Sedapya tomyam, tapi bila fikirkan rasanya pes yang ada di pasaran yang agak pedas masam dan telah bertambah garam, ibu fikir dua kali untuk berikan kepada bayi. Apa kata buat sendiri pes tomyam untuk sajian bayi.
Puan Umairah Jamaah telah berkongsi resepi pes tomyam ini beserta langkah untuk memasak tomyam. Paling best, ia juga boleh digunakan untuk memasak masak ayam masak merah, ikan masam manis, kuah spageti, bebola / nugget untuk anak. Berikut ialah perkongsian beliau;
PES TOMYAM HOMEMADE UNTUK SI CILIK
Siapa kata anak kecil tak boleh makan tom yam. Nah ni kakMai share homemade pes. Pastinya tanpa perasa dan pewarna tiruan.
Guna tiga jenis sayur aje. Jadi anak-anak dah termakan sayur tanpa sengaja. Best kan trick ni.
Cuma nak buat ni kita kena korbankan sifat kemalasan yang membelenggu diri mihihihi.
Cara nak masak tom yam :-
+ Didihkan air masuk sesiap ayam atau protein lain yang sesuai dengan umur anak.
+ Nak letak bawang merah, bawang putih atau halia terpulang pada mak-mak.
+ Dah mendidih boleh letak dedaun macam daun limau kasturi atau daun ketumbar. Dedaun ni yang buat aroma tom yam naik. Betul?
Ads
* Tapi sorry la gambar tom yamnya nan hado. Asik tak sempat nak snap gambar aje ?.
Ok kakMai tipu.
Pes ni selain boleh guna untuk buat tomyam, boleh jugak nak masak ayam masak merah, ikan sweet sour, kuah spageti, bebola / nugget dan lain-lain boleh adjust ikut kesesuaian.
Jadi sangat berbaloi bila ada pes ni. Nak masak menu untuk anak pun semudah abc ajer.
LANGKAH MEMBUAT PES TOMYAM
Ads
Tiga watak utama dalam pes ni. Carrot, capcicum dan tomato. Semua sebiji-sebiji anggaran kuantiti bahannya.
* terpulang kalau nak tambah.
Letak minyak/ air sikit. Kisar aje semua sekali gus. Dah siap.
*Minyak / air boleh tambah sikit-sikit sampai bahan boleh dikisar.
Ads
Kalau dah ada minyak nak menumis tak perlu letak minyak dah.
Tuang dalam bekas cecomel atau dalam tray ice cube macam tu. Pastu bekukan.
Senang nak guna bila-bila nanti. Terus ambil .
Ni bebola ayam kakMai buat letak jugak pes tu.
+ ayam
+ bawang
+ pes
+ Telur
+ Minyak sikit
*garam / lada sulah untuk anak atas 2 tahun
**bahan lain terpulang nak letak
Kisar semua sekali gus. Didihkan air. Buat bentuk bebola. Terus masukkan ke dalam air mendidih tu. Bila dah masak mereka akan timbul beramai-ramai.
Tak semestinya masih bayi, tapi tak boleh makan kek kan? Boleh tapi kena pastikan bahan-bahan dalam kek mesra bayi dan selamat untuk dimakan bayi tanpa garam, gula dan pewarna tiruan.
Kalau tak ada idea nak buat kek apa untuk anak, boleh lah cuba resepi Blueberry Cotton Cheese Cake versi bayi. Selamat mencuba!
Ni first time ibu buat cake untuk Aisyah, sempena genap 1 tahun (2020). Doakan Aisyah jadi anak yang solehah ye!
Saja cuba, tak sangka menjadi. Ada yang ibu ubah dari resepi ni. Ikut selera masing-masing ye .
• BLUEBERRY COTTON CHEESE CAKE •
– 2 biji telur (asingkan putih telur dengan kuning telur)
– 50 g unsalted butter
– 50 g cream cheese
– 60 g full cream milk
– 30 g tepung gandum
– 2 sd puree kurma (letak madu pun boleh)
– 5-7 keping baby cookies (di hancurkan)
– 1/2 cawan blueberry (di blend halus)
1. Cairkan BUTTER, CREAM CHEESE dan FULL CREAM MILK di atas api yang kecil. Kemudian, tutup.
2. Dah sejuk, masukkan TELUR KUNING dan PUREE KURMA (nak pakai madu pun boleh, make sure 1y above). Kemudian gaul sebati.
3. Masukkan TEPUNG GANDUM (ibu ayak dulu bagi halus), gaulkan.
4. Dalam bekas yang lain, pukul PUTIH TELUR hingga meringue. (ibu pakai baby food processor je, mula mula pakai tangan, lenguh 🤣) Kali ke-2 try baru jadi.
5. Masukkan meringue tadi ke dalam adunan pertama, kaup semula adunan.
6. Letakkan di dalam bekas adunan (ibu pakai size 4 inci je untuk kek ni), masukkan adunan ke dalam bekas yang telah di sapu dengan unsalted butter.
7. Panaskan oven selama 10 minit, bakar selama (15-25 minit) dengan api medium (ibu pakai microwave oven, oven biasa takde) 😅 Kalau oven biasa kena bakar (30-40 minit)
• FROSTING •
– 125 g unsalted butter
– 125 g cream cheese
– 2 sd puree kurma
Pukul semua bahan hingga kembang, letakkan dalam chiller di dalam bekas yang tertutup. Simpan 2 jam sebelum guna.
Untuk fondant tu hiasan je, Aisyah tak makan pun sebab fondant daripada gula. Ayah yang makan fondant tu. Jangan tanya kenapa “t” dengan “u” macam tu, terrreksidennnn masa nak deco.
Atas kek tu ibu deco dengan baby cookies yang di hancurkan, kalau letak cream cheese nanti bergabung dengan fondant dia akan cair. Nak mula celebrate baru ibu deco, sebab takut fondant takboleh bagi kerjasama 😂
TIPS!
• JANGAN biarkan tangan/peralatan basah/lembab nanti kek tak naik cantik dan lembut.
• Semasa nak buat jadi meringue, pastikan terus pukul jangan berhenti. Ada buih buih tu normal. Cuma pastikan kuning telur takde setitik pun bercampur dengan putih telur kalau tak, tak menjadi.
• Pastikan kek yang di keluarkan dari oven di sejukkan dahulu baru di keluarkan dari bekas adunan (hati-hati kerana kek sangat lembut)
• Masukkan kek yang telah sejuk tadi ke dalam chiller selama 2 jam sebelum start frosting baru kejadiannya indah.
Selain nasi, biasanya kentang menjadi pilihan anak-anak. Ini kerana kebanyakan daripada kita menganggap ia boleh juga mengenyangkan. Namun bagi anak yang alah, kentang sebenarnya salah satu penyebab kahak.
Menurut Dr Mazliana Mazlan, dalam kentang, ada patatin dan solanine. Kentang boleh sebabkan kahak. Untuk anak-anak yang alah dengan 2 unsur ni, memang senang kahak nak berkumpul bila makan kentang.
Antara simptom lain bila alah pada patatin dan solanin;
– Gatal mata – Gatal hidung dan bersin – Gatal kulit – Gegatal dan eczema – Gatal dan sakit tekak – Batuk kahak
Boleh juga sebabkan masalah dengan usus;
– Loya dan muntah – Kembung perut – Cirit birit
Anak-anak, kalau ada masalah macam ni bila diorang makan kentang atau fries, mungkin kena cuba elakkan kejap lepas ni.
Betulkan usus anak dulu. Elakkan makanan ultra processed dari anak, banyakkan real food. Ini salah satu cara paling utama untuk betulkan usus anak-anak.
Real food macam kentang ni, sepatutnya baik untuk anak makan, tapi bukan semua yang sesuai dan serasi.
Kalau anak batuk, saya biasanya elakkan kejap kentang dari anak-anak. Sebab taknak trigger lagi batuk dengan kemungkinan kahak akan berkumpul lebih banyak.
Ibu ayah boleh perhatikan anak-anak ye, samada kentang okay atau kurang okay untuk anak anda.
Sekarang musim anak demam, batuk, selsema kan. Elakkan beli french fries dari restoran fast food tau kalau anak tak lalu sangat nak makan. Balik rumah buat bubur kosong letak keledek, atau beli air kelapa pun lagi baik, insyaAllah.
Sotong celup tepung jika tersalah perapan memang susah salutan tepung nak melekat pada sotong. Kalau mama nak mudah, boleh ikuti resipi ini. Yang paling peting rangup di luar dan lembut di dalam.
Perasaan teruja seorang bapa jelas terpancar apabila Shuib berkongsi berita gembira mengenai anak perempuannya, Thalita, yang bakal membuat debut pertamanya dalam persembahan busking esok.Menerusi...