Bayi memerlukan kalori yang tinggi untuk pertumbuhannya, terutama diatas usia enam bulan dimana bayi mula aktif bergerak. Keju merupakan salah satu jenis sumber tenaga yang baik untuk tubuh.
Keju mengandungi kalori yang cukup tinggi. Bayangkan saja, 100 gram keju mengandung 326 kalori. Jumlah ini 5 kali kandang lebih tinggi jika dibandingkan jumlah kalori yang terdapat dalam susu.
Ketika menginjak usia enam bulan, pertumbuhan gigi bayi mengalami fasq yang pesat. Itulah sebabnya bayi memerlukan banyak kalsium untuk merangsang pertumbuhan gigi serta memperkuat tulang tubuhnya.
Bagi mama yang nak mencuba resipi berasaskan keju, boleh ikuti perkongsian ini.
Resepi Cek Mek Molek Inti Cream Cheese
Ads
Bahan-bahan:
Keledek
Tepung
Cream cheese
Cara penyediaan:-
Ads
Rebus keledek kemudian lenyekkan dan letak tepung (agak-agak). Kepal-kepalkan, ambil sesudu cream cheese masukkan dan bentukkan bujur-bujur macam cek mek.
Siap.
Nak hidang boleh goreng deep-fry. Boleh buat Stok frozen jugak ye, kalau terlambat masak boleh bagi cek mek dulu😬
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma : A-Z Uruskan Newborn Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/urus-newborn-baby-a-z/
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sekarang ni musim demam kadang-kadang satu rumah demam, jadinya kalau nak makan kita boleh masak menu yang ringkas dan mudah semampu mana untuk kita masak. Menu apa yang je mudah dan sesuai untuk orang demam ni? Jom kita cuba Sup Ayam Cendawan. Kebiasaannya kita selalu letak sayur macam lobak merah atau kentang kan? Tapi sebenarnya kalau letak cendawan tambah lagi sedap tau!
Pekena sup panas-panas memang sedap tambah pula khasiat cendawan yang boleh menurunkan kadar kolestrol. Selain itu, cendawan mengandungi serat dan enzim yang mempunyai kapasiti untuk mengurangkan tekanan pada jantung.
– segenggam cili api hijau
– 2 ulas bawang putih
– 3sb bawang goreng
– kicap manis
– jus limau
Cara Penyediaan:
Kisarkan cili api hijau, 2 ulas bawang putih, 3sb bawang goreng secara kasar.
Masukkan ke dalam mangkuk, tuang kicap manis dan sedikit jus limau.
Bahan-bahan:
2. Sup Ayam Cendawan
– 5 ketul kepak ayam
– 1 pek cendawan tiram
– kayu manis bunga lawang
– bawang merah hiris
– bawang putih hiris
– halia hiris
– serbuk sup
– air secukupnya
– kiub ayam dan garam
– daun sup
Cara penyediaan:
Panaskan minyak dan tumis kayu manis bunga lawang, bawang merah hiris, bawang putih hiris dan halia hiris sehingga naik bau dan keperangan.
Kemudian, bila dah kecut masukkan air secukupnya, kiub pati ayam dan garam secukup rasa.
Tunggu sehingga mendidih dan masak barulah masukkan cendawan tiram.
Akhir sekali masukkan daun sup.
Nak menang cash bernilai RM4000? Jom, hantarkan foto OOTD Sedondon Raya bersama anak anda di 👉🏼 SINI
Mudah kan resipi kali ini? Sekiranya anda nak masukkan lagi bahan-bahan lain seperti kentang, lobak merah dan lain-lain, tiada masalah. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kalau sebelum ini butir nangka hanya tepung kenyal kosong sahaja, kali ini kita variasikan dengan inti gula melaka di dalamnya. Lebih manis dan sedap rasanya. Jom cuba perkongsian resipi Zurina Zulkefli. Memang sedap!
Bubur butir nangka berinti gula Melaka. Musim-musim panas ni memang tekak teringin nak makan manisan yang sejuk-sejuk.
Kebiasaan saya suka butir nangka yang membujur dan tak perlu bubuh inti. Tapi suami saya nak ada rasa gula melaka, baru la sedap katanya. Selama saya buat butir nangka, mesti dia tanya saya mana inti? Kenapa tepung dia (butir) kosong je. Kali ni, saya ikut citarasa dia. Makanya butir nangka saya membulat dan ada gula Melaka. Resepi di setiap gambar.
Bahan-bahan:
1 cawan tpg pulut
2 sudu besar tepung gandum
Air (tiada sukatan sebab air perlu dituang sedikit demi sedikit)
Perwarna hijau, merah, dan kuning
Gula Melaka
1 kotak kotak santan
1 sudu kecil halba (untuk aroma)
Gula kasar (mengikut citarasa kemanisan masing²)
Dua helai daun pandan.
Sesudu besar tepung gandum yang dibancuh air.
Cara menguli tepung dengan baik
Campurkan tepung pulut dan tepung gandum dalam satu mangkuk. Tuang air sedikit demi sedikit sambil tangan menggaul tepung sehingga berpasir.
Bila tepung menjadi berpasir dan bergumpal, berhenti tuang air. Gaulkan kesemua tepung sehingga menjadi doh yang sebati.
Bahagikan doh kepada tiga bahagian. Setiap bahagian dicampurkan pewarna. Saya gunakan lidi sate untuk calitkan perwarna agar cecair warna tidak tertumpah atau berlebihan.
Saya simpan di dalam bilik stor makanan, tanpa disangka gula melaka saya cair. Musim panaskan sekarang. Tapi takpe senang je, saya jadikan bebola kecik untuk dijadikan inti butir nangka saya.
Cuit sedikit doh lalu bulatkan dan penyetkan. Letak inti gula melaka dan uli membulat semula.
Jadila butir nangka bentuk bulat.
Rebuskan ke dalam air yang mendidih. Pastikan ketika direbus air selalu dikacau sebab kita tak nak butir nangka kita melekat pada dasar periuk. Nanti butir nangka jadi xcantik dan membulat. Bila butir nangka dan timbul, baru angkat.
Rendam di dalam air sejuk untuk mengekalkan kekenyalan butir nangka.
Untuk kuah pula. Panaskan secawan air di dalam periuk dan masukkan daun pandan. Masukkan gula (mengikut citarasa) dan sesudu halba.
Tunggu sehingga air mendidih barulah masukkan sekotak santan. Masukkan bancuhan sesudu tepung gandum untuk memekatkan kuah santan.
Masukkan butir nangka kita ke dalam kuah santan. Reneh butir nangka pada suhu api yang kecil selama 10 minit.
Siap, boleh dihidang makan panas-panas atau pun boleh disejukkan dahulu. Kalau saya, saya suka makan sejuk-sejuk.
Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/
Bijaknya Adik Huzaifah dan ibunya, Ustazah Aishah melakukan solat Subuh dengan tertib rukunnya. Semoga adik-adik BK rajin mendirikan solat, kerana solat tiang agama tau!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Resepi Oreo Nutella Cheese cake ini sangat mudah, walaupun tak ada oven tapi anda tetap boleh buat kek yang sedap ala kedai mewah untuk anak-anak tersayang!
Ibu ini berkongsi resepi Oreo Nutella Cheese Cake yang sangat mudah dan yang paling penting lemak berkrim. Jom cuba resepi yang dikongsi.
Oreo Cheese cake bersama Nutella. Tunaikan permintaan anak lagi.
Rasa apa? Lemak berkrim dan gebu.. sekali suap ada rasa macam cheese tart coklat di kedai kek “bakers cotttagee” tu tapi yang ni la….gi… gebu!
korang mesti cuba tau cara buat pun senang..tak perlu oven tak perlu mixer mudahkan?
Bahan-bahan:
🍭1 paket biskut Oreo
🍭1 botol kecil jem Nutella
Bahan Kisar:
🍰500gm cream cheese
🍰1 kotak kecil cooking cream
🍰4 biji telur
🍰3 sudu besar penuh gula
🍰2-3 sudu besar susu pekat manis
🍰2 sudu besar penuh tepung jagung
🍰1 sudu besar perahan lemon
👉🏻 Kisar semua bahan diatas dalam blender hingga sebati dan gebu
Cara-cara:
🌴Alas loyang dengan baking paper, Masukkan bahan kisar dalam loyang dan tabur biskut oreo yang telah dipatah kecil, tekan2 supaya biskut tenggelam. Tutup dengan Aluminium foil dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak
🌴Setelah kek masak , Buang kertas lapik tadi dan bolehlah tuang Nutella spread yang telah dicairkan dahulu didalam macrowave. Sejukkan selama 1jam atau lebih didalam peti sebelum dihidangkan.
Pernah tak terfikir, kenapa doktor jarang ambil MC walaupun dah nampak jelas tak sihat? Kalau orang biasa, demam sikit terus pergi klinik, dapat ubat,...