Cuaca yang tidak menentu sekarang, kadang-kadang panas terik membuatkan tekak rasa tidak selesa dan inginkan sesuatu yang sejuk. Dr Syahr berkongsi resipi aiskrim buah yang menyihatkan dan boleh dijadikan aktiviti menarik bersama anak-anak.
Cuaca panas sekarang, jadi saya nak kongsi satu lagi resepi #BuatSendiriAiskrimRingkas saya. Yang penting aiskrim ini MENYIHATKAN!!!!
Bahan-bahan mudah:
a) Limau (nipis/kasturi/lemon)
b) Madu
c) Air masak
d) Buah-buahan
Langkah 1: Dalam jag berisi air kosong, masukkan madu dan perahan limau secukup rasa. Kacau biar madu larut dalam air. Saya guna campuran limau nipis dan limau kasturi, secukup rasa, supaya air/aiskrim nanti rasa masam manis yang best.
Langkah 2: Masukkan buah kesukaan kita ke dalam bekas aiskrim. Tak perlu susun pun, masukkan saja. Campurlah buah apa pun tak apa. Saya guna kiwi dan strawberi saja (buah ini saja ada dalam peti sejuk rumah, saya buat malam selepas balik kerja).
Kalau tak nak guna icecream mould, boleh guna plastik aiskrim pun menarik juga. Jadi aiskrim Malaysia kan…
Ads
Jadikan aktiviti bersama anak-anak: Ibu ayah potong buah, anak-anak tolong susun/letak buah.
Langkah 3: Masukkan air madu limau ke dalam bekas aiskrim kita. Sejuk bekukan semalaman.
Ads
Siang (esoknya), lepas anak-anak balik sekolah, boleh makan! Besttttttttt…..
Anak-anak makan banyak pun kita sebagai ibu bapa tak risau sangat, sebab aiskrim yang menyihatkan. Bukan macam aiskrim yang dijual di kedai.
Cubalah
Buah tu boleh tukar kepada mangga, anggur, betik, pergggghhhh mesti best!
Bosan juga kalau asyik makan nasi je. Sesekali nak juga tukar selera, terasa nak makan pasta. Sebenarnya ada banyak versi resipi untuk masak pasta ni, terpulang kepada kreativiti kita. Nak tarik selera anak pun senang, sebab kebanyakan anak lebih gemarkan mi atau pasta berbanding nasi.
Jangan risau kerana kandungan karbohidrat yang ada dalam pasta juga dapat memberi rasa kenyang. Dimasak pula bersama sayur atau protein seperti isi ayam, daging mahupun seafood pun dah cukup memenuhi keperluan nutrisi.
Superdaddy atau Khairul Abdullah berkongsi resipi Aglio Olio Mit Scampi, nampak sedap! Jom tengok resipinya;
Aglio Olio Mit Scampi, kata orang Jerman. Orang Kedah pulak panggil Spageti Udang Merah Ngat Aihh.
Mudah dan sedap yakmat ni.
Tapi kena masak dua kali, mula kena buat spaghetti dulu lepas tu baru buat udang tu pulak.
Bahan-bahan nak kena ada:
1 pek spaghetti, rebus al-dente (11 minit) 12 ulas bawang putih dihiris nipis. 12 ekor udang dibersihkan ikut suka hati. 3 sudu besar butter/marjerin whatever. 5 sudu minyak zaitun. 1 tangkai daun parsli atau ketumbar atau whatever yang ada 2-3 biji cili padi atau 1 sudu chiili flakes, ikut yang mana ada Sedikit serbuk lada hitam Garam secukup rasa
Cara nak buat dia;
1. Didihkan air, lepas tu masukkan 1 sudu besar garam dan spaghetti dan set timer 11 minit. Sambil tu kacau-kacau. Spaghetti sedap:
2. Sementara tunggu spaghetti tu masak. Panaskan kuali dan masukkan minyak zaitun dan masukkan 3/4 bawang putih (simpan sedikit untuk udang nanti) dan kacau sampai keperangan. Pastu masukkan cili padi atau chilli flakes dan kacau sekejap.
3. By the time, spaghetti pun dah cukup 11 minit, maka toskan dan ambil sekitar ½ cwan air rebusan tadi dan masukan ke dalam bahan tumis bersama spaghetti. Kacau sebati, lalu taburkan daun parsli/ketumbar yang diracik halus serta garam dan lada hitam. Tutup api.
4. Panaskan kuali bersama butter/marjerin dan masukkan baki bawang putih. kacau biar keperangan lalu masukkan serbuk lada hitam dan garam kacau lagi dan masukkan udang dan balik-balikkan. Bila udang bertukar dari jernih kepada putih pekat maka tutup api. Gaul sebati biar semua sos butter tadi meyelimuti semua udang.
Masukkan spaghetti ke dalam pinggan paling cantik dan letakkan udang ke atasnya. Ceduk sikit sos/minyak udang tadi dan renjiskan ke atas spaghetti.
Hidangkanlah kepada isteri atau suami dan anak-anak atau mak ayah hampa semua.
Mudah-mudahan masuk syurga.
Aamiin.
#superdaddy
#aglioolio
#agliooliowithprawns
Best ni! Kalau tiba-tiba teringin nak makan pasta, bolehlah cuba resipi versi ni pula. Sedap dan mudah, sesuai buat untuk anak-anak. Tak makan udang, gantikan dengan seafood lain.
Bila tengok kurma dalam peti ais tak bergerak, lebihan bulan puasa apa kata mama buatkan untuk si kecil kurma cheese cake. Paling penting penyediaanya sangat mudah!
Kurma banyak khasiatnya untuk si kecil mama antaranya sumber tenaga yang baik, meningkatkan kesihatan otak, sumber serat untuk melancarkan pencernaan, kaya antioksidan dan sebagainya.
KURMA CHEESE KEK (8m above )
Bahan-bahan:
🌷Puree kurma 2 sudu makan
🌷Unbleach flour 2 sudu makan
🌷Telur 1biji (yang ni untuk baby yang dah lulus makan telur, kalau belum atau allergic skip je telur ni ya)
🌷Susu full cream @ fm (150ml)
🌷Tatura Cream Cheese
Cara penyediaan:
Campurkan kesemua bahan kemudian masukkan ke dalam acuan dan kukus selama 15minit.
(nak bakar pon boleh saya tak ada paper cup mase ni nak bakar, suhu 160 10-15 minit )
Tinggal lima hari berbaki lagi sebelum kita menyambut Hari Raya Aidil Fitri. Pastinya ibu sudahpun menyediakan juadah untuk dipersiapkan pada hari raya nanti. Apa menu anda? Jika memilih untuk menu berkuah, jangan lupakan soto yang sudah semestinya menjadi santapan istimewa ketika raya kedua atau ketiga.
Resipi kuah soto yang dikongsikan oleh Fara Lome ini memang power. Kuahnya pekat dan likat malah tersangatlah enak. Jom cuba untuk raya nanti.
Resipi Kuah Soto (resipi ni untuk 2 liter air/ 6 orang makan)
Lengkuas 1 inci
Halia 1 inci
Bawang merah besar 4 biji (mmg Klau byk lg sdp)
Bawang putih 1 ulas
Buah keras 1 biji
Blend semua bahan di atas
Ayam potong besar sebab nak carik kan nnti
Serai 2 batang (ketuk)
Minyak untuk menumis
Serbuk sup adabi (kalau sepeket kecik tu guna separuh)
Serbuk kurma adabi (guna separuh juga)
Kiub ayam 1
Akar daun sup (potong dan cuci bersih)
Air 2 liter/ sejug *Atau kalau tak nak guna serbuk sup/kurma guna saja rempah soto. Saya kadang guna rempah soto je boleh dapatkan jenama apa saja. Bahan lain jangan ubah ya. Tetap sama. Tu kuah boleh jadi pekat. Jangan bergantung dengan rempah semata-mata.
Tumis bahan blend, serai dan akar daun sup sehingga naik bau, betul-betul masak/sedikit garing. Supaya bawang semua tu tak rasa mentah di kuah nnti. Bila masak elok kuah akan jadi wangi.
Masukkan serbuk sup dan kurma / rempah soto.
Masukkan ayam. Agak-agak air ayam dah hampir kering baru masukkan air.
Masukkan kiub ayam, perasakan gula garam. Renehkan sehingga ayam masak elok. Angkat ayam dan toskan (untuk dicarik nnti)
Siap!
Resipi Begedil Kentang
5/6 ubi kentang –buang kulit then potong kecil, rebus dan lenyekkan. Masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng. Bulat-bulatkan dan leperkan sedikit.
Telur 1 biji
Lada sulah
Garam secukup rasa
*Pecahkan telur, masukkan garam dan lada sulah. godek laju supaya bila goreng nanti jadi macam bersarang.
Cara goreng begedil supaya tak hancur Panaskan minyak agak-agak tenggelam separuh bergedil je. Jangan penuh. Panaskan dengan api yang kecil sehingga betul-betul panas.
Celup begedil dalam bancuhan telur then goreng. Jangan rajin nak balik-balikkan selagi yang sebelah kena minyak tu tak garing/kekuningan.
Dah garing baru balikkan ye. Kalau balikkan awal-awal memang pecah ler.
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...