Menyediakan bubur bayi pastinya mengambil sedikit masa. Bubur yang sedap dan benar-benar sebati sebenarnya memerlukan masa yang agak lama untuk disediakan. Namun menyediakan bubur yang satu ini, Bubur Tumis Darat yang dikongsikan oleh ibu ini, Ana Maria, sememangnya lain daripada yang lain.
Bukan hanya ditumis terlebih dahulu sebelum direnehkan hingga masak, bahkan tumisan bawang juga ditambahkan kemudian bagi menambahkan lagi rasa kesedapan kepada bubur anak. Bukan anak saja, kita dewasa pun boleh makan bertambah-tambah. Ayuh cuba resipi yang dikongsikannya.
Selalu umi buat bubur tumis macam biasa ja. Ni umi buat tumis darat pulak. Bubur bau lagi wangi tau. Anak makan pun brselera ja Walaupun gigi atas tengah naik sebatang tu.
Sediakan bahan-bahan.
IKLAN
Saute ayam hingga kecut sedikit. Kemudian masukkan carrot dan batang pak choy. Saute hingga lembut semuanya.
Masukkan nasi panas. Kacau sebati dan masukkan air. Reneh sehingga menjadi bubur.
IKLAN
Nasi dah kembang. Boleh masukkan pak choy dan daun sup. Biarkan sehingga sayur lembut.
IKLAN
Tumis bawang, halia dengan sedikit minyak. Hingga kekuningan dan naik bau.
Kemudian masukkan bawang yang digoreng ke dalam bubur. Gaul sebati. Boleh blend atau lenyek mengikut kesesuaian baby. Atau terus boleh dimakan.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bila berpuasa ni, selera nak makan tu lain macam sikit. Kalau boleh nak yang sedap di tekak dan tidak meloyakan. Lebih senang lagi kalau bila buat sekali boleh disimpan dan ulang makan kemudian.
Seperti resipi sos pencicah Thailand yang dikongsikan oleh Siti Zubaidah Ibrahim ini, nak dibuat tidaklah renyah mana dan rasanya juga sedap. Boleh dimakan dengan macam-macam.
Maaf kepada yg minta resepi untuk PENCICAH THAI, tak sempat nk balas sorang2😅 Ni saya kongsikan untuk semua, yg ni sy buat untuk kuantiti yg banyak, senang masuk botol simpan dalam peti ais, nk makan ambik je.
Ini hasilnya, boleh disimpan dan ulang makan jika mahu
RESIPI PENCICAH THAI
1) Bwg putih: 7-8 ulas
2) Cili:bergantung pada kepedasan masing-masing
3) Akar pakchi @ketumbar
(Semua di atas tumbuk) saya guna Chopper, sbb bnyak malas lak nk Tumbuk 😅
Pastu perah limau nipis , sos ikan, letak gula, garam sikit je sebab sos ikan dah masin n perasa, (daun ketumbar ptg2 gaulkn je, tak nak potong lau nak lagi senang korang Cooper kn skali daun ketumbar tu😅) siapppp…
Nota: Kalau pencicah tu pekat sangat, blh tmbah sedikit air suam.
Boleh la untk jdikan pencicah untk kerang, udang, sotong, ikan, ayam, yg telah direbus atau bakar, tu yg saya buat sotong sumbat bakar, 🤭 (menu berbuka first Ramadhan).
SELAMAT MENCUBA!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Ketiadaan bazaar Ramadan tahun ini membuatkan ibu mula cuba menyediakan sendiri kuih-muih untuk berbuka di petang hari. Namun kuih yang sukar ditambah dengan kuantiti barang yang banyak menyukarkan ibu, lebih-lebih lagi yang terpaksa bekerja dari rumah. Nak mudah boleh cuba sediakan apam milo ini. Tersangatlah senang.
Resipi apam yang menggunakan empat bahan ini cukup senang nak disediakan. Blender sahaja kesemua bahan dan kukus hingga masak. Sangatlah mudah. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Rania Amira ini. Terbaik!
Dadih sememangnya cukup disukai anak-anak kita. Dengan hanya menggunakan serbuk dadih, dadih boleh disediakan dengan cukup mudah dan pantas malah tidak mengambil masa yang lama untuk menyediakannya.
Pun begitu, tanpa serbuk dadih pun, dadih masih boleh dihasilkan sama seperti serbuk dadih biasa dan hasilnya cukup lembut dan gebu. Nak tahu bagaimana menyediakannya, jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Pn Nur Haziqah ini. Terbaik!
Beli dadih kat luar mesti tak puas hati. 1 cup kat sini RM2.50. Langsung tak berkrim, rasa nipis sangat-sangat. Beli perisa cocoa yang rasa cuma manis gula, bau cocoa pun tak bau.
Jadi hari ni buat dadih sendiri tanpa menggunakan serbuk dadih. Yang pasti lebih berlemak dan berkrim berbanding guna serbuk dadih. Sebelum ni pernah buat dadih tak letak tepung jagung pun, tapi tengok youtube resepi tu letak tepung jagung. Memang rasa lain letak dan tak letak tepung jagung. Sedap tu lagi berganda.
Resepi ni ikut sukatan saya sendiri. Kalau ada yang nak cuba bolehlah. Nak sedap jangan kedekut susu. Biar susu banyak dari air takpa. Resepi ni dapat 9 cups. Gandakan kalau nak lebih banyak cups.
Bahan-bahan yang diperlukan
150gm gula ( boleh tambah lagi kalau tak cukup manis. Saya buat manis sedang-sedang )
20gm serbuk agar-agar ( saya guna cap bunga raya )
1 sb tepung jagung
1 sk garam
1 liter susu segar / susu kotak
500 ml air
Perasa – depends nak guna perasa apa pun
1. Masukkan gula, serbuk agar-agar, garam, tepung jagung dan air ke dalam periuk. Kacau sebati dan masak atas api sehingga mendidih dan agar-agar larut.
Api slow sekejab sehingga agar-agar larut lepastu baru api kuat sampai mendidih.
2. Bila agar-agar dah larut tapiskan. Dah tapis masukkan susu dan kacau sebati. Tak perlu masak dah lepas masukkan susu.
3. Bahagikan kepada beberapa bahagian untuk ditambahkan flavor kesukaan. Saya buat tiga flavor. Susu yang plain , cocoa dan nescafe. Kalau guna nescafe ni masukkan half packet saja. Kalau masukkan satu packet nanti manis sangat pulak.
4. Masukkan dalam cup dan biarkan sejuk.
5. Dah sejuk tutup cup dan masukkan ke dalam peti ais dalam 1-2 jam. Cocoa , nescafe , susu.
Saya guna serbuk koko dan serbuk nescafe 3 in 1. Guna half packet saja.
6. Siap untuk dimakan.
Selamat mencuba. Lepasni tak payah beli dah bila dah pandai buat sendiri kan #nuhazkitchen.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!