Anak-anak kecil kita cukup sukakan akan kuih yang satu ini. Uniknya resipi yang satu ini dihasilkan daripada gabungan buah labu yang rasanya lebih manis dan berlemak daripada donat biasa.

Jika sebelum ini labu sering dijadikan jejari atau bebola labu, kini kreatifkan resipi anda dengan menjadikan donat labu manis seperti yang dikongsikan oleh ibu ini, Puan Farisha Sofea di facebooknya. Cukup kreatif dan unik.

Hujung minggu ini, apa kata kita cuba!

Bukan Donat Biasa Tapi Campuran Buah Labu, Manis Lagi Berlemak Untuk Anak!

Bahan Bahan :

Bahan A :
200g tepung roti
300g tepung gandum
80g gula kastor
1 sk yis
10g pelembut roti ( dekat bakeri ada jual )

Bahan B :
1 biji telur
300g labu ( dah direbus dan dilenyek )

Ads

Bahan C :
1/4 sk garam halus
50g marjerin

Bahan D :
1/4 cawan air

Bukan Donat Biasa Tapi Campuran Buah Labu, Manis Lagi Berlemak Untuk Anak!Di dalam mangkuk, satukan Bahan A dan kacau sebati. Masukkan pula Bahan B , adun rata. Masukkan Bahan C dan uli sebati. Tambahkan Bahan D sedikit demi sedikit sambil diuli hingga adunan menjadi doh yang lembut.

Bukan Donat Biasa Tapi Campuran Buah Labu, Manis Lagi Berlemak Untuk Anak!

Ads

Perapkan adunan selama 1 jam atau sehingga doh mengembang dua kali ganda. Tumbuk tumbukkan doh untuk membuang angin.

Kemudian ambil sedikit doh dan bulat bulatkan, boleh juga dicanai dan diterap menggunakan acuan.

Bukan Donat Biasa Tapi Campuran Buah Labu, Manis Lagi Berlemak Untuk Anak!

Ads

Sementara itu panaskan minyak. Biarkan doh mengembang dan ringan sebelum digoreng.

Balikkan doh apabila bahagian bawah telah masak. Apabila kedua dua bahagian telah berwarna keemasan , angkat dan toskan.

Bukan Donat Biasa Tapi Campuran Buah Labu, Manis Lagi Berlemak Untuk Anak!

Sejukkan seketika sebelum disalutkan dengan gula. Siap sedia dihidang. 

Bukan Donat Biasa Tapi Campuran Buah Labu, Manis Lagi Berlemak Untuk Anak!

Gebu!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI