Bila anak dah nak mula sekolah. Mama mulalah kembali kepada rutin asal iaitu bangun seawal pagi untuk siapkan bekal anak ke sekolah. Anak peringkat usia pra sekolah, biasalah masih lagi tidak pandai dan kekok untuk cuba beli makanan di kantin.
Buat permulaan mama kenalah sediakan bekal ke sekolah. Nak masak apa? Jom cuba resipi sushi yang disediakan oleh Nurul Hidayah ni. Sedap, senang dan paling penting mudah anak nak bawa ke sekolah.
Orite..cara buat sushi homemade. Simple je sebenarnya buat sushi ni, ikut selera masing-masing ye. Ni saya buat untuk bekal anak saya.
BAHAN-BAHAN:
1. Seeweed -wajib ada ye tak da ni tak jadi lah.
2.Telur Dadar -hiris nipis
3.Lobak/Timun -terpulang nak letak dua ni pun boleh je tapi anak saya tak suka timun jadi letak lobak je la.
Ads
4.Sosej -dibelah 4
5.Tikar Buluh -untuk gulung ye
6. Nasi Pulut -beras sushi ada jual juga tapi nak jimat punya pasal guna beras pulut je. Tambahkan minyak sedikit, tak perlu garam sebab telur dadar dah masin)
Tip penting pastikan pisau tajam ye untuk memotong supaya cantik.
Ads
Cara buat tengok gambar ye.
Ratakan nasi pulut, kemudian letakkan telur dadar nipis dan hirisan sosej.
Ads
Gulungkan dan tarik biar padat. Gulung hingga selesai.
Dah siap…nak potong pastikan pisau betul-betul tajam ya. Baru cantik.
Kredit: Nurul Hidayah
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kek buah sememangnya diyakini sedap dan berkualiti, apa lagi kek buah yang ‘moist’ dan melt di dalam mulut. Terasa-rasa akan kerangupan buahnya walaupun dikukus lama.
Inilah kelebihan kek buah premium yang sudah semestinya membuatkan hari raya anda cukup bermakna. Resipi yang dikongsikan oleh cikgu Azlina Ina Fans ini paling padu dan mantap. Wajib cuba!
Bahan-bahan:
150-180g gula pasir (1-1/2 cawan gula)
2 cawan mix fruit -rendam dulu dengan air suam.
1/2 cawan air panas
250g pure butter
1/2 cawan madu
3 biji telur gred A + 1/4 gula
1 sd susu pekat
1 sb sunquick
Bahan Tepung:
400g/4 cawan tepung
40gm/1/4 cawan tepung -ayak masuk dalam buah tadi gaul-gaulkan.
2 sk soda bikarbonat
1 sk dauble action powder (suka guna ni sebab kek buah korg tak jadi berat sangat nanti moist je)
1 sk serbuk buah pala
1/2 sk serbuk kayu manis (kalau tak suka tak yah la)
Rendam dulu mix fruit dengan air suam. Tujuan dia hilang kan kotor-kotor kat buah tu kadang ada habuk ke apa kan. Sekejap je pas tu tos kan.
Ayam semua bahan tepung, soda bikarbonat, double action, serbuk buah pala dan serbuk kayu manis. Ketepikan. Baki 40gm tepung ayak masuk dalam buah tadi gaul-gaulkan.
Masukkan gula dalam kuali panas dan biar dia melt keperangan.
O setel dah perang masuk 1/2 cawan air panas kalau masuk air sejuk kang jadi batu gula korang. Dah agak didih gitu.
Masukkan pure butter, kot tak ada bajet pakai la majerin pun boleh.
Masukkan madu, kot-kot la tak suka manis madu, tak letak pun tak apa.
Ok 3 biji telur gred A, 1/4 cawan gula mix kan sampai kembang elok sopan santun. Masukkan 1 sb susu pekat. Kalau tak makan susu tak yah la tapi letak lagi sedap, lemak-lemak je kek tu nanti. Masukkan pula 1 sb sunquick. Kacau rata.
Kita masukkan buah-buah yang bersalut tepung ke dalam tepung kita yang 400g tadi dan masuk sikit ke dalam gula hangus kita tadi dan kacau sebati. Last tuangkan telur tadi kaup balik saja.
Ok bekas digunakan sq 1500 akan dapat 2 bekas kalau tak nak isi penuh-penuh.
Kalau isi di loyang begini dapat 1 loyang macam ni penuh sukatan tadi.
Kukus 4 jam dengan api sederhana. Tutup plastik permukaan bekas tu jangan lupa ya. Plastik wrap tu.
Pastikan dalam dia elok gitu ye moist makin lama makin lembab. Dan pastinya ye kek buah yang sedap buah-buah dia masih rangup dan tak benyek walau kukus lama. Dan rasa dia manis masam buah dan sentiasa melt di mulut bila makan.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sotong goreng tepung memang sedap tetapi ramai yang hampa kerana hasilnya tidak menjadi. Biasanya tengok orang buat semua elok je dengan tepung yang ranggup dan melekat.
Namun apabila buat sendiri di rumah, hasilnya tak sama seperti yang diharapkan. Ada yang tepung tak melekat pada sotong, lembik dan bila goreng asyik meletup-letup pula.
Ok untuk anda yang ingin mendapatkan sotong goreng tepung ranggup diluar dan isinya masih lembut serta tak liat, ini cara yang dikongsikan Meens Yusoff. Semestinya anda akan berpuas hati. Nak tahu hasilnya, kena cuba ya!
Potong sotong ikut saiz yang dikehendaki dan seeloknya buang kulit.
Boleh perap dulu sotong dengan tepung dan air dulu.
Kira-kira 10 minit perap dengan bancuhan tepung cair, masukkan sebiji telur.
Sediakan tepung kering untuk sesi celup yang seterusnya.
Boleh masukkan sotong dalam campuran tepung kering.
Tutup dulu bekas, dan goncangkan untuk bagi semua sotong sekata.
Ini hasilnya selepas digoncang dalam bekas tadi.
Goreng dalam minyak yang panas.
Ini hasilnya. Nak tahu macam mana sotong tu masak elok, agak-agak buih minyak dalam kuali dah kurang, bolehlah angkat dan toskan minyak dulu.
Nampak menarik kan.. Bolehlah makan dengan nasi atau macam tu je. Mesti kejap je licin.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kebanyakan mee yang ada di pasaran terlalu kuat baunya selain rasa pahit kerana kandungan bahan pengawet dan kapur terlalu banyak untuk tahan lebih lama. Jadi untuk ibu yang ingin cuba buat sendiri mee kuning, boleh cuba resipi ini.
Resipi yang dikongsikan oleh Nama Saya Siti Aisyah ini sangat mudah. Sesiapa yang nak buat mee tapi tak ada mesin untuk buat mee tu, jangan risau. Boleh buat sendiri. Mudah sangat sebab hanya guna lima bahan sahaja.
Saya selalu buat cara manual macam ni walaupun ada je mesin mee kat rumah.. Saja suka buat macam ni.
Bahan-bahan untuk mee kuning :
Tepung gandum ½ kg
Air (saya agak-agak je.. tuang sikit-sikit)
Pewarna kuning/kunyit
Telur 1 biji
Garam sikit
Campur semua bahan, uli tapi jangan lembik sangat.
Cara-cara boleh tengok gambar kat bawah:
*Mee ni boleh simpan dalam chiller antara tempoh 1 ke 2 hari sebab tak menggunakan apa-apa bahan pengawet.
*Teksturnya lembut dan sesuai untuk anak-anak. Sedap untuk digoreng atau jenis masakan berkuah.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.