Siapa peminat cakoi anda patut cuba resipi ni! Jika sebelum PKP, ramai je orang jual cakoi kat pasar malam atau tepi-tepi jalan. Tapi sekarang ni bila tak dapat ke mana-mana, nak tak nak ibu kena juga buat sendiri untuk ahli keluarga.
Sebenarnya nak buat cakoi ni bukan la susah sangat. Lebih senang daripada buat donut. Bahan-bahannya pun bahan yang biasa ada kat rumah. Jadi memang senang la nak buat. Cuma rajin atau tak rajin je.
Lagi pun buat sendiri ni memang puas hati kalau sedap dan menjadi. Boleh makan banyak. Adunan cakoi ni boleh juga guna untuk buat pau goreng. Beli siap-siap inti kacang merah. Ada banyak dijual di kedai bakeri.
Bagi yang nak mencuba buat untuk sarapan pagi atau minum petang, resipi Ila Lala ini pasti buat anda puas hati. Bukan apa, walaupun dah sejuk tetap lembut. Sedap pula dicicah dengan sos pandan atau sambal bilis. Malas-malas beli kaya terus boleh cicah.
Cakoi PKP, Tetap Lembut Walaupun Dah Sejuk
Bahan bahan:
1 cawan air suam (jangan terlalu panas)
1.5 tsp yis
2 tbsp gula
1/2 tsp garam
1/2 tsp sodium bicarbonate
2.5 cawan tepung gandum
2 tbsp minyak
Cara-cara:
Ads
Sediakan air yis – masukkan yis dan gula dalam air suam – biarkan 10 minit-hingga berbuih.
Masukkan garam, sodium bicarbonate dalam tepung dan air yis. Uli sebati. Masukkan minyak.
Uli rata. Rest kan 1 jam. Selepas 1 jam. Canai, potong 4 segi panjang. Basahkan lidi/copstik. Tekan tengah doh. Tindih 2 doh yang dah di potong 4 segi. Tabur kan tepung sebelum dan semasa mencanai supaya doh tidak melekat.
Ads
Goreng dengan minyak panas. Tarik sedikit doh sebelum masukkan dalam kuali. Goreng sehingga garing.
Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.
Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.
Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Boleh dikatakan menu ayam antara yang digemari oleh anak-anak. Tak kisahlah apa jenis masakan pun, anak-anak akan berselera makan. Cuma yang lagi anak suka biasanya ayam goreng.
Jika ayam goreng, pilihan yang ibu akan sediakan adalah ayam goreng tepung atau kunyit. Ok kali ni ada sedikit kelainan ibu boleh cuba masak. Resipi ayam goreng ni lain sikit kerana menggunakan rempah kari dan tepung jagung.
Keranggupannya memang terbaik dan aroma daun karinya cukup membuka selera anak-anak. Mesti sekali cuba, anak akan minta lagi ibu buat.
Nak tahu resipi lanjut, ini yang dikongsikan oleh Nor Hairiyah Hassim untuk anda sediakan.
Resepi Ayam Goreng Favourite Anak-Anak
Resepi untuk anggaran 1 ekor ayam:
Bawang putih dan halia seperti dalam gmbr
1 biji telur
1 sdb serbuk kari
5 sdb tpg jagung
3/4 cawan air sejuk
– Sedikit pewarna merah/oren (saya suka oren)
– Garam secukup rasa
– Blend semua bahan-bahan…adunan tidak terlalu pekat/cair…kalau cair tambah je tepung jagung.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selain donat, karipap juga antara makanan yang disukai anak-anak kita. Rasanya yang rangup ditambah pula dengan inti padunya, buat anak makan bertambah. Tak sebiji, pasti nak lagi.
Jika dahulu kita boleh membeli di kedai, PKP pastinya masa terbaik untuk mama mencuba sendiri di rumah. Nak hasilkan karipap pusing yang rangup dan sedap? Ini cara ringkas tetapi gerenti jadi yang dikongsikan oleh ibu ini, Fafae Mimie. Jom cuba!
Resepi karipap pusing rangup tapi start snap gambar separuh, tak snap dari awal. Untuk frozen boleh bakar jap kat oven 180c, 10 hingga 15 minit. Sejukkan dan bekukan.
Doh A:
4 cawan tepung gandum
1 cawan air + 1 sudu teh garam
2 sudu marjerin
Satukan Doh A dan uli sampai jadi doh tak melekat kat tangan. Kemudian bahagikan kepada 3 doh, bulatkan.
Doh B:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
Uli doh B sampai jadi doh, bahagikan pada 3 bahagian. Semua suhu biasa, tak payah panaskan minyak/air.
Masukkan doh B ke dalam doh A. Bulatkan. Lepas tu gelek adunan macam dalam gambar.
Gulung sampai habis.
Kemudian pusing dan leperkan.
Gulung lagi sampai habis.
Dan bahagi pada 7 hingga 10 bahagian.
Potong guna pisau tajam.
Selit yang hujung tu kat bawah. Penyek guna tapak tangan dulu sikit.
Lepas tu baru gelek guna pencanai. Yang atas ni belah luar karipap tau.
Masuk inti dan kelim. Inti boleh ikut resipi masing-masing.
Siap sedia digoreng!
Saya guna cup baking 1/2 cawan tu dapat 30 ketul karipap sebab guna acuan karipap besar.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Berbanding kuih muih lain, agar-agar lebih mudah disediakan untuk keluarga. Hanya perlu dididihkan dan sejukkan sahaja hingga mengeras.
Namun agar-agar pandan santan ini memang sedap. Nak cantik berlumut perlu ada tekniknya. Hanya biarkan sahaja santan mendidih dengan api perlahan dan kemudian barulah dikacau. Cantik!
AGAR AGAR SANTAN PANDAN
Bahan Bahan :
25g agar agar tali
3 cawan air
2 cawan air pandan
1 1/2 cawan gula
1/2 sk garam
Pewarna hijau
Bahan A ( kacau sebati ) :
2 cawan santan
1 biji telur
Basuh agar agar dan masukkan ke dalam periuk bersama air dan juga air pandan.
Masak sehingga agar agar larut sepenuhnya.
Masukkan gula, garam dan sedikit pewarna hijau. Masak sehingga sebati.
Kemudian masukkan Bahan A dan masak sehingga menggelegak. Tutupkan api.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)