Cuci Sayur & Buah Bukan Air Paip Saja. Guna Baking Soda, Berkesan Buang Racun!

Share

Antara air garam, air paip, air cuka, air sabun pencuci khas buah dan sayur, kajian menunjukkan air soda bikarbonat boleh hilangkan racun dan bakteria pada buah dan sayur sebanyak 94% lebih berkesan!

Jika sebelum ni kita basuh buah dan sayur dengan lalukan di air saja, sekarang masa untuk berubah dan tak boleh culas basuh sayur dan buah

Ini kerana racun yang disembur pada buah dan sayur adalah antara pembunuh senyap sistem immune tubuh manusia.

Tips Basuh Buah dan Sayur dengan Air Soda Bikarbonat :

(Bonus : tips sayur salad kekal rangup dan tahan lama)

1. Sediakan besen bersih

Elakkan amalan basuh buah dan sayur terus di dalam sinki kerana kuman di sinki yang tidak dibersihkan dan disterilkan akan menambah parasite kepada buah dan sayur

ARTIKEL MENARIK [Letak Dalam Bekas Kering! Cara Mudah Simpan Daun Sup & Ketumbar Berminggu-Minggu]

2. Isikan air sejuk

(Tak semestinya air ais, tapi air sejuk akan kekalkan kesegaran sayur dan buah kerana kebiasaannya air paip mengeluarkan air panas dan suhu air yang suam atau panas boleh merosakkan sayur dan menyebabkan kuman mudah masuk ke daging sayur dan melebamkan buah). Ini bab nak kekalkan kesegaran sayur dan buah sebelum masak ya.

**Teringin nak dapatkan peralatan dapur yang memudahkan kerja ibu di dapur, klik sini

3. Elakkan guna cuka JIKA portion cuka tak seimbang dengan portion air kerana ia tidak mampu membersihkan buah dan sayur secara optimum.

Cara yang betul untuk basuh sayur dan buah secara efektif guna cuka adalah 1 cawan cuka + 3 cawan air, bukan 1 sudu kecil cuka dengan sebesen air.

4. Soda bikarbonat boleh dimasukkan sebanyak 2 ke 3 sudu besar untuk 1 besen kecil air.

Untuk buah berkulit licin seperti epal, pear, oren sunkist dan sayur seperti timun, zucchini, labu, terung, cili besar, tomato anda boleh taburkan soda bikarbonat tanpa rendam air dan scrub / massage / sental seluruh permukaan sayur atau buah tersebut dulu sebelum direndam dengan air soda bikarbonat kerana sayur dan buah ini paling tinggi semburan racun

5. Tempoh rendam buah dan sayur dalam air soda bikarbonat hanya 5 ke 15 minit, jangan semalaman kerana ia buah dan sayur tak tahan lama jika direndam terlalu lama dalam air soda bikarbonat

6. Selepas rendam atau scrub dengan soda bikarbonat, bilas 3 kali guna air suhu biasa (air paip)

7. Untuk buah jenis cepat rosak seperti strawberry, anggur dan blueberry, hanya basuh apabila hendak dimakan.
Jangan basuh strawberry, anggur dan blueberry siap siap untuk disimpan di peti sejuk selagi tak makan kerana ia akan menyebabkan buah jenis tersebut cepat rosak

BACA ARTIKEL INI [Ada Anak Ekzema, Dah Cuba Pelbagai Ubat Masih Tak Ok, Cuba Makan Sayur Jenis Ini!]

8. Untuk kekalkan kesegaran dan kerangupan salad dan sayur berdaun hijau, amalkan basuh banyak banyak sejurus selepas bawa pulang ke rumah dengan air soda bikarbonat suhu sejuk, bilas 3 kali kemudian letakkan di atas kain bersih untuk keringkan airnya dan masukkan dalam bekas kedap udara yang dilapik kain cotton bersih/kitchen tissue. Ia akan tahan hingga 2 minggu.

9. Soda bikarbonat brand apa pun tak kisah, tapi saya suka beli brand ini sebab ia berkualiti

Centre for Science and Environment (CSE) menyatakan sisa racun semburan pada sayur dan buah yang tidak dibasuh bersih bersifat toxic yang membahayakan yang boleh menyebabkan long term cancer, masalah neurological, masalah buah pinggang dan masalah kulit.

Kredit: Mizhana Padzi

Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom. Klik DAFTAR segera di sini https://toko.ideaktiv.com/product/gathering-mama-hamil-menawan-pama-x-numom/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

 

 

Published by
Wan Amy