Pepes ayam homemade #ARF3000. Saya bakar 155°C / 10 minit
RESEPI PEPES AYAM 🐔
Ads
Bahan-bahan
Isi ayam bahagian dada – dikisar
2 biji telur
2 sdb ketumbar**
2 sdb jintan manis**
2 sdb jintan putih**
3 btg serai**
5-6 ulas bawang merah**
3 ulas bwg putih**
4 biji buah keras**
1 inci halia**
1 inci kunyit**
10 tangkai cili kering**
2 kiub ayam
250 ml santan kara
Secukup rasa
Garam, gula
Daun pisang utk membungkus
Ads
Cara-caranya;
Blend semua bahan² bertanda ** kecuali isi ayam dan telur hingga lumat dan tuangkan dalam kuali, masukkan sedikit minyak, kiub ayam, secukup rasa, garam, gula dan santan.
Kemudian masak semuanya hingga pekat dan sejukkan sambal.
Isi ayam kisar digaul dengan telur, setelah sambal sejuk campurkan dengan ayam kisar tadi. Gaul rata² isi ayam dan sambal. Pepes ayam ni nak rasa pedas² manis.
Ads
Letakkan 1 sdk adunan pepes atas daun pisang dan bungkus mcm kuih koci kemudian kukus selama 20 minit.
Masa nak makan bakar sekejap atas dapur. Makan panas², sedapnya 😍
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Syawal pun dah semakin tiba. Semangat nak beraya semakin membuak-buak. Kuih raya pun ada macam-macam jenis. Yang dibeli ada, yang dibuat sendiri pun ada.
Kalau dah namanya kuih raya, pasti akan ada campuran gula dalam adunan. Kasihan tengok baby terliur bila nampak kita makan kuih raya. Tak nak bagi pada anak sebab ada gula, tapi tak sampai hati tengok dia pandang saja kita makan.
Kalau macam tu, apa kata buat kuih raya khas untuk anak. Ada resipi mudah yang hanya menggunakan tiga bahan saja. Ikuti perkongsian dari Maisara Nasir ini;
Resipi Biskut Viral 3 Bahan
First time buat biskut utk Afeeya Kudap2 petang nie. Resepi yang mudah dan pakai kuantiti bahan yg sedikit je. Nnt kalau xmnjadi xrasa rugi. 🤣 Tp alhamdulillah menjadi jugak.. Sedappp cair di mulut. Feeling mcm makan biskut makmur gituw. Rasa lemak2 manis susu. So nyummy!
Boleh follow resepi di bawah. Tapi kali nie saya bakar versi dapur gas 😁 Resepi mudah. Confirm menjadi 💖
Cara membuat:
🌹 Masukkan 3 sudu UB ke dlm bekas. Pastikan tiada ketulan atau beku ya. Defrost sepenuhnya. Lembut sendiri, bukan dicairkan atas api atau teknik double boiled.
🌹 Masukkan susu tepung pula. Kacau dua bahan ini sampai betul-betul sebati. Kacau dengan tangan saja (susu yang sy guna ni memang manis berlemak)
🌹 Kemudian barulah masukkan tepung jagung dan uli sehingga menjadi doh.
🌹 Bentukkan doh mengikut citarasa mommies. Letakkan topping jika perlu.
🌹 Bakar dengan suhu 150 selama 20minit atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
🌹 Boleh dibakar versi dapur gas jika tiada oven (saya bakar selama 30 minit).
Tak semestinya perlu menggunakan ketuhar, kalau tak ada boleh dibakar atas dapur gas saja. Memang mudah sangat, bolehlah buat untuk anak nanti. Nak tambah ada rasa manis, boleh gunakan madu (untuk anak usia setahun ke atas) mahupun puri kurma. Mesti lagi sedap!
Menu pulut antara yang menjadi kegemaran semua peringkat umur. Sama ada untuk di makan waktu pagi atau minum petang, jika kena cara masakannya memang sedap.
Selain pulut kuning yang dimakan dengan rendang, menu pulut juga boleh divariasikan lagi mengikut citarasa ahli keluarga. Bagi yang gemar menu pulut ni, pulut dakap resipi orang tua-tua dulu wajib anda cuba.
Bukan saja rasanya lemak manis tetapi aroma daun pisang selepas dibalut tu menambahkan lagi bau wangi pulut dakap ni. Lagi sedap letak pulak pisang yang dihiris nipis. Memang terbaiklah!
Nak cuba buat, ini resipinya yang mama boleh buat. Ikut saja langkah yang diajarkan dan pastinya sekali buat, akan buat lagi.
Resipi Pulut Dakap
Bahan-bahan yang diperlukan:
– Beras pulut 1 kilogram
– Santan pekat 500 gram
– Air 1 gelas– Gula dua cawan
– Garam halus 3 sudu kecil
– Daun pisang yang hijau
– Pisang tanduk
– Pisang kebatu pun boleh
– Pisang nipah pun boleh
– Pisang kelat siam atau kelat lega pun boleh
– Tali rafia atau pun tali getah. Saya guna tali rafia sebab ikut cara orang tua dulu-dulu.
Cara-caranya:
– Basuh beras pulut rendam dalam air selama 3 jam kemudian kukus pulut sampai naik wap.
– Kemudian masak santan, gula, garam sampai mendidih kemudian tutup api. Angkat periuk santan letak kat bawah ambil pulut yang telah di kukus tadi..
– Masukkan dalam periuk santan kacau sampai sebati kemudiam panaskan atas api semula kacau sampai nampak keluar minyak sikit-sikit.
– Kemudian ambil daun pisang letakkan pulut dan pisang tutupkan dengan pulut, balut kemudian ikat dengan tali rafia atau pun tali getah.
– Dah siap bolehlah kukus atau pun rebus. Selamat mencuba.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Gluten ialah protein yang terdapat di dalam tepung dan beberapa jenis gandum lain. Makanan yang disenaraikan sebagai “bebas gluten” adalah khusus untuk mereka yang tidak boleh menerima gluten.
Golongan yang tidak mempunyai toleransi terhadap gluten akan menghasilkan tindak balas imun yang tidak normal apabila gluten dicerna oleh badan.
Perkara yang paling biasa dialami oleh individu yang mempunyai ketidaktoleransian terhadap gluten adalah, penyakit seliak. Ia merupakan tindak balas negatif dalam sistem pencernaan akibat pengambilan gluten.
Bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap gluten, mama boleh cuba resepi yang dikongsi oleh ibu ini. Selamat mencuba!
Antara menu #glutenfree untuk baby iffat.. orang kedah kan.. mami dia banyak jamu cucoq jela habuan snacking.
1. Finger food labu 2. Cekodok ubi kentang + ayam 3. Cek mek molek inti puree kurma 4. Cucoq badak ubi keledek tak dak inti 5. Lempeng pisang
Selamat mencuba. Semoga bermanfaat. Semoga baby kita semua terhindar dari segala penyakit yang berbahaya dan semoga immune baby kita kuat.
Resepi finger food labu manis:
Labu manis
Tepung beras
1. Kukus labu sampai lembut. Lenyekkan.
2. Biar labu sejuk baru masukkan tepung beras
3. Bentukkan finger food ikut bentuk yg diingini.
4. Goreng seperti biasa
Resepi Cekodok ubi kentang + ayam :
Ubi kentang
Unsalted butter ( ub )
Isi Ayam potong dadu
Mixed herb
Bunga kobis/brokoli
Carrot yg disagat
Tepung ubi/tepung beras
1. Kukus ubi kentang, isi ayam & bunga kobis sehingga lembut. saya kukus asing.
2. Lenyek ubi kentang semasa masih panas bersama UB. Sejukkan suhu bilik.
3. Isi ayam dah sejuk saya carikkan bagi lagi halus.. nak blend isi ayam tu pon boleh. Ada homemade stock ayam lagi bagus. Boleh skip rebus isi ayam.
4. Lenyek bunga kobis. Sejukkan suhu bilik.
5. Apabila semua dah sejuk. Satukan ke semua bahan ke dalam ubi kentang tadi trmasuk mixed herb dan tepung
6. Tepung agak² ja. Adunan jangan terlalu lembik. Jangan terlalu keras.
7. Bentukkan dan goreng. Kalau banyak boleh frozenkan.
Resepi cek mek molek inti kurma:
Ubi keledek ( ikut suka warna apa² pon )
Tepung beras
Puree kurma
1. Kukus ubi sampai lembut. Lenyekkan.
2. Biar ubi sejuk baru masukkan tepung beras
3. Bentukkan bulat² . Lenyekkan sedikit.
4. Masukkan puree kurma. Bentukkan seperti kuih cek mek molek.
5. Goreng seperti biasa.
Resepi cucur badak ubi keledek tiada inti:
Ubi keledek ( ikut suka warna apa² pon )
Tepung beras
1. Kukus ubi sampai lembut. Lenyekkan.
2. Biar ubi sejuk baru masukkan tepung beras
3. Bentukkan bulat² then leyekkan sedikit macam buat cucur badak.
4. Goreng seperti biasa.
Resepi Lempeng Pisang:
Pisang 2 biji
Minyak masak 1 sudu
Telur sebiji
Organic gluten free flour 2-3 sudu ( seperti dlm gambar last sekali ) boleh jgak nk guna tepung beras
1. Blend ke semua bahan sehingga sebati semua.
2. Kalau cayaq tambah tepung sikit lagi
3. Sapu pan dengan minyak dan Panaskan
4. Tuang adunan ke dlm pan.
5. Tunggu sehingga masak dua2 belah.
Lembut ja. Sedap pulak tu. rasa manis buah.. dah tak pyh nak tambah² gula. Kesihatan baby pon terpelihara.. inn shaa Allah.
“Tepat 14 tahun kita hidup bersama, Elyana titip ucapan istimewa sempena ulang tahun perkahwinan. Ulang tahun perkahwinan menjadi kenangan manis dalam perjalanan cinta pasangan suami isteri.