Kalau sebut tentang pizza, tentu mama-mama terfikir ‘part’ paling susah nak menguli adunan doh kan? Kalau mama-mama malas nak buat doh pizza, mama boleh guna kaedah shortcut yang dikongsi Suzana Othman.
Hai mommies gojez sekalian alam.
Selalunya bila nak buat pizza homemade yang paling bercinta sekali nak uli doh untuk base pizza kan? Kalini kita shortcut aje guna roti sandwich cepat dan mudah. Jom tengok macam mana cara nak buat pizza shortcut.
Resepi Pizza Shortcut
Bahan-bahan:
-Roti sandwic
-Cheese slice
-Beef papperoni
-Sosej
-Crabstick
-Tomato cherry
-Mixed herbs
-Parsley kering
-Sos prego
Cara penyediaan;
Sapu sos prego atas roti
Letakkan cheese slice
Susun topping ikut kreativiti
Taburkan cheese yang diparut.
Tabur mixed herbs dan parsley kering
Bakar pada suhu 150°c selama 10minit menggunakan oven
Atau 180°c selama 3minit menggunakan Airfryer
Potong menggunakan pizza cutter
Sedia dinikmati
Klik gambar dan video utk lihat cara-cara membuat
Kredit: Suzana Othman
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Dah Bosan Makan Nasi, Cuba Mi Kari Netup Pong Pongg, Memang Power!
Berada lama di rumah pastinya kita sudah mula bosan makan nasi setiap hari. Sesekali jom ubah selera anak-anak pula. Nak masak apa? Mi Kari Netup Pong Pongg ini boleh juga dijadikan pilihan.
Resipinya lain dari yang lain malah senang hendak disediakan. Jom cuba resipi Afy AL Habibi ini. Sedap!
Resepi Mi Kari Netup Pong Pongg nak lalu dah ni. Baca nama resepi pun tak menahan. Maaf kalau gambar banyak. Cikgu suka tunjuk satu-satu langkah masaknya.
Huu tapi cikgu memang tak tipu. Meletup macam mercun malam raya sedap dia set mi kari ni. Warna kuahnya pun cikgu suka. Oren-oren begitu. Lari dari warna merah coklat biasa.
Bahan-bahan:
Sediakan bahan kisar lain;
3 biji bawang merah saiz bola ping pong
1 ulas bawang putih
1/2 sudu besar ketumbar+jintan manis
Sehiris nipis halia
Dua hiris bulat nipis serai
7 ekor udang kering
Kisar semua bahan sehingga lumat.
*sebatang serai & setangkai daun kari digunakan untuk menumis nanti*
Bahan sampingan yang mencetus rasa luar biasa :
Telur rebus
Fishball putih (dicelur seketika)
Fuchuk goreng kering (beli siap lalu digoreng sampai garing)
Tauhu (digoreng)
Kacang panjang (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
Taugeh (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
Limau kasturi
Cili merah
Daun sup
Bawang goreng
Panaskan sedikit minyak. Ketuk sebatang serai & masukkan 1/2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi.
Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biar ditumis sehingga garing. Seterusnya tambahkan 1/2 sudu besar cili boh.
Untuk penyediaan campuran rempah, 3 sudu besar rempah kari, 1/2 sudu kecil serbuk kunyit dan secubit dua serbuk lada hitam & lada sulah. Masukkan rempah campuran tadi ke dalam periuk.
Diikuti 1/2 sudu besar serbuk lada. Kacau sehingga sebati. *cikgu memang tak larutkan rempah kering tadi dengan air. Ini memang cara cikgu. Guna api paling perlahan sahaja. Sebab cikgu nak keluarkan aroma wangi rempah semasa ditumis. Kacau sehingga terbit minyak.
Barulah cikgu masukkan 1 cawan kecil air + secubit asam jawa. Masukkan perasa peringkat pertama;1 keping bulat nisse@gula melaka, 1/3 sudu besar garam dan secubit dua serbuk perisa.
Part paling penting juga, cikgu akan tutup periuk waktu ni. Biar tumisan mereneh sehingga pecah minyak. Kira-kira 7-8 minit.
Lapisan berminyak macam ni lah cikgu sebut pecah minyak. Barulah masukkan 3 ketul ayam yang dicincang kecil & segenggam kerang. (Nak letak kerang selepas daging ayam masak pun terpulang)
Ok ini selepas 10-15 minit. Tumisan mendidih cantik dan isi ayam sudah masak. Masukkan pula 3 cawan santan. Cikgu guna santan kotak M&S. Diikuti secawan air. (Tengok kepada kepekatan & sukatan kuah yang diingini)
Perasakan kuah peringkat kedua. Garam, gula dan serbuk perisa ikut citarasa sendiri. Masukkan 1/2 kiub ayam Maggi untuk menyedapkan lagi rasa kuah. Biar kuah mendidih.
Sediakan bahan tambahan untuk dimasukkan dalam kuah untuk akhir proses masakan, tauhu pok (dibelah 4), fishcake dan fishball goreng.
Sebelum ditutup api, masukkan bahan tadi. Kacau sekata. Siap kuah mi kari yang sangat lazat!
Menarik: Tak Perlu Beli, Buat Sendiri Portugis Eggs Tart Melting, Resipi Azlina Ina Gerenti Sedap
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lebihan Nasi Boleh Buat Kuih Apam Gebu, Resepi Mudah & Bahan Yang Simple!
Resepi apam nasi ini sangat ringkas. Bahan-bahannya pula sangat senang didapatkan. Blend nasi bersama air dan gula, gaul bersama adunan tepung dan kukus hingga lembut. Makan cicah dengan kelapa parut campur garam, sedap sangat.
Bahan-Bahan:
Bahan A
- 2 cawan nasi sejuk
- 1 stgh cawan gula pasir
- 2 cawan air
(Blend semua)
Bahan B
- 😎 2 stgh cwan tepung beras
- 1 stgh cwan tepung gandum
- 1 paket yis
(Letak dalam mangkuk besar@besen. (sebab adunan akan naik membuak2 dengan jayanya 🤣)
Bahan C
- Kelapa parut putih suci bersih
- Garam
- Kukus juga supaya tak cepat basi.
Cara penyediaan:
Tuangkan (A) dalam (B). Gaul sebati.
Tambah air sikit masa ni. Sorry tang ni takde sukatan sebab melalui pengalaman n pakai mata, cairkan sikit adunan utk apam lebih lembut.
Agak2 je..jangan cair sgt nanti masa kukus die kempis kat tengah.
Biarkan adunan berehat sejam. (boleh la multi tasking kat dapur apa yang patut 😉)
Setengah jam terakhir tu leh la sambil panaskan kukusan, boleh juga sambil2 kukus kelapa parut nk wat cicah tu dulu.
Lepas cukup sejam boleh la tmbah pewarna ikut suka hati kita. Nak ton pastel, jangan bubuh banyak sgt pewarna. Sikit2 taw tambah.
Dah puas main warna, boleh la tuang dalam acuan yang disapu sedikit minyak n terus kukus.
Kukus api besar 13-15minit, angkat. Siap!💕
Kredit:Amira Hanif
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayam Berempah Air Fryer, Tak Perlu Perap Pun, Dah Cukup Rasa Sedap!
Proses memasak yang menjimatkan masa sudah semestinya jadi pilihan ibu di rumah. Mana taknya, sudahlah waktu memasak jadi pantas bahkan tak perlukan masa untuk mengemas dan sebagainya. Memanggang ayam jadi mudah.
Apa kata kali ini ibu cuba ayam berempah pula. Tak perlu perap pun, hanya gaulkan sahaja dan terus dimasak selama 20 minit. Cukup simple dan sedap resipi perkongsian Nurisa Azrisa ni!
1st time guna AF, grab masa shopee 9.9 aritu. Alhamdulillah jadi juga ayam panggang berempah.
[su_button url=”https://www.goshop.com.my/products/small-kitchen-appliances/khind-35l-air-fryer-20089043″ style=”flat” background=”#ef402d” size=”6″]Khind Air Fryer[/su_button]
Resepi ayam berempah
Ayam
Serai 1 btg hiris
Halia
Bwg putih
Bwg merah
Serbuk ketumbar
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Kari
Serbuk kunyit
Gula
Garam
Aji
Daun kari
Minyak masak 1 sudu kecik
*Tumbuk kasar
Tumbuk kasar semua bahan rempah.
Lepas tu satukan semua bahan dengan ayam. Gaulkan sebati.
Sukatan ikut banyak ayam. Secukup rasa.
Kalau perap lama lagi sedap. Tapi kalau tak perap pun boleh, terpulang.
Suhu AF 180° 25 minit. Lepas tu balikkan ayam dan masak lagi 10 minit.
Ayam berempah siap!
Menarik: Ayam Bakar Air Fyyer Mudah, Siram Lebihan Minyak Lagi Berjus, Sedap Sampai Menjilat Jari
KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/
Mama jom rileks jap, klik link NI!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI