukkan instant oat tadi.
Kacau kacau kacau. Instant oat ni sebenarnya bancuh dengan air panas je dah boleh makan.
Kemudian masukkan kismis 7 biji. Kenapa 7 biji? Sebab nak ambil nombor ganjil. Aaa gittuh!
Tadaaaaa.. siap dah! Inilah hasilnya. Nampak je mangkuk makanan dia, terus datang. Haha. Afrina Afrina.
Kelebihan Oat
Oat mungkin makanan kegemaran orang dewasa, namun oat juga sesuai diberikan pada anak-anak kita kerana khasiatnya yang hebat. Antara kebaikannya adalah:
- Oat adalah whole grain food yang mengekalkan kebaikan bijirin walaupun setelah dimasak.
- Diperkaya dengan fiber atau serat sekaligus memudahkan pencernaan bayi dan mengelakkan sembelit pada bayi dan kanak-kanak.
- ¼ cawan oat bersamaan dengan 8% keperluan zat besi pada bayi.
- Selain itu ia turut membekalkan 44% keperluan magnesium dan 25% zink setiap hari.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Nasi Mandy Terlajak Sedap, Ringkas Tapi Rasa Padu, Sedapnya!
Bosan dengan nasi putih dan lauk pauk, apa kata kita hidangkan juadah isterimewa buat anak-anak dan suami di bulan puasa ini. Nasi Mandy antara resipi yang wajib dicuba sebagai hidangan berbuka.
Perkongsian resipi Pn Nurul Ateekah ini mama wajib cuba. Lengkap dengan langkah demi langkah dan senang untuk diikuti. Pasti menjadi!
Seperti yang saya janjikan, resipi Nasi Mandy saya setiap kali tempahan. Tak ada terkurang atau terlebih. Apa yang saya buat pada customer saya, macam tu saya akan bagi resepinya. Selamat mencuba!
Saya sediakan step by step sampai akhir) Kalau tak tahu caranya, boleh tengok di setiap gambar, dari rempah, nasi, ayam, kambing, sos@sayur salata.
Rempah Nasi Mandy/Kabsah
2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar kayu manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar buah pelaga
1 sudu kecil bunga cengkih
1 biji limau kering
1 biji buah pala kering /nutmeg
1 helai daun salam/bayleaves
1 sudu kecil serbuk kunyit
Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali (tanpa minyak) sangaikan dengan api perlahan selama 10 minit dan sehingga naik bau.
Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam tempat pengisar kering/atau blender kering. Kisar sehingga halus.
Simpan ke dalam tempat yang bertutup.
Bahan Nasi Mandy
4 pot beras basmati
1½ pot air x 4 air rebusan kambing/air biasa
Kambing atau ayam
Minyak sapi 3 sudu besar
Rempah nasi Mandy 1½ sudu besar
Bawang besar 1 biji (dipotong dadu@dihiris)
Cili hijau 2@3 batang
Bawang putih 10 ulas
Bayleaves/daun salam 1@2 keping
Limau kering 1 biji
Kayu manis 1 batang
Bunga cengkih 2 biji
Buah pelaga 2 biji
Akar daun ketumbar (2 pokok)
1 kiub ayam@daging
Daun ketumbar -hiasan
Kismis -hiasan
Bawang goreng -hiasan
Kacang gajus/badam -hiasan
1. Rendam beras Basmati selama 20-30 minit. Toskan.
2. Sediakan kuali atau periuk besar.
3) Panaskan minyak sapi, masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, limau kering, daun salam, cili hijau, bawang putih, bawang merah, kiub ayam@daging dan rempah. Masak sehingga naik bau.
5) Masukkan beras dan air mengikut sukatan yang betul dalam rice cooker.
6) Perasakan dengan garam jika perlu.
7) Masukkan daging kambing yang dimasak sekali dengan kuahnya (pastikan kambingnya empuk)
***Jika menggunakan ayam, ayamnya perlu dibakar, tidak perlu di masak bersama kuah.
8) Tekan butang periuk nasi dan biarkan ianya masak sempurna.
9) Selepas 10 minit nasi sudah masak, lubangkan kepada 4 bahagian, masukkan pewarna oren@kuning(agak-agak), biarkan seketika dalam 5 minit dan gemburkan nasi perlahan-lahan agar nasinya tidak patah.
Baca: https: Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak, Ini Apa Yang Boleh Dibuat
10. Sediakan aluminium foil dan letakkan minyak ke dalamnya dan masukkan arang yang telah di bakar tadi. (Bakar diatas api dapur), tutup periuk nasi biarkan ianya diasap selama 5-10 minit.
11) Taburkan kacang, kismis, daun ketumbar dan bawang goreng, angkat nasi dan sedia untuk dihidang.
Untuk Perapan Ayam
1 ekor ayam
1 sudu besar rempak Mandy
1 sudu besar serbuk cili
½ atau hujung sudu kecil pewarna oren atau kuning
Sedikit garam
Serbuk perasa
1) Masukkan semua bahan ke dalam bekas, ratakan kesemuanya dan sapukan kepada ayam.(sapu rata dan biarkan ianya paling kurang 1@2 jam.
2) Panaskan oven, bakar pada suhu 220c.(25-40 minit)
3) Apabila ayam sudah masak, minyak ayam jangan dibuang, taburkan pada nasi yang telah dimasak di dalam rice cooker(jika mahu).
Resipi Kuah Sup
1/2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
3 batang cili hijau
1 sudu kecil rempah Mandy
1 kiub ayam
Garam secukup rasa
1) Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan semua bahan lain dan perasakan. Boleh letak kentang atau lobak merah (jika mahu).
Sos Salata
Bahan-bahan:
4 biji besar tomato
5 biji cili hijau
2 ulas bawang putih
2 sudu besar daun Ketumbar (dihiris)
1 sudu besar jus lemon
5@6 sudu besar air masak (jika perlu)
Kisar semua bahan sehingga hancur, letak kedalam mangkuk, siap untuk dihidang.
Selamat mencuba!
Artikel berkaitan: Resipi Nasi Arab Mudah, Tak Guna Rempah Yang Dijual Pun, 27K Perkongsian, Memang Padu!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI