Cara Masak Kuih Seri Muka Panda Yang Mudah & Sedap! Buat Makan Petang Untuk Anak-Anak

Share

Kuih seri muka antara kuih tradisi yang sangat sedap! Lapisan bawah terdapat pulut yang sangat lembut dan lapisan santanya lemak-lemak manis. Ramai yang nak belajar buat kuih ini tapi tak yakin kerana takut tak menjadi.

Jangan risau lagi kerana resipi yang dikongsi ini sangat mudah untuk dicuba. Bahan-bahan juga antara yang mudah didapati. Selamat mencuba!

RESIPI SERI MUKA PANDAN👇

Bahagian bawah:

3 cawan pulut
2 cawan santan
Secubit garam

(Cuci pulut toskan masukkan santan & garam kukus dalam talam selama 25minit) then angkat penyek-penyek bagi padat.

Bahagian atas..(tepung):

1 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
Setengah cawan air pandan (kisar daun pandan) bersama setitis dua pewarna hijau epal.
Secubit garam

Masukkan semua bahan-bahan, kisar hingga adunan halus..kemudian tapis dan masukkan ke dalam pulut yang telah dipadatkan..kukus 30 minit..siap, boleh guna cawan apa-apa jenis, asalkan sukatan guna cawan yang sama.

👉Untuk pulut saya guna pulut susu. Rendam sekejap. Kemudian toskan baru campur santan, garam dan kukus.

👉saya kukus pulut berasingan kemudian baru letak dalam bekas tu dan tekan-tekan bagi padat.

Kredit: Khairul Nizam

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Published by
NuFa