Semakin hampir hari nak bersalin, kebanyakan bakal ibu akan rasa berdebar memikirkan sakit kontraksi dan proses doktor ‘seluk’ untuk pemeriksaan bukaan pintu rahim.

Bagi yang sudah berpengalaman bersalin masih terbayang-bayang ngilu dan berdebarnya ketika melalui proses vaginal examination iaitu selukan jari ke dalam vagina yang dilakukan oleh doktor atau jururawat terlatih untuk mengukur saiz bukaan pintu rahim.

Sementara bagi ibu yang pertama kali nak melahirkan bayi tentu sahaja rasa takut terutama bila mendengar cerita pengalaman kawan-kawan lain yang sudah di ‘seluk’.

Menurut Dr Muhammad Izzat proses ini adalah perkara normal sebelum ibu hamil melahirkan bayi. Apa yang penting jangan takut sampai boleh mengganggu proses kelancaran pemeriksaan dilakukan oleh petugas perubatan.

Ibu-ibu mengandung bolehlah jadikan panduan berguna perkongsian daripada doktor ini. Semoga ia membantu ibu untuk lebih bertenang dan proses melahirkan bayi dipermudahkan.

Memahami Proses Bukaan Pintu Rahim

2 cm , 4 cm , 8 cm , 10 cm tu apa ?

Begitulah saiz bukaan pintu rahim ibu bersalin berlaku

Salah satu tanda ibu telah bersedia untuk bersalin adalah dengan melihat kepada pembukaan pintu rahim.

Dalam keadan biasa pangkal rahim yang terletak di dalam vagina berada dalam keadaan tertutup dan tidak membuka, kadang-kadang ianya terbuka sikit untuk mereka yang pernah melahirkan banyak anak.

Apabila sakit kontraksi bermula, pintu rahim ini menjadi semakin nipis dan perlahan-lahan akan membuka. Darah bercampur lendir dinamakan ‘show’ akan keluar dan ini dikenali sebagai tanda nak bersalin.

Pangkal rahim ini akan membuka perlahan-lahan bermula dari 1 cm sehingga la diameter nya mencecah 10 cm sebelum ibu boleh meneran bayi keluar

Bukaan pintu rahim ini ditentukan oleh Vaginal examination dilakukan oleh doktor atau jururawat perbidanan terlatih dengan memasukan jari ke dalam vagina sekaligus mengukur bukaan pintu rahim dengan jari sahaja.

Jangan panik…….

Ramai ibu berasa takut dan gundah gulana memikirkan mengenai vaginal examination, lebih-lebih lagi ibu yang takde pengalaman melahirkan.

Relaks, bertenang, tarik nafas dan hembus secara perlahan-lahan. Jangan keraskan badan, jangan kemut sekuat-kuatnya kerana pemeriksan akan menjadi sukar dan ibu akan berasa sakit.

Selain memberitahu mengenai bukaan pintu rahim, vaginal examination juga akan memberitahu mengenai pintu rahim masih keras atau sudah bertambah lembut, kedudukan kepala bayi, selaput air mentuban masih ada atau tidak, terdapat uri atau tali pusat ketika pemeriksaan

Maka, vaginal examination ni bukan suka-suka dilakukan, ianya penting untuk menilai sejauh mana proses kelahiran itu sudah sampai.

Di dalam dewan bersalin, ianya dilakukan setiap 4 jam, atau lebih awal jika doktor merasakan pemeriksan perlu diawalkan, bergantung kepada perkembangan proses kelahiran.

Bukan ‘seluk’ suka-suka,

Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak
Pegawai Perubatan
Obstetrik & Ginekologi
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Tinggalkan Komen