Bila ada anak-anak yang mengalami masalah berlebihan berat badan, tentu ramai yang ingat mereka makan tak memilih. Tapi mungkin juga terlalu memilih makanan membuatkan mereka menjadi ‘overweight’ atau obese.

Melalui perkongsian pakar pemakanan Nur Hafizah M Sobri di Kelab Ibu Hamil Berpantang dan Menyusu Bayi, menyatakan bahawa kesan kepada anak yang cerewet memilih makanan ini memungkinkan anak tersebut alami masalah berlebihan berat badan atau juga obesiti.

ANAK YANG LEBIH BERAT JUGA PICKY EATER?

Bukan mereka ni terlebih zat?
Bukan yang picky eater ini jenis yang kurus kurus?
Bukan ke jenis ini taknak makan?

Haaaaa…

Mak mak ayah ayah
Antara kesan picky eater juga boleh jadi anak tersebut overweight atau pun obese
Kenapa

1. Anak hanya memilih makanan yang TINGGI KALORI
Perasan anak yang lebih berat badan akan fokus kepada protein dan carbohydrate sahaja. Tiada unsur buah atau sayur atas pinggan.

Kalau nak makan nasi..nasi dan ayam je..tu pun nak ayam goreng. Bila pinggan tidak dipenuhi dengan sayur atau buah automatic akan diisi dengan nasi atau lauk.
Maka lebih banyaklah kalori yang diambil.

2. Tak tahan kenyang lama.
Ye antara kebaikan sayur dan buah adalah membantu kita tahan kenyang dengan lebih lama.

Jika hanya fokus kepada carbohydrate dan protein dan tiada sumber serat anak tak tahan kenyang dan dalam 2 jam akan rasa lapar semula. Ini meningkatkan risiko snacking.

3. Sumber gula dari air berperisa/gula gula
Normal badan nak rasa manis tapi biarlah punca kemanisan datang dari semulajadi terutamanya buah.

Buah ada banyaaak kebaikan selain dari sumber tenaga, sumber serst ia kaya dengan vitamin vitamin yang membantu perkembangan badan anak
Vitamin A for the eyes
Vitamin C to be strong ‍‍‍
Vitamin E healthy skin

Dan macam macam lagi..tak perlu ambil multivitamin kalau dah ambil buah.
Tapi jika anak tak dapat dari buah anak akan cari sumber lain yang senang nak dapat.
Gula gula
Chocolate
Ice cream
Maka naiklah berat dia….

Kena paksa anak makan makanan sihat

Anda sebagai ibu bapa perlu 'paksa' untuk makan sihat.
Bila 'dipaksa' akan menjadi habit yang akan diamalkan sehingga dewasa.

Tapi ada cara macam mana nak paksa.
Bukan suh pegang hidung sumbat sayur tidaakk.. tu nak trauma namanya..hahaha
Setiap usia ada caranya mengikut usia anak.

Basically ada 5:
1. Tekstur
2. Warna
3. Icon
4. Penglibatan
5. Bunyi

Tip nak galak anak ambil sayur dan buah

Tu nak terangkan panjang jugak, saya save untuk posting lagi satu ye.
For now saya bagi 3 tips untuk anak naik pengambilan sayur dan buah

Tips 1
Jangan ada bekalan gula gula/junk food di rumah (kalau ada letak di tempat yang anak takkan nampak)
Letak buah di tempat yang mudah dilihat dan dicapai.
(Unsur Icon)

Tips 2
Sediakan sayur yang BUKAN berwarna hijau.
Contoh carrot, cauliflower,taugeh..bila anak dah biasa baru ke sayur hijau.
Anak anak dah biasa kaitkan sayur hijau dengan pahit tapi sayur yang berwarna nampak lebih menarik dan tak dikaitkan dengan rssa tak sedap
(Unsur warna)

Tips 3
Libatkan mereka ketika waktu shopping.
Mak ayah pilih sayur tapi minta mereka pilih nak sayur apa nak dibeli.
Mereka perlu pilih, bila dah pilih bantu untuk bungkus dan timbang

Contoh
'Adik nak sayur kangkung ke kobis?'
'Adik nak kobis la.'
Ini akan membantu anak rasa seronok dan special
(Unsur penglibatan)

Mama papa kena ubah tanggapan bahawa si cerewet tu kurus, mungkin sahaja anak yang obes juga memilih. kaji balik pola pemakanan anak-anak dan lebihkan makanan sihat dalam menu seharian. Mulakan dari kecil untuk mereka jadikan ia rutin dan amalkan sehingga meningkat usia.

sumber: Kelab Ibu Hamil Berpantang Dan Menyusu Bayi