
Bosan dengan menu pajeri apa kata kita pelbagaikan menu terung dengan terung goreng crispy pula. Bagi anda peminat terung, wajib cuba resipi ni.
Menu yang ringkas dan bahan pun cukup mudah. Confirm habis licin. Jom cuba resipi perkongsian Pn Zaharah Mazrul ni.
Ada peminat terung di sini? Kalau ada kita geng. Terung goreng crispy, jom kita pelbagai kan menu terung. Sedap!
Bahan-bahan:
Terung
Garam
Tepung bestari
Minyak untuk goreng
Potong terung macam dalam gambar.
Lepas tu taburkan garam halus sikit pada setiap terung tu dan perapkan dalam 10 minit.
Lepas perap (akan keluar air dari terung), lapkan terung dengan tisu untuk bagi kering sikit.
Last celup terung dalam tepung bestari dan boleh goreng.
Pastikan minyak dah cukup panas baru goreng ye.
Siap!
Menarik: Sesetengah Orang Berkira-Kira Nak Beranak & Mengandung, Neelofa PU Haris Mahu Anak Ramai!
Comelnya bila superhero cilik berkumpul ramai-ramai! Jom, daftarkan si manja ada di SINI https://toko.ideaktiv.com/product/himpunan-little-hero/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Roti Cheesy Balut Telur Hanya Guna 3 Bahan, Menu Simple Sarapan Pagi Anak Ke Sekolah

Sesi persekolahan sudah bermula, pastinya mama nak mencuba menu sarapan yang paling mudah dan simple. Yelah waktu pagi antara waktu yang paling sibuk buat mak-mak di rumah.
Mama boleh cuba menu mudah dan simple ini iaitu roti cheesy balut telur yang menggunakan 3 bahan sahaja. Anak-anak pun confirm suka!
Baca:
Viral Bayi 16 Bulan Seberat 27KG, Rupanya Si Ibu Sering Beri Susu Pekat Manis
“Anak Dapat Macam-Macam, Orang Sana Kids Friendly” Bawa Anak Kecil Umrah, Ibu Kongsi Pengalaman
Adik Hafiza, 8 Tahun Ditemui Dalam Keadaan Tangan Kaki Terikat & Badan Terurai Tanpa Organ Dalaman
Bayi Kembar Ajaib, Lahir Hampir Tak Bernyawa Kini Genap Setahun. Pemegang Rekod Dunia Guinness
Roti Chessy Balut Telur
- Telur 2 biji🥚
- Roti 2 keping🍞
- Cheese 2 keping🧀
- Sedikit Lada Sulah🧂
Cara penyediaan:
👉🏻Pukul telur dengan sedikit lada sulah.
👉🏻Dadarkan telur dalam kuali leper.
👉🏻Letakkan 2 keping cheese di atas telur dadar.
👉🏻Kemudian letakkan roti di atas cheese tu.
👉🏻Mula lipat telur dadar dari tepi kuali dan tutup roti & cheese..
👉🏻Terbalikkan buat seketika.
👉🏻Siap, dah boleh angkat
👉🏻Potong dan makan panas-panas
Mudahkan? Boleh sediakan untuk bekal anak ke sekolah. Selamat mencuba!
Kredit: Har Ryea
Cara mudah nak latih anak suka solat, jom sertai Kem Solat 2023. Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-mega-bintang-kecil-2023/ untuk daftar
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lebih 23K Shares, Ni Resipi 5 Jenis Sambal Power Cikgu Afy. Makan Nasi Panas-Panas, Padu!

Hidangan berasaskan sambal antara yang menjadi kegemaran orang Malaysia. Tak kisah sambal itu dimasak sekali dengan lauk atau dijadikan pencicah ia boleh buatkan sesiapa saja makan bertambah.
Sebab itu, kebanyakan ibu-ibu lebih suka buat stok sambal siap-siap dan diletakkan dalam peti. Bila nak makan boleh terus dihidangkan. Kali ini koleksi sambal power Cikgu Afy patut anda cuba. Orang kata tak akan menyesal sama sekali!
Banyak lagi yang akan cikgu pecahkan rahsia sambal sedap lain kali nanti. Ada lima sambal kesemuanya. Resepi ada dekat gambar di bawah.
- Sambal belacan menyengat
Sediakan bahan-bahan di bawah;
– dua genggam cili padi merah + hijau
– *2 biji bawang merah (saiz bola ping pong)
– *1/4 bawang Holland
– *1 biji tomato saiz kecil
– *1 ulas bawang putih
– *2 inci belacan
(bahan bertanda *dibakar atas pan terlebih dahulu)
2. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam pengisar.
Tambahkan :
– 3 sudu besar cuka
– 1/2 sudu kecil garam
– 2 sudu besar gula
– secubit dua ajino
– sedikit air masak ( jangan letak banyak. Nanti cair sangat)
* kuantiti garam gula mungkin perlu ditambah atau dikurangkan mengikut bahan atau citarasa sendiri*
3. Selepas itu, kisar semua bahan hingga lumat. Hidangkan. Perah sehiris dua asam limau nipis.
Siap!
Betul-betul sedap!
2. Sambal kicap mabeless
Bahan-bahan yang diperlukan;
– dua genggam cili padi hijau
– 8 ulas bawang putih
* Tips sambal kicap lebih sedap dan tahan lama,
– Goreng seketika dua bahan di atas.
– Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng.
2. Masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar.
3. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
4. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk seimbangkan rasanya.
5. Untuk menambahkan kepekatan dan rahsia sambal lebih sedap, cikgu tambahkan 1/2 genggam kismis dan 3 sudu besar bawang goreng untuk dikisar sekali. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa.
6. Kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
7. Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:
*masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.*
*kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai*
Nak resepi lengkap untuk menu yang boleh disesuaikan seperti tauhu begedil soto, bihun sup, begedil dan lain-lain boleh skroll tengok dekat wall cikgu okay.
3. Sambal ayam penyet mengosek
Sediakan bahan berikut untuk digoreng seketika;
– 20 batang cili merah
– segenggam cili padi merah + hijau
– 1/2 biji bawang holland
– 2 biji bawang merah saiz bola pingpong
– 4 ulas bawang putih
– 2 biji tomato kecil
– 2 genggam kecil ikan bilis
– 1 sudu kecil udang kering
– 1/2 inci belacan
2. Gorengkan bahan-bahan di atas untuk seketika.
Cikgu goreng asing cili dengan bahan lain.
3. Semua bahan yang sudah siap digoreng disejukkan seketika lalu dimasukkan ke dalam tabung pengisar. Tambah sedikit air untuk melumatkan bahan.
*simpan segenggam ikan bilis untuk ditabur dalam sambal selepas ini*
4. Panaskan minyak gorengan tadi. Masukkan bahan kisar. Tumis sehingga sedikit garing.
5. Masukkan pula baki ikan bilis tadi.
Biarkan sambal terus masak dalam api perlahan.
6. Perasakan sambal dengan nisse @ gula melaka, gula, garam bukit dan secukup rasa.
Kuantiti terpulang kepada citarasa sendiri.
7. Masak kira-kira 30-45 minit dalam api perlahan. Keluarkan sedikit lapisan minyak setelah sambal pecah minyak sepenuhnya.
Ikut tips penyimpanan cikgu untuk tahan lama. Bahagikan stok untuk simpanan dalam tempoh lama letakkan dalam freezer.
Untuk tempoh 2-3 minggu memadai sahaja simpan dekat chiller.
Sambal boleh bertahan seminggu jika diletakkan diluar peti.
*Gunakan sudu kering setiap kali mengambilnya*
4. Air asam ketagih
*Ada sedikit kelainan dalam resepi cikgu berbanding yang dulu*
Untuk tempoh penyimpanan yang lebih lama dan mengekalkan rasanya, cikgu tak terus tambah kulit limau kasturi* Nak makan baru letak.
1. Sediakan bahan-bahan berikut.
– 2 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 biji bawang besar Holland
– 1 biji tomato
– 3 ulas bawang putih
– 1 inci belacan
Belah dua bahan di atas kecuali belacan. Bakar atas pan non stick.
2. Selepas dibakar, sediakan bahan tambahan;
– 5 biji limau kasturi
– 2 biji limau nipis.
Perah jusnya. Asingkan biji.
– 5 tangkai cili padi hijau
– 5 tangkai cili padi merah
3. Masukkan semua bahan di atas dalam pengisar.
4. Tambahkan sekali 1 1/2 gelas air asam jawa.
(Segenggam besar asam jawa + 1 1/2 gelas air)
* Ikut kepekatan yang diingini*
4. Masukkan juga 1 sudu besar garam bukit dan 1/2 sudu besar gula perang. Kemudian kisar selumatnya.
5. Selepas dikisar, masukkan stok air asam ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti.
6. Cara hidangan untuk kesegaran berpanjangan.
– Ambil beberapa sudu besar stok air asam. Masukkan dalam mangkuk. Tambahkan potongan bawang merah, tomato dan cili padi. Atau nak tambah kerisik stail orang utara pun boleh. Sedia dihidangkan.
Yang pasti memang ketagih sungguh.
5. Sambal jantan power
Sediakan bahan-bahan di bawah:
– dua genggam cili padi merah
– 2 sudu besar gula
– 3/4 sudu kecil garam ( atau masukkan sikit-sikit)
Kuantiti rasa boleh ditambah@dikurangkan mengikut citarasa sendiri.
– 1/2 cuka dari sukatan cili dalam blender
*boleh tambah sedikit air jika alah dengan cuka*
Kisar semua bahan di atas hingga lumat dan selepas sehari dua cili semakin sedap untuk dimakan.
Makan dengan nasi bungkus ni terbaik sangat
Perghh baca nama pun tak nak kalah ya. Aha Begitulah tentang rasanya. Kepada peminat sambal, sila buat stok macam cikgu.
Cikgu sempat baca komen lepas kawan yang musykil takut sambal rosak kalau buat stok banyak begini. Usah risau. Ikut tips cikgu. Banyak kali dah cikgu buat. Kena betul cara simpan dan gunanya.
Pastikan guna sudu kering setiap kali mengambilnya sahaja. Tapi cikgu yakin sambal tu tetap takkan bertahan lama juga. Mesti cepat habis punyalah. Kalau dah belum makan pun dah menitik air liur, ini pula stok dah ada depan mata. Sedar-sedar dah licin tinggal botol je. Kan?
Semoga bermanfaat buat semua.
#resepicikguafy
Kredit: Cikgu Afy AL Habibi via MAHN
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tak Payah Risau Nak Jaga Suhu, Resipi Almond London Masak Dalam Kuali. Mudah!

Isi Kandungan
ToggleBila berpuasa ni, selain resipi lauk-pauk yang simple, para ibu suka juga nak cuba buat kuih raya. Untuk yang kurang mahir atau masih baharu, eloklah cuba resipi mudah dan tidak terlalu rumit. Proses pembuatan kuih juga tak perlulah terlalu susah, jadi mudahlah untuk dicuba.
Salah satu resipi kuih raya yang perlu dicuba adalah Almond London ini. Tidak perlu terlalu cerewet dan hanya menggunakan kuali untuk membakarnya. Resipi ini dikongsikan oleh Syamiza Atikah melalui laman Facebooknya.
Resipi Lain: [Semperit 3 Bahan Paling Awesome, Masak Dalam Periuk, Pakai Dapur Gas Je!]
Ini hasilnya!
RESIPI ALMOND LONDON GUNA KUALI
Bila terlalu rajin erk ? Apa x uleh smua ulehh 😂😋…
Almond london kuali ku bkn kuali mu aiyoo 🤣 ..
Kita share la resepi gugel je (70biji) *sukatan cawan*
Bahan-bahan:
250gm butter tu bhgi dua pkai sparuh je *
Setengah cawan gula halus blend sdri*
Sebiji telur
1sdk esen vanila
1cawan tepung gandum
1cawan tepung jagung
3sb susu tepung
Resipi Lain: [Puteri Ayu Coklat Cheese, Gebu & Menyelerakan. Mesti Sekali Hadap terus Habis!]
Cara Membuatnya:
- Semua bahan digaul sebati. Ok gaul sebati klau lembik tambah tepung lgi.
- Kcg bdam mcm biasa la bakar dlu atau sangai jurr dh sbb xde oven kn. Coklat masakan mcm biasa double boil ltk mnyk sikit bg licin.
- Gentelkan adunan. Kemudian sapukan mentega pada kuali.
- Buka api perlahan sehingga kuali betul-betul panas barulah letakkan adunan yang sudah digentel.
- Untuk mudahkan proses memasak, tutupkan adunan itu dengan tudung periuk. Tunggu selama 2-3 minit dan buka tudung periuk. Kemudian dibalik-balikkan dengan lembut. Jangan kasar supaya tidak hancur.
- Apabila sudah masak, celupkan dalam coklat yang telah dicairkan.
*Jangan risau kuih mentah, kerana ia sangat mudah dimasak.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI