Kalau dah bosan makan nasi, tapi perut berkeroncong minta diisi, bolehlah buat menu yang ringkas tapi tetap mengenyangkan. Kerabu mi segera misalnya, sangat sedap dimakan dan rasanya juga tak muak. Boleh makan banyak, sedap sangat.
Resipi keabu mi segera yang boleh dicuba adalah seperti yang dikongsikan seperti Ariana Sofia Ahmad. Bahan-bahan kena cukup, barulah mengancam!
Ikuti perkongsian resipi ini:
RESEPI KERABU MAGGI SEAFOOD THAI
Maggi thai ni memang sedap bila buat kerabu maggi. Ni ariana bagi resepi untuk korang cuba. Sedapnya macam duk negara sebelah.
Bahan-bahan: Maggi thai 2 bungkus 3 ekor sotong sederhana dipotong kecik 8 ekor udang dibuang kulit 6 batang isi ketam dipotong 2@3 1 batang sosej dipotong nipis (pilihan) 1biji @ 2 sudu besar air perahan limau nipis 2 sudu besar cuka makan 2 sudu besar sos cili thai ( sos manis thai) 1/2 sk ajinomoto 1/2 sudu besar gula 1 biji tomato dipotong dadu 2 tangkai daun ketumbar di hiris halus(sedikit sahaja) 1 biji bawang merah dipotong dadu 4 biji cili padi dipotong kecik 1/2 batang lobak merah diparut halus Kobis ungu dihiris nipis
Cara Membuat: 1. Mula-mula rebuskan maggi 1-2minit @ sehingga lembut. Dah masak angkat dan toskan.
2. Rebus segala lauk pauk sotong, udang, isi ketam dan sosej. Boleh jugak tukar kepada ayam kalau tak makan seafood.
Ads
3. Dah masak kena toskan jugak. Masukkan dalam bekas maggi tadi.
4. Masukkan bawang, cili api, daun ketumbar, lobak, kobis, tomato ke dalam bekas.Perahkan air limau nipis ke dalam bekas.Masukkan cuka makan. Boleh kurangkan kalau taknak masam.
5. Masukkan sos ikan dan sos cili Thailand.
Ads
6. Masukkan ajinomoto dan gula. Boleh rasa dulu sebelum tambah gula. Manis ikut kesesuaian masing -masing. Masukkan pula perencah yang ada.
7. Gaul sebati semua bahan. Siap!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Nasi sebagai sajian ruji boleh dipelbagaikan resepinya. Menggunakan bahan-bahan yang berbeza dan cara masak yang berlainan melahirkan rasa dan bentuk hidangan yang berlainan. Si kecil tidak bosan dan tentunya suka!
Ibu ini, Syida Dea Lurve’ A berkongsi tentang sajian nasi yang disediakan olehnya untuk si manja
Morning and happy weekend!
Breakfast Opa hari ni Crispy Rice Patties sebab semalam punya nasi tak laku ?. Ok alang-alang tu nak share terus antara menu Opa yang guna leftover rice. Tahu tak kebaikan dan khasiat nasi sejuk semalam tu?
Kata nya nasi sejuk tu prebiotik. Tau kan prebiotik and probiotik tu penting untuk usus yang sihat? Immune yang kuat datangnya dari usus yang sihat. So jangan takut-takut nak guna nasi sejuk (selagi tak basi la kan) as long as anak anda tak ada masalah GERD atau kembung perut ok?
Ibu yang sering menyediakan sajian untuk si manja perlu kreatif memilih sajian yang disukai dan berkhasiat. Mama papa boleh menggunakan resipi ini supaya nasi yang tidak habis semalam boleh digunakan untuk dihidangkan kepada si kecil tanpa dibazirkan.
Berikut ialah resepinya;
Crispy Rice Patties
Campur sesenduk nasi dengan sebiji telur and sayur pilihan. Mama letak daun bawang and tomato je. Gaul-gaul sebati.
Perasakan dengan serbuk ikan bilis dan serbuk bawang putih. Kemudian ambil sesenduk letak atas pan fry and tekan-tekan bgai leper. Goreng dua belah sampai garing. Siap
Bagi penggemar kek batik, wajib cuba resipi kek batik versi lembut dan kenyal ini. Anak-anak mesti suka sebab rasanya yang lembut dan kenyal pasti menambat selera. Nak buat pun tak susah.
Resipi Kek Batik Versi Lembut & Kenyal
Bagi ibu-ibu yang ingin mencuba resipi kek batik versi lembut dan kenyal ini, bolehlah mencuba resipi seperti yang dikongsikan oleh saudari Mawar Wilsa ini. Kata beliau resipi yang dicuba daripada saudari Faridzoh mempunyai tekstur yang sangat enak dan lain dari yang lain. Sedap! Anak-anak pun suka sebab tidak keras. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
700gm Biskut Marie
250gm buttercup
1 tin susu pekat manis (500gm)
½ cawan serbuk koko + 1 tin susu air panas untuk melarutkan serbuk koko
2 cawan vico @ milo
3 biji telur – dipukul sedikit
Sedikit esen vanilla
Anak-anak Mesti Suka
CARA MEMASAK:
1. Masukkan buttercup, susu, vico @ milo dan serbuk koko yang telah dilarutkan ke dalam kuali. Kacau hingga semua bahan sebati.
2. Masukkan telur dan kacau laju-laju untuk mengelakkan adunan berketul.
3. Masukkan esen vanilla. Kacau hingga adunan hampir pekat.
4. Masukkan biskut marie dan gaulkan adunan dengan api perlahan sehingga semua biskut marie disaluti adunan coklat (kacau perlahan agar biskut tidak pecah).
5. Bila semuanya sudah bersalut coklat, masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik. (empunya resipi guna loyang persegi 9″)
6. Tekan dan padatkan adunan. Biarkan sejuk barulah letakkan ke dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong menggunakan pisau yang tajam.
Tip masak cekodok pisang, elok bulat cantik bentuknya. Cekodok pisang sudah wujud sejak zaman dahulu dan menjadi sebahagian daripada warisan kulinari masyarakat Melayu. Dikatakan kuih ini tercipta sebagai cara untuk mengelakkan pembaziran pisang yang terlalu masak.
Tip Masak Cekodok Pisang, Elok Bulat Cantik Bentuknya
Dengan hanya mencampurkan pisang yang sudah lembik dengan tepung, sedikit gula, dan garam, terhasillah cekodok pisang yang enak dan mudah dibuat.
Keunikan cekodok pisang terletak pada kesederhanaan bahan-bahannya. Ia tidak memerlukan bahan yang mahal atau rumit. Malah, ramai orang mempunyai resipi turun-temurun yang mereka ikuti, menjadikan setiap cekodok pisang mempunyai rasa yang sedikit berbeza mengikut cara penyediaannya.
Sebenarnya nak dapat cekodok pisang yang bulat cantik ada caranya. Dikongsi oleh Norlela Abdul Lahak boleh ikut cara ini ya.
Cara buat cekodok pisang yang elok bulat
Bahan-bahan:
500gm tepung gandum
7 biji pisang (lebih pun boleh)
1 1/2 cawan gula (ikut citarasa)
2 sk soda
2 sk garam
3 cawan air
Air secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
Cara membuat:
1. Masukkan soda bikarbonat dalam tepung dan gaul rata. Ketepikan.
2. Kisar pisang, gula dan garam.
3. Kemudian masukkan bahan kisar tadi ke dalam tepung. Gaul sebati.
4. Bancuhan macam buat cekodok biasa, jangan terlalu cair.
5. Tip untuk dapatkan cekodok yang bulat, masak dalam minyak yang betul-betul panas menggunakan guna jari saja untuk jemput bancuhan ke dalam kuali (penggunaan soda bikarbonat juga akan buat cekodok jadi bulat)
Mayat bayi lelaki berbalut kain ditemui dalam kotak, ditinggalkan di gerai tidak bernombor. Mayat seorang bayi lelaki yang lengkap sifat dijumpai berbungkus dalam kain di dalam sebuah kotak, dipercayai ditinggalkan di sebuah gerai tidak bernombor di Batu 13, Jalan Jeroco, Lahad Datu.