Sedapya tomyam, tapi bila fikirkan rasanya pes yang ada di pasaran yang agak pedas masam dan telah bertambah garam, ibu fikir dua kali untuk berikan kepada bayi. Apa kata buat sendiri pes tomyam untuk sajian bayi.
Puan Umairah Jamaah telah berkongsi resepi pes tomyam ini beserta langkah untuk memasak tomyam. Paling best, ia juga boleh digunakan untuk memasak masak ayam masak merah, ikan masam manis, kuah spageti, bebola / nugget untuk anak. Berikut ialah perkongsian beliau;
PES TOMYAM HOMEMADE UNTUK SI CILIK
Siapa kata anak kecil tak boleh makan tom yam. Nah ni kakMai share homemade pes. Pastinya tanpa perasa dan pewarna tiruan.
Guna tiga jenis sayur aje. Jadi anak-anak dah termakan sayur tanpa sengaja. Best kan trick ni.
Cuma nak buat ni kita kena korbankan sifat kemalasan yang membelenggu diri mihihihi.
Cara nak masak tom yam :-
+ Didihkan air masuk sesiap ayam atau protein lain yang sesuai dengan umur anak.
+ Nak letak bawang merah, bawang putih atau halia terpulang pada mak-mak.
+ Dah mendidih boleh letak dedaun macam daun limau kasturi atau daun ketumbar. Dedaun ni yang buat aroma tom yam naik. Betul?
Ads
* Tapi sorry la gambar tom yamnya nan hado. Asik tak sempat nak snap gambar aje ?.
Ok kakMai tipu.
Pes ni selain boleh guna untuk buat tomyam, boleh jugak nak masak ayam masak merah, ikan sweet sour, kuah spageti, bebola / nugget dan lain-lain boleh adjust ikut kesesuaian.
Jadi sangat berbaloi bila ada pes ni. Nak masak menu untuk anak pun semudah abc ajer.
LANGKAH MEMBUAT PES TOMYAM
Ads
Tiga watak utama dalam pes ni. Carrot, capcicum dan tomato. Semua sebiji-sebiji anggaran kuantiti bahannya.
* terpulang kalau nak tambah.
Letak minyak/ air sikit. Kisar aje semua sekali gus. Dah siap.
*Minyak / air boleh tambah sikit-sikit sampai bahan boleh dikisar.
Ads
Kalau dah ada minyak nak menumis tak perlu letak minyak dah.
Tuang dalam bekas cecomel atau dalam tray ice cube macam tu. Pastu bekukan.
Senang nak guna bila-bila nanti. Terus ambil .
Ni bebola ayam kakMai buat letak jugak pes tu.
+ ayam
+ bawang
+ pes
+ Telur
+ Minyak sikit
*garam / lada sulah untuk anak atas 2 tahun
**bahan lain terpulang nak letak
Kisar semua sekali gus. Didihkan air. Buat bentuk bebola. Terus masukkan ke dalam air mendidih tu. Bila dah masak mereka akan timbul beramai-ramai.
Anak-anak kecil kita yang sedang membesar biasakan akan menolak mentah-mentah sebarang makanan yang dirasakan pelik oleh mereka. Suapan mama pun boleh diluahkan anak-anak gara-gara terasa ada makanan yang pelik pada mereka. Ikan goreng halus, bawang dan sayur antara yang kurang digemari anak-anak. Jadi bagaimana anak nak dapatkan khasiat protein dan serat?
Bebola Ikan Sayur ini antara pilihan dan idea kreatif yang mampu menyelamatkan makanan daripada diluahkan semula si comel kita. Kisar sahaja semua bahan dan jadikan bebola. Ringkas dan kreatif. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Rarra Sakura ini. Mudah!
Ikan sardin (kikis isi dan rebus)
Kucai (potong halus)
1 cawan nasi
1 sb tepung ubi
Kisar dulu isi ikan.
Kemudian di campur dengan nasi dan tepung ubi. Kisar bersama sampai sebati.
Tambah kucai dan kisar sekejap. Adunan kisar tadi di gaul sebati.
Buat adunan bulat dan rebus.
Selepas tu, grill atau goreng sahaja. Senangkan.
Selamat mencuba.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bagi ibu yang mengalami masalah anak tidak suka makan nasi, jangan dipaksa anak-anak kita. Cuba kreatifkan menu sajian setiap hari agar dapat menarik perhatian anak kita. Selain bermain dengan warna dan jadikan dalam pelbagai bentuk dan rupa yang menarik, ada cara mudah nak tarik perhatian anak kita.
Menu yang dikongsikan oleh Puan Dahlia Kamaruza ini memang hebat dan kreatif. Siapa sangka lebihan nasi semalam boleh dipelbagaikan untuk menu anak. Lebih hebat lagi, tanpa sedar anak makan nasi seperti yang mama ingini. Trik hebat dan licik.
Menu bila ketandusan idea, bila nak cepat or bila anak taknak makan nasi. Semudah Abc gitu kan. Biasa anak mesti tak reject kan kalau bagi yang ni.
Hilman bangun lambat harini. Breakfast harini mummy buatkan dia Murtabak Nasi Cheese je. 3 keping Hilman makan harini. Macam biasalah mummy memang buat extra sebab tahu dah nanti kakak abang mesti nak juga. Lepas makan dia tidur. Harini Hilman dah genap 8month. Alhamdulillah dah boleh intro dah menu baru untuk tambah selera makan dia. Lunch mummy buatkan nasi carrot.
Ibu pening nak buat kudap-kudap petang makan apa? Ini ada resepi ringkas, kegemaran anak-anak. Nampak simple tapi rasanya memang terbaik. Jangan terkejut bila dah buat ni, sekejap dah licin.
Resipi ni seperti roti sosej biasa je, cuma yang bezakannya dihujungnya itu dihiris memanjang untuk menampakkan jejari halus.
Viral ROTI GULUNG SOSEJ NAK BERKALI-KALI
Bahan-bahan:
– Roti putih tawar gardenia
– Sosej
– Mayonis
– Sos cili
Caranya:
~ Rebus sosej, angkat ketepikan (rebus kejap je ye)
~ Roti dicanai sehingga nipis, buang tepi-tepinya kemudian dibelah dua
(opah canai menggunakan roller tart nenas) buat sehingga habis /ketepikan
~ Sosej dibelah dua juga,hiris kiri dan kanan sosej (jejarikan jgn sampai putus ye)
~ Ambil roti, letak sosej dan gulung/kemaskan bahagian hujung dengan menyapu sedikit telur sebagai gam (tepung + sedikit air sebagai gam pun boleh)
– Goreng sehingga kekuningan
~ Angkat toskan dan hidang bersama mayonis + sos cili. SELAMAT MENCUBA
(Kredit: oleh Mas Cotek) #shimakongsiresepi
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Semakin ramai pasangan berkahwin kini cenderung memilih gaya hidup 'childfree', iaitu tidak mahu mempunyai anak. Trend ini dilihat membimbangkan.Walaupun keputusan ini dilihat sebagai hak...