
Chicken broth banyak manfaatnya, membantu menguatkan imuniti badan. Ibu ini kongsi resipi sup tulang ayam yang selalu disediakannya tatkala anak batuk berkahak & demam.
Puan Widyana Ali sering kali menyediakan sup tulang ayam atau bone broth ketika anak-anak batuk dan demam. Dia juga turut berkongsi resepi yang mudah ini.


9 jenis bahan yang digunakan adalah asas dan mudah didapati. Cara penyediaannya pun mudah, hanya renih 3 hingga 4 jam sehingga tulang hancur.

Untuk anak ekzema, dia hanya merenihkan sup selama 1 jam. Periuk kaca dan besi tahan karat sahaja yang boleh digunakan.


Sudah mengamalkannya bertahun-tahun. Ia boleh menguatkan sistem imun, kaya mineral, anti radang & menguatkan tulang dan gigi. Ia juga boleh membantu menggalakkan penyingkiran kahak.

Boleh dipelbagaikan cara memakannya iaitu dimakan bersama nasi, kuah atau dihirup begitu sahaja.

Sebelum makan letakkan sedikit garam sebagai perasa.

Sumber: Widyana Ali
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Macaroni Cheese Bakar Dalam Cawan, Hidangan Untuk Pelbagai Jamuan. Lain Daripada Yang Lain!

Kalau makan macaroni cheese bakar, jaranglah terasa puas. Mesti akan rasa asyik nak bertambah je sebab terlalu sedap. Gabungan rasa creamy dan pedas ditambah pula dengan cheese, mesti makan tak pandang kiri kanan. Tapi, pernah dengar tak macaroni cheese bakar dalam cawan kertas?
Salah satu cara kreatif untuk membungkus hidangan ini ialah dengan menggunakan cawan kertas. Lebih mudah untuk dibawa dan mudah untuk diagihkan kepada orang ramai. Jom lihat resepi macaroni cheese bakar yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Nuralia Idayu di Kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni.
RESEPI MINI MACARONI CHEESE BAKAR

Esok ada jamuan dekat office. Boring dah buat macaroni bakar dalam tray besar, kita buat kelainan sikit nak bagi Nampak cute.
Edit: Ramai yang request serepi, silakan ya kawan- kawan.
Mini Macaroni Bakar (55 – 60 cup)
Bahan- bahan:
– 1 pack macaroni 400 gram (saya guna brand Kimball)
– 1 tin sos Proge – Tradisional
– 1 tin sos Prego – Cendawan
– 3 – 4 ketul cendaan butang (potong dadu)
– Ayam cincang Ramly – nak guna daging pon boleh, optional
– Sosej (potong dadu)
– Bawang besar 1 labu (cincang)
– Serbuk oregano/ parsley (takde pun takpe)
– Telur (4 – 5 biji)
– Cheese slice (brand apa pun tak kisah)
– Nak add on mozzarella cheese untuk topping pun boleh
– Cup size kecil

Cara- cara:
1. Rebus macaroni sampai lembut. Boleh letak garam 1 sudu dan minyak lebih kurang dalam 2 – 3 sudu untuk elakkan melekat nanti masak. Dah lembut, toskan.
2. Tumiskan bawang sampai naik bau.
3. Masukkan ayam cincang, kacau sampai masak, letak sosej dan cendawan.
4. Tuangkan sos prego, kacau rata. Kalau pekat, tambah air sikit je. Letak garam dan gula secukup rasa.
5. Gaulkan macaroni sampai sebati, matikan api.
6. Letak macaroni dalam bekas asing sebab nak gaul dengan telur.
7. Bila dah gaul sebati dengan telur, agihkan dalam cup kecil. Letak cheese slice dan mozzarella, tabur sikit serbuk parsley.
8. Bakar suhu 170 darjah Celsius 30 minit. Siap!
Baca Juga:
Nasi Impit Goreng, Hidangan Sarapan Pagi Buat Seisi Keluarga!
Pencuci Mulut Puding Jagung Sedap Dimakan Sejuk. Hidangan Minum Petang Seisi Keluarga!
Mudah sahaja resipi yang dikongsikan. Para ibu boleh cuba buat di rumah untuk jamu tetamu. Kalau sukakan cheese leleh yang banyak, boleh letak cheese banyak- banyak. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Resipi Piza Roti Tanpa Bakar, Pakai Kuali Biasa Pun Boleh. Senang Sangat!

Sebut saja pizza, anak-anak mula tak senang duduk. Lagi-lagi terbayangkan taburan keju sarat di atas pizza. Melompat anak-anak suka.
Tak perlukan oven atau ketuhar, masak pizza dengan roti menggunakan kuali pun ternyata lebih mudah dan menyenangkan. Macam mana tu? Jom cuba resipi perkongsian Tyra Manan ini. Senang!

PIZZA ROTI TANPA BAKAR
Bahan-bahan :
3 keping roti Gardenia
4 keping keju Cheddar (Boleh tambah/ganti dengan keju Mozzarella)
Sos Cili
Sos Bolognese
Mayonis
2 biji telur
Mentega
Sosej & Filamen Ketam (boleh ditukar dengan bahan lain)
Nak shopping dan cuci mata di SINI.
Celur sosej & filamen ketam seketika. Potong kepada bahagian kecil. Pecahkan 2 biji telur ke dalam mangkuk.
Carikkan 3 keping roti kepada bahagian kecil. Masukkan roti ke dalam telur.

Panaskan pan bersama mentega. Sambil tu susun roti yang telah dicelup telur ke dalam pan.

Sapukan sos cili & sos bolognese.

Taburkan sosej & filamen ketam.

Letakkan kepingan keju di atas.

Tutup pizza dengan tudung periuk selama 5 minit (api kecil). Hiaskan dengan mayonis.

Sedia dinikmati 😋 Selamat mencuba!
Menarik: Risaunya Anak Suka Makan Manis Sampai Gigi Rosak, Ini Cara Ibu Ayah Nak Atasi

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/
Mama jom rileks jap, klik link NI!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Colourful Mantou Guna Natural Food Coloring. Guna Sukatan Cawan, Ibu Ini Kongsi Resepi Mudah!

Kebiasaanya mantou hanya dibeli di kedai, namun kali ini mama boleh cuba buat sendiri di rumah untuk anak-anak dengan menggunakan resepi yang menggunakan bahan mesra kanak-kanak.

Hi semua saya nak share resepi colorful mantou guna natural food coloring. Resepi mudah hanya guna sukatan cawan dan steps yang simple. Alang-alang boleh bagi anak-anak main uli doh sekali untuk sensory and motor play.
Pumpkin & Beetroot Spiral Mantou/ Mantou Labu & Ubi Bit

BAHAN A:
1.5 cup tepung gandum
2 tbsp susu tepung
2 tsp yeast
2 tbsp coconut oil/ unsalted butter
BAHAN B:
1/2 cup puree labu/ puree beetroot
1 tbsp madu (1 yr old above sahaja)
1. Satukan bahan A sampai jd macam serbuk roti
2. Masukkan bahan B, uli sampai jd doh
3. Rehatkan doh selama ~30 minit atau lebih
4. Boleh bentukkan ikut kreativiti. Sy ikut tutorial di YouTube je.

Kemudian kukus selama 15 minit. Siap!
* Untuk buat puree tak perlu tambah air ya. Hanya kukus dan lenyek/ blend sahaja
* Boleh skip letak madu utk baby below 1 yr old. Sebab dah ada manis natural dah dari labu dan ubi bit
* Balut penutup steamer guna kain utk elak dari air menitik

Alhamdulillah the kids suka! Si Abang 3 yrs old sekali makan sampai 5 ketul. Maybe sbb color yg vibrant dan dia ‘tolong’ buat sekali kot 😁. Dalam seminggu ni dah dua kali buat.

Kids request nak Mommy buat mantou bentuk mcm tayar pancit 😅. Mommy Daddy pulak pulun makan cicah sambal ikan bilis. Boleh frozen kan. Hanya perlu steam balik utk lembutkan mantou.
Kredit: Nor Syuhada

Anak dah boleh merangkak laju? Ayuh mama papa yang ada baby comel-comel tu, inilah masanya untuk sertai Baby Merangkak Race!. Daftar sekarang di link ini: https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-sspnxpama-baby-merangkak-race/

Jom, kongsikan foto comel si manja anda bertemakan Jungle Cuties di SINI! Ada hadiah menarik menanti.(https://www.majalahpama.my/pencarian-bayi-pilihan-pama/)
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!


