Kuih koci mungkin sudah sebati dengan kehidupan kita. Namun kuih yang satu ini sedikit berbeza. Hampir sama dengan kuih koci, namun kuih permata zamrud yang cantik ini rasanya sedikit berbeza. Lebih manis dan berlemak.
Resipi yang dikongsikan oleh Farisha Sofea ini nampak mudah hendak disediakan. Rasanya lembut dan berlemak. Jom cuba!
Kuih permata zamrud merupakan sejenis kuih yang enak dan mempunyai rasa lemak manis seperti kuih koci. Seperti namanya , kuih ini juga comel dan cantik tetapi warnanya tidak sama dengan kuih koci.
Terdapat dua bahagian pada kuih ini iaitu bahagian berwarna hijau dan putih. Bahagian berwarna hijau diperbuat daripada tepung pulut dengan inti kelapa. Manakala bahagian luarnya pula yang berwarna putih merupakan campuran daripada santan pekat , tepung beras serta sedikit tepung gandum dan tepung jagung.
Ads
Bahan A :
2 cawan tepung pulut
3/4 cawan air pandan
sedikit pewarna hijau
Bahan B :
2 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung beras
2 sb tepung jagung
2 sb tepung gandum
1/2 sk garam
Bahan Inti Kelapa :
1 cawan gula merah
sedikit gula pasir ( optional )
1/4 cawan air
1 helai daun pandan
2 cawan kelapa parut
2 sb tepung jagung
Untuk membuat inti, cairkan gula merah bersama air dan daun pandan di atas kuali. Kacau sebati sehingga gula hancur ke semuanya. Masukkan kelapa parut. Gaul sebati sehingga kering.
Masukkan tepung jagung, gaul rata. Tutupkan api. Tuangkan ke dalam bekas dan ketepikan seketika.
Ads
Untuk membuat doh pula, masukkan tepung pulut ke dalam bekas. Satukan pewarna hijau dan air pandan. Tuang sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh.
Bulat bulatkan doh kepada beberapa bahagian kecil, ketepikan.
Masukkan pula ke semua Bahan B ke dalam periuk. Kacau sehingga tiada adunan tepung yang berketul. Masak di atas dapur dengan api perlahan sehingga naik wap sahaja, ketepikan.
Sediakan acuan lompang , sapu sedikit minyak pada acuan. Ambil satu doh dan leperkan.
Ads
Masukkan inti kelapa dan tutupkan doh dengan kemas. Bulatkan semula doh dan masukkan ke dalam acuan. Ulang proses sehingga habis.
Tuangkan Bahan B tadi ke dalam acuan. Pastikan adunan santan tidak menutupi adunan doh. Susunkan di dalam pengukus.
Panaskan pengukus dan kukus selama 10 minit menggunakan api sederhana atau sehingga masak.
Sebenarnya ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) banyak aktiviti yang boleh dilakukan bersama keluarga tersayang. Bagi ibu-ibu tentulah acara memasak menjadi rutin setiap hari. Ada sahaja hidangan tersedia untuk dihidangkan buat keluarga tersayang. Maklum sahaja kalau ada anak-anak yang tengah membesar memang asyik cakap lapar je.
Selebriti tanah air Shakilla Khoriri tidak terkecuali menunjukkan bakat mencipta resipi baru ketika PKP berlangsung. Mengintai akaun Instagram isteri kepada DJ Radio Fizi Ali ini, menurut Shakilla tak menjadi masalah untuk duduk di rumah ketika PKP ni.
Menurutnya banyak aktiviti yang boleh dibuat di rumah seperti mengemas dan membuat aktiviti bersama keluarga dan anak-anak. Dia sendiri bersama suaminya mencuba resipi baru untuk minum petang bersama si kecil Ameena.
Dalam perkongsiannya itu, Shakilla menggunakan aiskrim yang memang popular sejak zaman kanak-kanaknya sehingga sekarang yang dicampurkan bersama bahan-bahan lain.
Dia juga sempat berpesan pada pengikutnya di Instagram supaya hanya seorang wakil atau ketua keluarga sahaja yang perlu membeli bahan-bahan untuk buat resipi tersebut dan berharap agar semua kekal selamat walau dimana berada.
#StayAtHome bukan susah sangat pun. Atau bukan suruh duduk rumah jiran.TAK !
Sebenarnya banyak benda boleh kita buat dekat rumah.Mengemas setiap sudut rumah dan boleh buat aktiviti bersama keluarga dan anak2.
Ni aku try buat satu resepi baru untuk minum petang dengan mengunakan Paddle Pop Melon Slice baru. Ehhhh… sedap pulak.. Lagi sedap dari kopi viral tu. Lagipun Paddle Pop Melon Lime Fizzy amat sesuai untuk kanak2, low in sugar dan low in fat.. Actually boleh je buat kt dapur tapi gigih lah buat kat luar untuk suasana lain dan habiskan masa dengan dua ketul kesayangan aku ni.
Bahan2 untuk buat Paddle Pop Melon Lime Fizzy: 2 Paddle Pop Melon Slice ais krim, 200gm tembikai susu , 3g Daun Mint, 6gm serbuk limau, 200gm ais, 80gm sugar syrup…
Boring ? Jangan lah….pi cuba buat Paddle Pop Melon Lime Fizzy ni. Confirm tekak you happy :heart_eyes:🤩🥰 Korang dapatkan bahan2 ni dari 99 Speedmart time MCO ni ketua keluarga/seorang wakil untuk belikan bahan2 ingredients dan stay safe!
Mula-mula PKP dulu memang rasa macam mati kutu nak buat apalah dekat rumah lama-lama. Banyak benda sebenarnya boleh buat bila lama berada di rumah. Paling penting boleh bonding dengan keluarga tersayang. Jadi duduklah di rumah dan sama-sama kita bendung penularan wabak Covid-19 ni. Stay Safe semua!
Labu antara makanan yang sihat dan cukup berkhasiat untuk bayi kita. Apa lagi kala digabungkan bersama oat yang sudah semestinya membekalkan serat dan khasiat yang cukup tinggi pada anak-anak kita.
Tercari-cari menu sarapan dan minum petang anak, resipi bebola labu dengan oat yang dikongsikan oleh Nazihah Nasir ini mama wajib cuba. Garing di luar dan cukup lembut di dalam. Malah hendak membuatnya pun cukup mudah. Jom cuba!
Menu berasaskan oat. Boleh lah buat sarapan pagi ke minum petang. Sedap sangat lembut di dalam anak sampai tak cukup tadi. Habiskan stock labu.
PUMPKIN OAT BALL
Bahan bahan
Labu
Oat
Kukus labu dan hancurkan.
Masukkan oat kacau sebati.
Bulat ikut bentuk kesukaan mummy.
Tipe waktu bulat tu tangan letak tepung sikit bagi tak melekat.
Siap digoreng. Taburkan serbuk cheese sebagai hiasan.
Disaat semua berusaha menjimatkan minyak masak yang ada, resipi memasak menggunakan Air Fryer sememangnya diperlukan. Resipi ayam goreng tanpa minyak ini anda kena cuba.
Bukan saja tak perlukan minyak tetapi dengan penambahan tertentu buat ayam goreng masih kekal moist dan garing. Jom cuba!
TAK GUNA MINYAK tetap GARING
Semata-mata tak nak guna minyak, gigih cari solusi cara goreng ayam pakai air fryer. Cer tengok nih!
Yes. Misi berjaya. Ayam goreng sedap dan rangup.
Tengah hari tadi min goreng ayam tak pakai minyak tau, yang nampak berminyak tu sebab lemak daripada ayam tu keluar. Hihi. Korang try la buat. Serius, tak payah masuk setitik minyak pun.
Caranya senang jer, 1. Basuh bersih ayam.
2. Lumurkan ayam dengan ; – bawang putih (tumbuk lumat) – sedikit halia (tumbuk lumat) – sedikit kunyit hidup (tumbuk lumat) – sedikit kunyit serbuk – garam
3. Gaul sebati.
4. Masukkan dalam bakul air fryer – suhu 180 darjah – masa 15 minit
* Saya guna AirFryer Philips, tak perlu balik-balikkan ayam pun. Tetap masak sekata. Sebab ada twin turbo.
5. Siap.
Ps : Bolehlah panjangkan resepi ayam goreng tak guna minyak nih kat sapa-sapa yang belum tahu, okehh!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.