Buat Sendiri Murtabak Mini Guna Kulit Popia, Lebih Jimat. Memang Puas Hati & Sedap!

Share

Murtabak adalah pancake yang disumbat dengan inti atau roti goreng yang biasa dijumpai di Semenanjung Arab dan Asia Tenggara, terutama di Arab Saudi, Kuwait, Yaman, Indonesia, Malaysia, Singapura, Brunei, dan Thailand.

Rasanya kulitnya yang lembut dan inti daging atau ayam berempah di dalam memang membangkitkan selera. Kebiasaanya murtabak ini akan dihidang bersama cuka bawang atau kari ayam.

Baca: Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak. Ini Apa Yang Boleh Dibuat

Kalau anda takut nak pergi bazar ramadan musim pandemik ni, anda boleh buat  sendiri murtabak di rumah.

Resepi Murtabak Mini

Bahan-bahan;

  • Kulit popia
  • isi ayam / daging di cincang
  • 3 biji kentang di potong dadu
  • 3 sudu makan rempah kari
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang besar di potong dadu
  • Daun sup
  • Garam
  • Gula

Cara memasak inti;

1. Tumis bawang yg dipotong dadu

2. Masukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Masak rempah hingga pecah minyak.

3. Masukkan isi ayam dan masukkan kentang. Masukkan air separas bahan2 yang dimasak. Jgn lebih nanti inti lembik.

4. Masukkan gula dan garam dan masak sehingga kering.

Untuk balut murtabak;

  • Pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam. Masukkan bahan2 inti yang dimasak tadi.
  • Masukkan daun sup dan daun bawang. Kacau hingga sebati.
  • Balut dgn kulit popia. Sedia untuk di”murtabakkan” 🤣🤣

kredit: yanie mansor

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

 

Published by
NuFa