Tauhu begedil memang sesuatu yang biasa kita buat sebagai juadah petang. Namun kali ini apa kata mama cuba sedikit kelainan begedil dengan menukar tauhu kepada kulit popia.

Kalau susah nak cari tahu pun tak apa, tukar sahaja kepada kulit popia. Rasanya yang rangup dicicah pula dengan sambal kicap memang padu!

RESIPI POPIA BEGEDIL

Buat Kelainan Guna Kulit Popia, Ini Resipi Popia Begedil Viral Wajib Mama Cuba!

Bergedil daging

Bahan-bahan:

Ads

300 gram kentang
100 gram daging kisar @ daging burger
sudu teh lada sulah
Serbuk perasa
Setangkai daun bawang – hiris
Garam secukup rasa
bawang goreng
Minyak masak untuk goreng terendam
kulit popia

Bahan salut:

2 biji telur – pukul

Ads

Cara Penyediaan:

-Rebus kentang hingga empuk kalau nak goreng dulu pun boleh..goreng nanti begedil tak lembik sangat.

-Setelah sejuk, lenyek hingga halus.Campurkan kentang yang telah lenyek dengan daging kisar, daun bawang dan garam ke dalam mangkuk.

Ads

-Gaul hingga rata. balut dengan kulit popia.

-Panaskan minyak dalam kuali. celup dalam telur dan goreng hingga masak. Sedia untuk dihidangkan dengan sambal hitam.

Kredit: ceksal kitchen

Buat Kelainan Guna Kulit Popia, Ini Resipi Popia Begedil Viral Wajib Mama Cuba!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI