Cukup enam bulan ibu biasanya akan mula memperkenalkan si kecil dengan makanan pejal. Memang ada rules yang biasa disarankan oleh pakar pemakanan bagi mengelakkan si kecil alami alahan pada sesetengah makanan tertentu.
Untuk ketahui bagaimana caranya, perkongsian daripada Dietitian Fizah Sobri jawapan tentang persoalan dari seorang ibu yang mana anaknya mengalami bintik merah selepas makan mungkin juga menjadi jawapan untuk mama yang lain.
Menurut Fizah, sumber protein terutamanya adalah makanan yang tinggi risiko untuk memberi kesan alergi kepada anak, oleh yang demikian, mama-mama perlu berhati-hati apabila memperkenalkan makanan berasaskan protein kepada si kecil.
Ini perkongsian yang dibuat oleh Fizah Sobri:
Anak saya 6 bulan dan saya telah mulakan dengan beri bubur + ayam + carrot. Tapi saya perasan lepas bagi naik bintik merah,adakah anak saya alergik ayam?
Jawapan saya
Mungkin ya mungkin tidak
Kenapa ada mungkin?
Sebab no 1
Sebab mommies terlalu cepat perkenalkan pelbagai perkara dalam masa yang sama.
Baby baru bermula weaning diet, selama 6 bulan hanya susu ibu, bila nak makan macam macam try sekaligus.
Penting mommies ikut 4day rule waktu 6-7bulan untuk betul beri peluang baby sesuaikan diri dengan makanan selain susu ibu
Waktu kenalkan sesuatu yang baru hadkan kepada 1 JENIS 1 KALI untuk senang kita kenalpasti apa makanan yang anak tak sesuai.
Ads
Sebab no 2
Ada tatacara pengenalan protein untuk elak dari alergi berlaku
Sumber protein terutamanya adalah makanan yang tinggi risiko untuk beri kesan alergi kepada anak,so mommies kena hati hati masa nak kenalkan protein
Kita mulakan dari yang paling rendah risiko kepada paling tinggi risiko allergi
6-8bulan
Ayam,ikan saiz kecil/sederhana (ikan bilis, ikan kembung etc),daging
8-10bulan
Telur putih,cheese,yoghurt plain,ikan saiz besar (salmon, tuna, etc)
Ads
10-12bulan
Telur kuning
12bulan ke atas
Seafood,kekacang,susu full cream
Jika ada kesan alergi seperti naik ruam merah,gatal gatal, berhenti beri anak sumber protein tersebut,tunggu sebulan baru boleh reintroduce semula.
Ia mungkin sebab mommies terlalu awal beri sumber protein tersebut kepada anak, dan apabila anak dah besar sikit dah ok dah dengan sumber protein tersebut.
Jika bila reintroduce masih sama,maka tinggi kemungkinan anak betul betul alergi terhadap makanan tersebut
Ads
Jika sukar nak nafas,muka bengkak cepat bawa jumpa doktor.
Sabar ye mommies
Step by step
Nanti akan sampai masa semua anak boleh makan
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana.
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun tak dan-dan duk tunjuk nak-nak tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah-kunyah so ibu buatkan lah tapi takleh lah selalu sebab kekacang tu mahal
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc!
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
Semudah abc, hanya menggunakan 2 bahan mummy mudah kan? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss-nyumss
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy-mummy berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak-anak mummy
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing-masing
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak
* resepi campak2 takde sukatan yang tepat
Sumber: Nurul Liyana
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bagi penggemar pisang goreng pastinya rindukan pisang goreng asli seperti zaman dulu-dulu. Agak sukar untuk mendapatkan pisang goreng original kerana kebanyakkanya telah diolah resipinya seperti ditambah keju, coklat dan sebagainya.
Bagi yang ingin menyediakan sendiri pisang goreng di rumah, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh peniaga pisang goreng ini.
Makan pisang goreng syok waktu petang…
Resipi tepung pisang
Bahan-bahan:
Tepung beras 2 cawan(apa-apa cap)
Tepung gandum suku cawan
Serbuk kunyit setengah sudu
Kapur makan secoit
Gula sesudu besar
Garam sesudu
Telur sebiji
Kalau nak sedap boleh tambah kelapa parut dan bijan… Bancuh jangan cair, jangan pekat
Cara penyediaan;
Bancuh kesemua bahan. Panaskan minyak, tunggu sehingga minyak betul-betul panas. Nak tahu minyak panas atau belum boleh titiskan sedikit adunan ke dalam kuali. Celup pisang kedalam bancuhan tepung tadi kemudian goreng sehingga nampak keemasan.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini.Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah.Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Biasanya menu ayam, kebanyakan ibu suka goreng, buat ayam masak merah, masak kicap atau kari. Kiranya ni hidangan kesukaan seisi keluarga. Bagaimanapun, jika selalu buat hidangan macam tu, pasti akan rasa bosan juga.
Jadi apa kata, cuba buat ayam halia bersama daun bawan. Resipi yang dikongsikan oleh Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan ini boleh dicuba. Resipinya ringkas tapi memang sedap! Sekali tengok, ala-ala macam ayam stim di Chicken Rice Shop.
Ramai minta saya kongsi resepi yang lebih ringkas sihat. Kita masak hidangan orang Cina, boleh? OK, kita masak Ginger Scalion Chicken!
Ayam Halia dan Daun Bawang
Bahan-bahan: 3 orang makan
½ ekor ayam
3 tangkai daun bawang
3 inci halia
2 ulas bawang putih
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu kecil kicap cair
Cara masakan boleh lihat pada kapsyen setiap gambar. Jom lihat #DapurKAN kali ni!
Ni sahaja bumbu yang kita perlukan. Kalau resepi asli, tak gunakan bawang putih. Saya letak bawang putih goreng, tapi sebagai hiasan “garnish” je.
Halia ni, kita sagat. Nak kisar pun boleh. Daun bawang kita potong halus. Bawang putih, kita cincang halus. Pastikan jari tak tersagat, terpotong atau tercincang.
Ini halia yang dah sagat dan daun bawang yang dah di potong halus. Nampak ringkas ramuannya. tapi jangan risau, pasti sedap!
Mula, goreng bawang putih sampai dia hatum dan keperangan. Lepas tu cepat-cepat angkat. Jangan lama sangat, sebab lepas angkat, dia masih bertukar warna. Risau hangit je.
Tadi masa angkat, dia perang pucat. Lepas dah tos dan sejukkan dia jadi warna keemasan. Kita simpan dahulu bawang putih keemasan ni.
Kurangkan minyak dalam kuali. Sekarang, tumis halia dan daun bawang. Tak payah tumis lama sangat. Sampai aroma dia terserlah, dah lah.
Kurangkan minyak dalam kuali. Sekarang, tumis halia dan daun bawang. Tak payah tumis lama sangat. Sampai aroma dia terserlah, dah lah.
Masukkan ayam. Orang cina biasa stim ayam ni. Mereka tak masukkan terus dalam kuali. Saya malas nak stim dahulu, jadi kita reneh sahaja ayam dalam kuali.
OK ni bahan tak wajib, iaitu kicap cair. Saya letak sedikit. Kalau tak nak letak, cuma gantikan dengan garam. Reneh sampai ayam masak dan air tersejat. Siap!
Hidang dalam pinggan, tabur bawang goreng dan daun bawang. Titis sikit minyak bijan. Rasa dia menyegarkan, sedap dimakan dengan nasi ayam. Memang sihat.
Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?
Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...