Roti kukus tak lengkap rasanya jika tidak digabungkan dengan pandan kaya yang sedap. Bosan makan di kedai, apa kata kali ini kita cuba buat sendiri pulak untuk anak-anak.
Buat kaya pandan. Kukus roti pastu makan dengan homemade kaya memang wow gituu. Makan berebut-rebut pulak tu, puas sangat rasa.
Bila buat kaya sendiri ni manis pun boleh dikurangkan ikut suka kita. Cubalah demeh kalau nak buat kaya ni.
Bahan-bahan:
1 cawan air pandan (5 helai daun pandan diblend)
1 cawan susu cair
1 cawan gula (cikgu fazz buat 3/4 je)
1 kotak santan 200g
2 sudu susu pekat manis
3 sudu tepung jagung
1 biji telur
Sedikit garam
Titiskan sikit pewarna hijau kalau nak
Masuk semua dalam periuk kecil.
Tenggekkan atas api dan kacau sampai dia berkilat.
Masak dah lah tu. Boleh terus makan.
*Kebesaran cawan ikut kita lah.
Menarik: Bodygoals Betul, Cantik & Langsing-, Bella Astillah Dipuji Tak Macam Anak Dua
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Kredit : Fazelina Isa
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Sup Thai Seperti Kedai Tom Yam. Ada Telur Dadar, Nasi Panas Ngam!
Sup antara menu kegemaran yang menjadi pilihan semua. Jika satu menu ni pun dimakan dengan nasi panas dah ok sangat. Cuma pernah tak anda tertanya-tanya kenapa rasa sup di kedai tak sama macam sup yang dimasak sendiri di rumah.
Bagi yang nak tahu rahsianya, resipi Sup Thai ini pastinya akan buat anda sekeluarga berpuas hati dan tak perlulah nak tunggu order di kedai makan.
Bahan yang ringkas, rasanya terbaik. Tak cuba memang tak tahu kan. Nak tahu cara membuatnya ini yang dikongsikan oleh Hajal Aishah Zakirai.
Hari ni mama nak belanja cara buat sup thai. Rasa dia sebiji macam kat kedai. Tak caya cuba lah. Sama ada nak ayam atau daging… Kaedah masak dia sama je..
Resepi kat bawah. Step by step.. Simple tapi sedap.
Bahan-bahan Sup Thai
Boleh di katakan bahan utama
– Bawang besar belah jer
– Daun limau purut
– Serai yg di ketuk atau di potong serong
– Bawang putih
– Halia
– Sup bunjut
Bawang putih dan halia ditumbuk
Panaskan minyak untuk menumis
Tumis bahan-bahan tadi hingga garing sedikit dan layu
Dah wangi bahan tumis tadi, masukkan air, didihkan..
Masukkan ayam atau daging di hiris nipis-nipis yang di cuci bersih. Masak sehingga empuk.
Sayur pilihan, yang penting saderi tu
Masukkan sayur keras dulu
Pastu masukkan tomato… jangan lupa masukkan jugak sos ikan, limau nipis sebiji ambil jusnya sahaja.
Masukkan garam, perasa…renih kan sekejap pastu ok siap….. Masa hidang tu tabur daun ketumbar. Boleh lah gu dgn sambal belacan, timun jepun,telur dadar.
Kredit Resipi: Hajal Aishah Zakirai
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Puding Roti Pandan Kelapa Gardenia, Sedapnya Lain Macam!
Puding roti biasa atau roti coklat sudah sebati dengan kita. Apa kata kali ini kita cuba pula puding roti dari roti pandan kelapa ini. Memang sedapnya lain macam.
Simple tapi sedap. Jom cuba perkongsian resipi dari Suzy Love Baking ini.
Puding roti pandan kelapa Gardenia bersama sos custard untuk minum petang. Selalu buat roti putih. Kali ni guna roti Gardenia pandan kelapa.
Bahan-bahan:
10 keping roti pandan kelapa Gardenia
2 biji telur gred A *
2 -3 sudu besar gula *
2 1/2 cawan susu segar/full cream*
Esen vanila 1 sudu kecil*
1/4 sudu kecil pandan paste *
Kismis
Kacang almond-option
Potong 4 setiap roti. Susun roti dalam loyang.
Campur semua bahan bertanda *.
Tuang ke atas susunan roti sehingga roti terendam. Taburkan kismis dan hirisan kacang almond.
Bakar 180 selama 40 minit api atas bawah. Kemudian api atas sahaja sebentar untuk garing kan bahagian atas.
Sos kastard
1 cawan susu segar/fullcream
1 cawan susu cair
3 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastard
Sedikit pandan paste. Campur kan semua bahan dan kacau sehingga pekat diatas api sederhana.
Kalau rajin boleh blend daun pandan asli.
Menarik: Sesi Pembelajaran Interaktif, Anak Lebih Yakin Dengan Kelas Bahasa Inggeris di Novakid!
Nak bawa anak dekati alam dan jalan hujung minggu, jom ke Farm In The City.
Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?
Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa.
Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/
Mama jom rileks jap, klik link NI!
Jom daftar sebagai Moms To Be VIP Member kerana mama hamil akan mendapat pelbagai keistimewaan termasuk Pa&Ma E-Workshop PERCUMA. TAWARAN ISTIMEWA MINGGU INI bagi yang sign up sebagai Moms To Be VIP member akan dapat voucher membeli belah 9 Months. Klik https://toko.ideaktiv.com/product/moms-to-be-vip-member/ untuk join.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Dodol Guna Sukatan Cawan, Fresh & Lebih Sedap!
Bila dah dekat nak raya, tentulah terasa nak makan dodol. Bukan mudaj nak cari dodol fresh. Masalah itu dapat diselesaikan dengan adanya gadget bread maker ni. Ikuti resipi perkongsian daripada Noor Atika Mahamood.
Jom belajar buat dodol guna bread maker. Senang je awak. Lebur je dalam bread maker. Tau-tau dah siap dodol kite. Jomlah check bahan-bahan dan tutorial dibawah.
Baca: Resipi Bingka Ubi, Lemak & Berkrim. Kalau Buat, Enjoy Makan Satu Family!
“DODOL EXPRESS DODOL MODERN”
Bahan-bahanya:
– 2 cawan tepung pulut
– 1 cawan gula melaka
– 1 cawan gula pasir
– 1 cawan santan
– 1 cawan air
– 1 sudu kecil garam
– seikat daun pandan
– 5 sudu makan minyak masak **jika pakai santan kotak/serbuk. Sebab santan segera tak keluarkan minyak macam santan fresh**
Cara penyediaan:
1) Masukkan gula melaka, gula pasir, air dan daun pandan dalam kuali, cairkan.
2) Tapis masuk dalam mangkuk.
3) Masukkan garam.
4) Masukkan santan.
5) Masukkan tepung pulut. Kacau-kacau pakai whisk.
6) Masukkan dalam bread maker, tekan menu NO.13
**saya repeat 2 kali menu “jam” lepastu sy tekan menu “bake” sy set masa 30minit. Sambil bake tu boleh kacau-kacau selang 5 minit.
** sy guna spatula nipis yang tak melekat tu.
Senang je. Rasanya sama macam dodol yg kita beli tu. Cuma takde la aroma smoke-smoke aroma asap-asap dari kayu api macam ayah-ayah kita buat kat kampung tu..
**Semoga bermanfaat kepada semua. Selamat mencuba!
Baca: Resipi Piza Ala Mat Saleh, Guna Pressure Cooker Je. Tak Payah Sibuk Jaga Suhu Oven!
Sumber:Noor Atika Mahamood
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Baca: Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak. Ini Apa Yang Boleh Dibuat
Jom Join Cabaran RM10 SSPN X PA&MA
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI