Tempoh PKP yang masuk hari ke 17 ini membuatkan ibu semakin kreatif untuk menyediakan sajian buat anak-anak. Permintaan anak-anak yang bermacam ragam membuatkan ibu semakin ingin mencuba pelbagai resipi.
Salah satu resipi hebat dan kreatif adalah menggunakan biskut cream craker seperti yang dikongsikan oleh ibu ini, Cheyah Saripuddin. Menu jimat kos.
Tak perlukan bread crumb atau serbuk roti, hanya gunakan bahan yang ada di rumah sahaja. Kreatif. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh beliau ini. Nampak menarik!
CARA MUDAH BUAT CRISPY CHICKEN FINGER
Minggu lepas rasanya dah buat crispy chicken finger ni buat anak ibu. Harini beliau request lagi. Pandai dah sekarang nak makan pun main request bagai.
Bahan-bahan:
1 keping dada ayam
2 biji telur (satu kisar, satu celup)
2 ulas bawang putih
10 biji lada hitam
Sedikit garam
4-5 keping biskut hup seng/biskut tawar
Hancurkan biskut seperti dalam gambar. Kalau tak nak guna biskut pun boleh. Beli je bread crumb. Ibu guna pakai mana ada je.
Bahan lain kecuali sebiji telur tu dikisar sehingga sebati dan hancur giloss.
Lepas tu kukus tau.
Lepas kukus, potong la cecantik macam ibu tunjuk kat gambar tu.
Baru celup dalam telur dan golekkan dalam biskut tadi.
Apa lagi goreng la.
Goreng hingga garing dan masak. Toskan seketika dan siap untuk makan.
Memang crunchy tau!
Selamat mencuba.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bahan Semua Ada Di Dapur, Tanpa Garam & Gula Ini 10 Resipi Kudapan Untuk Bayi
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY
– sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
PUDING ROTI BERSOS ALA KASTARD
BAHAN PUDING ROTI
– 5 keping roti
– unsalted butter
– 1 cawan fresh milk *
– 1 biji telur *
– 1 sudu teh esen vanila *
– 2 sudu puree kurma *
– kismis sbg hiasan
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
BAHAN KUAH ALA KASTARD
– 1 cawan puree mangga
– 1 sudu tepung jagung
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 cawan fresh milk
– 1 sudu puree kurma
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
FRUIT ICE CREAM
– 3 sudu plain yogurt (mami guna brand farm fresh)
– 1 kotak susu fernleaf full cream
– 3 sudu puree kurma
– buah naga (pilihan masing²)
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
FRIED CHEESY POTATO BALLS WITH DATES
-kentang
-tepung gandum unbleached
-puree kurma (pekat)
-cheese stick
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
DONAT LABU
– 1 cawan puree labu
– 1 sudu teh yis
– 1 sudu ovallet
– 2 sudu fresh milk
– 1 sudu minyak masak
– 1 sudu puree kurma
– tepung gandum unbleached
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
CHICKEN RICE BALLS
-isi ayam
-carrot
-sawi pakchoy
-bebawangs
-kentang
-cream cheese tatura
-nasi
-unsalted butter
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
Sumber: Eyra Nissa
Artikel Menarik: Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak. Ini Apa Yang Boleh Dibuat
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kuih Sagupal Kegemaran Orang Pantai Timur, Sedap Berlemak, Nak Buat Pun Senang!
Bulan puasa ini, kuih-kuih tradisionlah yang menjadi pembangkit selesa kala berbuka. Apa kata kali ini kita imbau momen berbuka di kampung dengan kuih Sagupal yang cukup popular di negeri Pantai Timur.
Apa lagi kuahnya pekat berlemak dan manis. Jom cuba kuih Sagupal yang dikongsikan oleh Zana Anuar. Memang terlebih sedap!
Sagupal. Kuih kegemaran orang Pantai Timur terutama orang Ganu dan Kelantan. Nak-nak bulan puasa ni, semua terliur. Selamat mencuba ya bagi yang nak cuba. By akk Zana.
Bahan-bahan:
Sagu -agak-agak untuk 12 biji
Kacang hijau -rebus sampai empuk
Nisan @ gula kerek
2 sb tepung gandum @ beras
Kuah Santan:
Santan
Garam
Halba
3 sb gula
Daun pandan
Rendam sagu 1/2 jam. Toskan air nya.
Inti kacang hijau. Masak kacang hijau hingga masak, tekan-tekan dengan garpu dan masukkan nisan@gula kerek dan 2 sudu tepung gandum@ beras. Kacau atas dapur hingga kental sedikit. Bila sejuk, bulat-bulatkan jadi bebola.
Menarik: Resipi Jemput-Jemput Nasi Jejari Ketam, Isi Penuh & Lembut, Buat Makan Lepas Terawih
Masukkan sagu separuh acuan. Acuan tu akak sapu dengan minyak supaya tak melekat.
Letakkan inti yang dibulatkan tadi.
Masukkan sagu sehingga menutupi acuan. Kukus 15 minit.
Ni yang siap dikukus.
Untuk kuahnya pula, masukkan santan, sedikit garam, halba, 3 sdb gula, daun pandan. Akak buat kuahnya terlebih dahulu sebelum buat isinya.
Selamat mencuba.
Menarik: Makan Bulan Nak Jadi Best Friend Balik” Sebaknya Tengok Anak Awal Ashaari Lepas Rindu!
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Pa&Ma
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Agar-agar Tembikai Susu Mudah, 4 Bahan Saja Dah Tersedia Untuk Anak, Sedapnya!
Pening dengan bahan agar-agar yang banyak, apa kata kita sediakan agar-agar tembikai susu ni yang cukup mudah disediakan untuk anak.
Resipi empat bahan dengan bahan utamanya susu krimer manis ini mama wajib cuba. Jom ikuti resipi yang dikongsikan oleh Rosmizah Yussof ini. Sedap!
Panas-panas ni sedap kalau makan agar-agar sejuk kan. Segar je rasa tekak. Jom buat agar-agar tembikai susu. Anak-anak mesti suka.
Bahan-bahan:
1 paket agar-agar tali.
1 tin susu krimer manis perisa tembikai susu
1 senduk rata gula pasir (boleh kurangkan kalau tak suka manis dan lebihkan jika suka)
1.2 liter air
Masukkan air ke dalam periuk dan didihkan. Basuh dan toskan agar-agar. Bila air dah mendidih masukkan agar-agar ke dalam periuk.
Kacau sampai agar-agar sebati.
Masukkan gula dan masukkan 1 tin susu krimer manis perisa tembikai susu. Kacau selalu jangan sampai hangus. Api perlahan.
Bila agar-agak dah licin dan tak nampak berketul padamkan api.
Sediakan mangkuk acuan atau loyang. Tuang ke dalam acuan. Biarkan sejuk baru masukkan dalam peti ais.
Bila dah keras keluarkan dari peti ais. Renggangkan tepi acuan dengan melenturkan tepi acuan. Boleh juga guna spatula atau pisau. Lalukan bahagian tepi dengan hati-hati supaya agar-agar tidak rosak bentuknya.
Sediakan dulang atau pinggan. Tutup acuan dan terbalikkan. Angkat perlahan-lahan acuan untuk keluarkan agar-agar.
Boleh dipotong ikut citarasa masing-masing.
Artikel berkaitan: Agar Agar Sedut Oren Sunquick & Pic, Resipi ‘Rare’ Tapi Sedap, Nikmatnya Lain Macam Makan Waktu Sejuk
Resipi Puding Guna 3 Bahan, Tak Guna Tepung & Serbuk Agar-Agar Langsung
Nak relaks, jom cuci mata di SINI.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI