Chicken broth menguatkan antibodi badan anak. Lebih menarik lagi ia boleh dijadikan bahan perasa semula jadi yang boleh menyedapkan makanan anak.
Paling seronok penyediaannnya tidak renyah. Bahan yang diperlukan tidak sukar ditemui dan ringkas. Dalam masa beberapa jam sahaja boleh memasaknya dalam kuantiti yang besar. Selepas dilecek dan ditapis, bolehlah disimpan sebagai stok untuk beberapa minggu atau bulan.
Ibu ini berkongsi resipi sup tulang ayam yang selalu disediakannya tatkala anak batuk berkahak & demam. Puan Azlin Fauzi sering kali menyediakan sup tulang ayam atau chicken bone broth untuk anak dan keluarga.
Ibu ini menggunakan chicken bone broth sebagai bahan tambahan dalam pelbagai jenis masakan. Bagi bayi, ia memberikan rasa sedap semula jadi tanpa perlu ditambah garam dan gula. Berikut ialah perkongsiannya;
Assalamualaikum mama, ramai yang masih tak tahu apa tu Chicken Bone Broth.
Chicken Bone Broth (CBB)
Chicken Bone Broth ni sangat-sangat sesuai dijadikan penambah perasa dalam makanan bayi sampai lah kita yang dewasa ni.
Nak masak letak Chicken Bone Broth hari-hari pun tak ada masalah. Sebabnya Chicken Bone Broth ni sangatlah berkhasiat sebab boleh meningkatkan immune system anak-anak.
CHICKEN BONE BROTH (CBB) sangat mudah berkhasiat dan lazat. Tak perlu nak bergaram-garam pun makanan baby.
Ads
Chicken Bone Broth ni sangat-sangat bagus as IMMUNE BOOSTER dan BRAIN FOOD dan keseluruhan kesihatan tau. Sediakan Chicken Bone Broth selama yang boleh sampai tua pon takpe. Risau anak-anak kurang selera makan? Anak selalu demam selesema?? Mari kita boost immune system anak dengan REAL FOOD!
Anak-anak tak sihat,kerap demam? Cuba mama cuba masak letak Chicken Bone Broth ini Insyallah ok. Masak apa boleh letak Chicken Bone Broth ni?
Buat nasi lemak boleh,nnasi ayam boleh,nmasak sup bole,nmasak nasi biasa letak Chicken Bone Broth je pun bole. Macam-macam lagi lah boleh masak guna Chicken Bone Broth ni.
Bahan-bahan untuk nak buat Chicken Bone Broth ini terdiri daripada is tulang-tulang ayam, rangka or kaki ayam dan asid lemah (tomato, asam keping, lemon)
So jom saya share bahan-bahan untuk buat Chicken Bone Broth dan cara penyediaannya (ini cara saya)
Ads
Chicken Bone Broth
Bahan-bahan -Kaki ayam/tulang or rangka -tapi untuk dapat tekstur jeli mama bole guna kaki ayam sebanyak yang mungkin. -Tomato -Celery (lagi banyak dia bagi rasa masin) -Sebiji bawang holland -3 ulas bawang putih -Bay leaf -Kulit kayu manis -Bunga lawang -Goji berry -Mix herbs
Cara penyediaannya Satukan semua bahan dalam slow cooker dan tambah air. Set auto dan biarkan ia mereneh 8-10jam. Lagi lama lagi bagus! Ada yang reneh sampai 24 jam tau!
Bila masak dalam slow cooker ni mama tak payah risau nak kena tambah air ke apa sebab airnya tak berkurang pun. Kalau tak ada slow cooker bole je buat Chicken Bone Broth, masak atas dapur dalam 4 hingga 5 jam pun ok tapi kena tambah air dan selalu alert la ye mama.
Ads
Plus masak Chicken Bone Broth ni WAJIB guna periuk stainless steel, ceramic atau kaca sahaja! Sebab apa?? Sebab tindak balas kimia dari asid lemah yang direneh lama akan bertukar kepada RACUN kalau guna periuk aluminium. Ini sangat bahaya kepada bayi!
So mama buat lebih kurang 12 jam, lepas tu bolehlah lecek semua bahan dan tapis. Masuk dalam bekas yang mudah mama nak guna nanti.
sebab kalau masuk dalam belas besar nanti nak guna kena defrost sebekas then bekukan balik cara ni boleh buat Chicken Bone Broth hilang khasiatnnya.
Apa-apa makanan yang dibekukan pun camtu sebaiknnya lepas defrost jangan dibekukan semula. Lepas dah tuang dalam bekas comel-comel biarkan suam-suam dulu sebelum simpan dalam peti sejuk bhgian sejuk beku.
Masa ni saya boleh tengok Chicken Bone Broth berubah menjadi jeli teksturnya. Insyallah Chicken Bone Broth ini bole bertahan shingga 3-4 bulan.
Cromboloni manisan viral yang bentuknya tidak ubah seperti roti bom dan disalut dengan pelbagai perisa leleh. Biasanya anak-anak sukalah dengan manisan manis begini. Perisa yang sering menjadi kegemaran ramai antaranya coklat, pistachio, strawberi dan macam-macam lagi. Topping pula boleh ikut selera masing-masing.
Cromboloni atau dipanggil New York Rolls ini juga sangat sesuai untuk peminat hidangan viral. Anda pasti tidak akan melepaskan peluang untuk mencuba walaupun sekali seumur hidup. Harganya juga agak keras, jadi kalau hendak makan puas, jomlah kita buat sendiri. Boleh cuba resipi seperti yang dikongsikan oleh Farisya Annisa ini.
RESIPI CROMBOLONI
Bahan-bahan:
250 gram tepung roti
1/2 sudu kecil Garam
20 gram marjerin cair
1 kuning telur
125 ml susu cair penuh krim
30 gm gula
1 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil garam
100 gm korsvet/pastri marjerin
Jem coklat coklat berlapis
Alatan khas, rolling pin
Buat Sendiri, Anak-anak Dapat Makan Puas-puas
Cara membuat:
1. Sediakan papan leper kayu atau meja bagi membentangkan puff pastri.
2. Sapukan pada puff pastri di atas papa tersebut dan canainya perlahan-lahan guna rolling pin.
3. Apabila doh terasa mudah untuk dibentuk serta anjal, anda boleh mula membentuk cromboloni.
4. Potong pastri dengan memanjang dan lebar ikut cita rasa anda.
5. Susun di atas satu persatu pastri yang anda potong tadi.
6. Gulungkan dari hujung ke hujung secara kemas dan cuba bentukan bulatan bola sehingga doh habis.
7. Sekiranya anda inginkan cromboloni yang besar boleh tambahkan sahaja gulungan pastri puff.
8. Susun pastri yang dibentuk tadi dalam loyang leper bulat.
9. Pukul kuning telur dan sapukan pada setiap pastri yang siap digulung tadi.
10. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah celcius.
11. Bakar cromboloni lebih kurang dalam 20-25 minit.
12. Setelah kelihatan warna keperangan dan masak, boleh terus keluarkan dari oven. Sejukkan ke suhu bilik.
13. Apabila cromboloni sudah sejuk, bolehlah sapu jem kesukaan anda guna penyepit dan alat yang tajam untuk membuat rongga ditengah.
14. Masukkan jem tersebut ke dalam lubang dengan bantuan piping bag.
15. Cromboloni anda sudah siap! Bolehlah dinikmati bersama keluarga.
Ramai yang nak tahu kan macam mana nak buat donut untuk dapatkan tekstur yang gebu dan elok bentuknya. Kadang bila buat sendiri tak puas sebab teksturnya tak lembut dan serap minyak selepas digoreng.
Tapi dengan resipi yang dikongsikan mungkin boleh cuba buat lagi ikut langkah yang diberikan ini. Kalau rasa banyak adunan ni, boleh la buat frozen separuh dan selebihnya goreng untuk dimakan dengan anak-anak.
Letak pula topping coklat atau jika nak yang jenis biasa golek je terus dalam gula. Dua-dua pun sedap. Ini resipi yang dikongsikan oleh Nor Azliza Mohamed.
DONUT KAMPUNG GEBU
Bahan-bahannya:
1 cawan air suam
2 sudu besar yis (1 packet)
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar gula
* satukan semua bahan-bahan biar sampai yis berbuih..
1/2 kilogram tepung gandum cap ros
2 sudu besar planta
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
1 biji kuning telur
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Agar-agar mungkin sudah biasa, namun agar-agar sedut dengan gabungan susu cair ini membuatkan resipi agar-agar yang satu ini cukup unik. Manis dan sedap bila digabungkan bersama perasa Sunquick dan pic dalam tin.
Resipi ringkas dan unik yang dikongsikan oleh Yatie Eimra ni mama wajib cuba. Memang sedap, lagi-lagi makan waktu sejuk. Terbaik!
Kat rumah boleh katakan kerap jugak la saya buat agar-agar sedut ni sebagai pencuci mulut sebab mudah je nak buat. Kami sekeluarga memang suka agar-agar sedut oren & pic ni. Nak-nak makan sejuk-sejuk, rasa nyaman je kat tekak.
Sedap dimakan macam tu je atau boleh jugak dimakan bersama susu cair mahupun susu segar. Jangan pelik lak ye, saya ni memang suka potong pendek agar-agar tali macam ni dan simpan dalam bekas.
Maklum le, selalu guna agar-agar tali sikit je sebab buat untuk 3 perut je pun. Agar-agar tali yang dipotong pendek jugak lebih mudah larut walaupun korang tak rendam dulu. Bagi yang nak cuba, ni saya sertakan resipi gunakan cawan penyukat standard.
Bahan-bahan:
2 sudu makan agar-agar tali (dipotong pendek)
2 sudu makan gula (saya guna 1½ sudu jer)
1 cawan air
1 cawan air gula pic (dalam tin)
2 sudu makan oren sunquick
Sedikit buah pic dalam tin – dipotong kecil
1. Masak agar-agar tali bersama gula dan secawan air hingga larut. Matikan api.
2. Tambahkan air gula pic dan pati oren sunquick. Gaul sebati.
3. Potong buah pic kecik² masukkan dalam bekas. Air gula pic tu ambil 1 cawan kalau guna cawan penyukat, 1¼ cawan kalau guna cawan minuman teh/kopi.
4. Sediakan bekas dan masukkan buah pic yang telah dipotong tadi. Curahkan larutan agar-agar. Sejukkan hingga agar-agar mengeras.
5. Sedap makan time sejuk.
Nota:
Tips ni bagi yang nak guna serbuk agar-agar. Sukat agar-agar serbuk ½ sudu kecil (sudu penyukat standard) kemudian buang/keluarkan secubit agar-agar tadi. Ataupun boleh juga sukat gunakan sudu kecil kfc (ratakan), kemudian buang secubit gak. Kalau tak nak buang sikit serbuk agar-agar tu pun takpe, tapi tekstur agar-agar korang akan lebih firm dan tak adelah rasa agar-agar sedut sangat.
Agar-agar sedut ni tak payah kunyah-kunyah, telan jer terus.. aaa.. tapi potongan buah nyer tu jangan terus ditelan lak, tercekik lak kang.
Jika sukat gunakan cawan minuman teh/kopi, gunakan 1¼ cawan air & 1¼ cawan air gula pic.
Gunakan bekas yang lebar & jangan tuang terlalu banyak/tebal kalau nak cepat keras. Agar-agar ni saya masukkan dalam 2 bekas sebab nak cepat keras. Dalam 45-60 minit dah mula mengeras & boleh dinikmati cumanya tak berapa sejuk la.
Yang saya buat ni sikit jer Gandakan sukatan sendiri ye kalau nak buat banyak.
Selain buah pic, boleh gantikan nanas dalam tin ataupun potongan buah mangga, memang cengginiii rasa dia.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.