Sesekali ubah selera anak, apa kata kita sediakan telur kukus atau Chawanmushi untuk anak-anak. Paling mudah dan senang, mengukus chawanmushi mengambil masa tidak sampai 20 minit. Memang mudah.
Perkongsian resipi langkah demi langkah oleh Arina Rashid ini mama boleh cuba. Sedap!
Siapa peminat chawanmushi? Meh Rina nak share satu resepi yang rasa dia nak sama macam chawanmushi.
Sebenarnya chawanmushi ni telur kukus je. Nak buat dia punyalah senang. Tak sempat nak berpeluh pun. Paling puas hati boleh letak bahan banyak-banyak. Camtu sekali.
Untuk resepi telur kukus / steamed egg / chawanmushi korang sediakan blender, pengukus, bekas ramekin. Kalau takda, guna tipuware pun boleh.
Bahan-bahan dia: 3 biji telur 260g air ½ tsp garam
Ads
Blend kesemua bahan kat atas sampai sebati.
Sediakan bekas. Kalau guna ramekin dapat 4 bekas. Kat bekas tu isilah segala apa-apa yang korang suka. Rina letak cendawan shitake dengan crabstick.
Tuang bancuhan telur tadi perlahan-lahan ke dalam bekas. Kalau ada buih, kaup buih tu buangkan. Ni sebab nak bagi cantik telur kukus tu nanti.
Nak tabur dengan daun bawang ke daun sup ke pun boleh. Lepastu kukus selama 20 minit.
Ads
Dah siap!
Super pantas dan berbaloi kan. Kalau chawanmushi dia guna dashi sebagai perisa. Kita guna garam pun dah ok dah tu.
Sebenarnya resepi asal dari cookidoo ni. Yang ada TM6 boleh refer resepi steamed egg dekat resepi Hainan Chicken Rice.
Setting tm6 untuk blend bahan-bahan atas tu ialah 6 sec, speed 4. Untuk kukus pulak, guna varoma tray, set kan masa 20 minit, suhu varoma, speed 3.
Esok kita semua akan bermula berpuasa. Para ibu kenalah bijak mengatur menu supaya tidak bosan dan boleh memikat selera seluruh keluarga. Anak-anak terutamanya yang baharu nak belajar berpuasa perlulah kita reward dengan hidangan yang menarik dan kena dengan ‘tekak’ mereka.
Salah satu resipi yang boleh dicuba adalah nasi butter ini. Resipi mudah tapi sedap ini dikongsikan oleh Syue Haida yang juga mempunyai anak kecil. Tambahnya lagi, masakan ini sangat digemari anaknya yang berumur setahun lapan bulan.
Ikuti perkongsian resipi ini.
NASI BUTTER ALA2 KFC + AYAM GORENG ALA2 KFC + SUP
Bahan2 nasi butter:
(Untuk 5org makan) 4cawan beras 4biji bawang putih(ketuk dan potong halus2) 1biji bawang merah (optional) (hiris nipis2) 125g butter Halia (ketuk biar pecah sikit) 1 cawan freshmilk (apa2 brand janji full cream) 1kiub pati ayam Garam
Cara masak : 1-Panaskan kuali masukkan butter tumis bawang putih kalau nk masukkan bawang merah tumiskan skali sampai naik bau. 2-Masukkan halia. 3-Masukkan freshmilk kacaukan sekejap dalam 2minit. 4-Masukkan beras yg dah dibasuh,pastu masukkan kiub pati ayam dan gorengkan beras sekejap dalam 3minit. 5-Alihkan beras ke dlm rice cooker dan masukkan air,sukatan air ditambahkan dgn secawan susu xd. Mcm sy beras 4cawan air 4cawan+1cawan susu ☺️ masukkan sedikit garam dan masak spt biasa (sukatan air bergantung pd jenis beras yg u olls guna la sukat mcm masak nasi biasa la cuma air tu kena + dgn susu skali) sbb dah ada penggunaan susu so kena kurangkan la air ☺️
Bahan ayam goreng ala2 kfc: 10ketul ayam 1cawan tepung bestari original 1cawan tepung bestari spicy (Sy xletak telur xletak tepung2 lain tp camni pon dah mmg sedap) (KALAU ADA ANK BAWAH PADA 3TAHUN MEMANG XMAKAN PEDAS BETTER GUNA TEPUNG ORIGINAL SAHAJA YEE,CAMPURAN TEPUNG NI SESUAI UTK DEWASA SBB AYAM AKAN RASE MACAM AYAM KFC SPICY)
Cara masak: 1-Ambik 5-6 sudu besar campuran tepung xd masukkan dlm ayam gaulkan sekali biarkan sebati perap ayam dgn tepung selama 2jam nk lg sedap perap lame lg ☺️ 2-Dah siap perap panaskan kuali letak minyak dan ambik ayam perap xd gaulkan dgn tepung campuran xd salutkan tepung tebal2 dan masukkan dlm kuali. Goreng hingga garing. Goreng dgn api yg sederhana yee.
Bahan2 sup chicken meatball: Leher/kaki ayam potong kecil2 10biji chicken meatball Daun sup 1kiub pati ayam Halia (ketuk) Bawang putih 3cawan air Garam secukupnya
Cara masak: 1-Tumiskan bawang putih hingga naik bau,masukkan halia dan leher/kaki ayam yg dah dipotong kecil2 biarkan sekejap. 2-Masukkan chicken meatball,kiub pati ayam dan air biarkan sampai masak 3-Masukkan garam dan daun sup ☺️ Siapppp 🥰 boleh dihidangkan.
Puding mangga susu bersama chia seed antara sajian yang mudah untuk disediakan sebagai sajian pencuci mulut. Makan pula sejuk-sejuk, leganya rasa tekak. Rasa manis buah mangga memang betul-betul memancing selera.
Bagi ibu-ibu yang tiada idea untuk membuat sajian pencuci mulut, apa kata anda cuba resipi puding mangga susu bersama chia seed ini seperti yang dikongsikan oleh Shida Razak KC.
RESIPI PUDING MANGGA SUSU BERSAMA CHI SEED
UNTUK LAPISAN BAWAH:
BAHAN-BAHAN:
400 ml susu segar
100 ml air
1 biji mangga/100-150g mangga di potong dadu
2 sudu besar serbuk agar-agar
1/2 sudu kecil garam
3 sudu gula (boleh guna molases sugar untuk lebih sihat)
1 sudu kecil pewarna kuning (jika ada)
CARA MEMBUAT:
1. Kisar semua bahan. (lapisan bawah).
2. Selepas semua bahan dikisar, masak selama 2 minit hingga mendidih.
3. Kacau rata dan masukkan ke dalam bekas/loyang. Ketepikan.
UNTUK LAPISAN KE DUA:
BAHAN-BAHAN:
250 ml susu segar
1 sudu besar serbuk agar-agar
2 sudu besar gula batu/gula biasa
Secubit garam
1/2 cawan chia seed
CARA MEMBUAT:
1. Masak susu segar bersama masak 1 sudu besar serbuk agar-agar.
2. Campur 2 sudu besar gula batu/ gula biasa pun boleh dan secubit garam dan kacau hingga mendidih.
3. Campurkan 1/2 cawan chia seed yang telah dikembangkan. Jika tiada chia seed, selasih pun boleh.
4. Tuang untuk lapisan ke dua setelah sejuk lapisan pertama. Taburkan mangga dadu di atas puding. Sejukkan dalam peti. Makan ketika sejuk memang sedap!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.