Bekas simpan sayur sebenarnya akan membuatkan ruang di dalam peti sejuk sempit dan menyukarkan ibu-ibu untuk mengeluarkan bahan yang ingin digunakan. Tambah pula bila si kecil sudah boleh makan. Tentu stok makanan untuk si kecil lebih banyak.
Jadi untuk memudahkan kerja para ibu di rumah, Puan Mishalie Daniel telah berkongsi cara penyimpanan bahan masakan terutama stok makanan si kecil dengan mudah dan teratur. Ikuti perkongsian menarik dari beliau.
Harini takda menu masakan, mami hanya masak bubur ayam je untuk cik ruby. Yang ni pulak mami just nak share dgn mommies-mommies semua cara mami packing dan simpan bahan makanan untuk cik ruby. Jimat banyak ruang kalau packing mcm ni.
IKLAN
Carrot, Keledek purple, Butternut squash, Brokoli, Serai, Peas, Sawi, Tomatoes, Celery, Daun kari, Halia, Daun limau purut, Baby spinach dimasukkan ke dalam Ikea Istad plastic bag/snack bag.
IKLAN
Ni cara simpan dalam peti sejuk. Letakkan di bahagian chiller.
IKLAN
Ni lauk-lauk Cik Ruby untuk minggu ni. Daun limau purut dan daun kari better masukkan dalam freezer untuk tahan lama. Mungkin ada yang tertanya-tanya letak dalam freezer dengan plastik tu daun tu tak jadi lembik ye lepas kena air? Jawapnya tak, daun akan jadi kering beku, nanti nak pakai baru ambik lepastu terus simpan freezer balik ye.
Resipi kerabu ikan bilis ala sang dewi ni sebenarnya dijadikan sebagai lauk tambahan. Tapi kalau masak kerabu ikan bilis ni saja pun dah cukup untuk makan dengan nasi panas-panas. Makin simple lauk, makin bertambah makan sebenarnya. Setuju tak?
Goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan. Hiris atau mayang halus bunga kantan, serai, bawang merah/besar dan cili api. Potong dadu kecil tomato dan juga sediakan limau nipis/limau kasturi untuk diperah.
Satukan semua bahan-bahan ini di dalam bekas dan gaulkan dengan garam, gula dan sedikit kiub ayam. Masukkan air perahan limau nipis dan limau kasturi (saya campurkan kedua-dua limau ini untuk lebih sedap) dan gaul rata. Kemudian masukkan pula ikan bilis, saya ramas-ramas dulu supaya senang nak makan nanti tetapi janganlah hancur sangat. Gaul rata sekali lagi.
Untuk kerabu, anda sesuaikan rasa, ada masam dan manisnya, garam tak perlu banyak sebab ikan bilis dah masin.
Nota: Ada orang guna sos ikan, boleh juga tetapi saya memang tak guna sos ikan. Nak masukkan hirisan daun limau purut pun boleh juga. Sesuaikan saja dengan selera anda.
Selamat mencuba.
Kredit: Rozi Abdul Razak
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Anak kecil dan jajan atau snek kurang berkhasiat seolah-olah tidak dapat dipisahkan. Ibu mana yang tidak bimbang jika si manja gemar makan snek yang belum tentu kandungan nutrisinya.
Tambahan pula ada fakta yang menyatakan kanak-kanak di Malaysia berdepan dengan masalah kekurangan nutrisi. Dilaporkan 13% kanak-kanak tidak mempunyai berat badan yang mencukupi pada tahun 2015.
Jadi, jika anak anda kerap terdedah kepada makanan ringan yang tidak sihat, dia akan menjadikannya sebagai makanan keselesaan dan berkemungkinan menolak makanan berupa snek yang lebih sihat seperti buah-buahan. Berikut adalah empat perkara mudah yang boleh anda cuba untuk menjadikan anak sukakan makanan sihat.
1. Ajar bahawa sayur-sayuran adalah lazat
Anda digalakkan memasukkan sayur-sayuran ke dalam makanan yang disediakan untuk menarik minat anak. Sambil itu, anda perlu menerangkan bahawa sayur- sayuran boleh menjadi enak untuk dinikmati dengan rasanya yang tersendiri. Antara lain, anak anda mungkin lebih berminat untuk memakan buah-buahan dan sayur-sayuran jika ia dipotong atau dihidangkan dalam corak- corak yang menarik.
2. Ajar cara kawal ambil makanan
Gunakan konsep pinggan kesihatan iaitu suku – suku – separuh dalam mengajar anak mengawal pengambilan makanan harian. Anak anda perlu belajar mengambil makanan di atas pinggan mengikut pembahagiannya iaitu suku nasi, suku makanan berasaskan protein seperti ayam, telur, ikan dan kekacang; dan separuh pinggan yang terdiri daripada buah-buahan dan sayur-sayuran.
Cara lain yang boleh dipertimbangkan ialah dengan membeli kelengkapan makan yang menarik dan mesra kanak-kanak agar dia berasa selesa ketika menikmati makanan yang dihidangkan.
3. Sediakan makanan kegemarannya versi sihat
Jika anak suka makan makanan bergoreng, anda tidak perlu sekat dia daripada terus menikmatinya. Apa yang perlu anda lakukan ialah kurangkan penggunaan minyak, garam dan gula agar makanan yang disediakan lebih sihat.
4. Penuhkan dapur dengan makanan berkhasiat
Apabila umur si kecil meningkat, pilihan dan keperluan pemakanannya berubah. Plan pemakanan yang baik harus mempunyai keseimbangan nutrisi, mudah didapati dan sesuai dengan seleranya.
Untuk itu, lengkapkan kabinet dapur dan peti sejuk di rumah anda dengan makanan ringan yang mudah dicapai tetapi sihat seperti buah-buahan sama ada yang bersaiz kecil atau siap dipotong, keju, yogurt, kekacang dan lain-lain.
5. Ajar anak pilih makanan sihat
Sentiasa galakkan anak anda untuk memilih makanan yang kaya dengan nutrien. Ajar dia pilih buah-buahan dan sayur-sayuran pelbagai warna sebagai snek berbanding gula-gula dan ambil makanan yang terdiri daripada bijirin penuh dan tinggi serat.
6. Ambil suplemen
Produk Nature’s Way Kids A+ Milk Calcium Buttons terdapat dalam dua varian iaitu DHA dan Manuka Honey pun baik untuk diamalkan. Ia merupakan pilihan snek yang sihat untuk kanak-kanak. Ia dihasilkan daripada 100% Premium Australia Milk yang kaya dengan DHA untuk membantu kanak-kanak menjadi bijak. Manakala varian Manuka Honey pula untuk membina imuniti yang kuat.
Amalkan juga Nature’s Way Kids A+Omega -3 Fish kerana ia mengandungi kandungan DHA yang tinggi, baik untuk perkembangan otak, daya tumpuan, minat belajar dan sikap peribadi si kecil.
Suplemen-suplemen ini bukan sahaja snek yang sihat, malahan menyihatkan badan dan minda jika diambil selalu. Dapatkan produk-produk ini melalui pembelian online di Lazada. Klik link untuk keterangan lanjut.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kuantiti makanan anak bukan ukuran untuk menilai bahawa anak sihat dan juga cukup nutrisinya. Tidak semestinya bayi perlu menghabiskan satu mangkuk puree. Dietitian, Puan Fizah Sobri berkongsi kuantiti yang betul mengikut tahap umur bayi tersebut.
KUANTITI BUKAN UKURAN
Salam mommies..Saya nak ingatkan lagi sekali ye; Kuantiti bukan ukuran anak makan sihat pada usia sebelum 8bulan!
Aim adalah untuk pengenalan tekstur lebih kepada kuantiti sebab diet kebanyakan masih dari susu baby; ❤Umur 6-8 bulan
perlu 1-3 sudu besar sahaja 2-3 kali sehari makan
❤Umur 9-12 bulan
boleh ambil 3-5 sudu besar 3-5 kali sehari makan (termasuk snek)
Saya melihat terlalu ramai mommies apabila mula sahaja pengenalan makanan pelengkap terus nak bagi sehingga satu mangkuk habis dan terus 3x sehari
Ini juga antara sebab bayi boleh jadi sembelit apabila memberi makanan pelengkap yang banyak dan terlalu kerap pada awal awal waktu
Usus bayi perlukan masa untuk biasakan diet baby yang baru..iaitu dari hanya mengambil susu selama 6 bulan kepada makanan yang pelbagai..
Bagilah masa…jangan banding anak anda dengan anak orang lain..sikit sikit bagi..sikit sikit naikkan..sikit sikit pengenalan kepada makanan lain..sabar ye mommies,tau excited tu.
Mommies juga jangan lupa fokus kepada perubahan tekstur makanan dari puree/kisar/cair kepada lenyek kepada cincang dan seterusnya makanan lembut
Ingat ye mommies fokus utama adalah untuk memperkenalkan tekstur serta makanan yang pelbagai kategori (karbohidrat,serat,protein)daripada kuantiti makanan
Jika anak mommies maintain kenaikan berat yang konsisten dan tidak jatuh ke line warna kuning mommies is doing a great job
Jangan stress ye..consistent..and keep up the healthy food intro