
Bosan dengan menu pajeri apa kata kita pelbagaikan menu terung dengan terung goreng crispy pula. Bagi anda peminat terung, wajib cuba resipi ni.
Menu yang ringkas dan bahan pun cukup mudah. Confirm habis licin. Jom cuba resipi perkongsian Pn Zaharah Mazrul ni.
Ada peminat terung di sini? Kalau ada kita geng. Terung goreng crispy, jom kita pelbagai kan menu terung. Sedap!
Bahan-bahan:
Terung
Garam
Tepung bestari
Minyak untuk goreng
Potong terung macam dalam gambar.
Lepas tu taburkan garam halus sikit pada setiap terung tu dan perapkan dalam 10 minit.
Lepas perap (akan keluar air dari terung), lapkan terung dengan tisu untuk bagi kering sikit.
Last celup terung dalam tepung bestari dan boleh goreng.
Pastikan minyak dah cukup panas baru goreng ye.
Siap!
Menarik: Sesetengah Orang Berkira-Kira Nak Beranak & Mengandung, Neelofa PU Haris Mahu Anak Ramai!
Comelnya bila superhero cilik berkumpul ramai-ramai! Jom, daftarkan si manja ada di SINI https://toko.ideaktiv.com/product/himpunan-little-hero/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ibu Ini Kongsi Rahsianya Buat Kentang Goreng Crispy. Sejuk Pun Tak Lembik!

Kentang goreng antara salah satu makanan yang digemari anak-anak. Ini kerana teksturnya yang garing di luar dan lembut di dalam buatkan ia menjadi piihan.
Bagaimanapun, untuk mendaptkan kentang goreng yang ranggup dan tak lembik bila dah sejuk ada caranya juga.
Perkongsian resepi Puan Suhaniza Isenen ini boleh anda cuba kerana tiap kali disediakan untuk anak-anaknya pasti cepat licin.
Anak-anak memang suka kentang goreng ni. Kalau beli yang ‘readymade’ tu kandungan garam dengan lemak agak tinggi lagi-lagi anak kak haney memang makan kentang goreng hari-hari.
Tapi selalu bila buat sendiri kentang tu jadi lembik walau baru lepas angkat.
Haaa ni kak haney nak bagi rahsia kentang goreng tu tak lembik. Meh cuba!
Bahan-bahan
Kentang
Serbuk roti
Tepung serbaguna bestari
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya
1. Masa beli kentang pilih kentang yang permukaannya baik dan licin. Menandakan kentang ni baru, tak lembik dan segar.
2. Kupas dan potong ikut saiz yang kita nak.
3. Rebus kentang seketika jangan terlalu lama. (Agak-agak menggelegak tu angkat. ) Kalau hirisan tu tebal kita rebus jika tak boleh je skip step ni.
4. Angkat dan sejukkan di dalam air berserta ais dalam 5 minit.
5. Toskan air. Pastikan kentang kering atau tidak terlalu banyak air.
6. Kemudian gaul dengan tepung Bistari dan serbuk roti sehingga melekat. Dan goreng secara ‘deep fried’. Boleh goreng dalam periuk biasa tapi lebihkan minyak. Baru menjadi!
7. Angkat dan toskan lebihan minyak. Sedia untuk dinikmati.
Alhamdulillah. Siap!
Nota: Boleh dinikmati dengan sos pilihan korang. Nak makan begitu saja pun boleh dah.
Anak-anak mesti suka rangup-rangup. Dah makan mesti sampai tak cukup. Percayalah!
Selamat mencuba! 😊
Kredit: Suhaniza Isenen
Anak dah boleh merangkak laju? Ayuh mama papa yang ada baby comel-comel tu, inilah masanya untuk sertai Baby Merangkak Race! Daftar sekarang di link ini: https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-sspnxpama-baby-merangkak-race/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ibu Berpantang Jemu Makan Roti & Biskut, Cuba Resipi Ni. Lebih Kenyang, Badan Cergas

Dalam pantang, menu nak makan agak terhad sikit. Kebanyakan ibu risau takut tempat luka gatal, angin dan macam-macam lagi kan. Jadinya rata-rata selesa ambil langkah selamat.
Mungkin untuk menu makan tengah hari dan makan malam bolehlah gilir-gilir cuma untuk sarapan terhad sikit. Jadi bagi ibu yang nak rasa kelainan sikit dan dalam masa sama nak perut kenyang lama, boleh cuba menu Granola Oat Homemade.
Resipi ni dikongsikan oleh Suzy Honey dan bolehlah dicuba. Caranya simple je dan boleh buat stok siap-siap.
Ibu berpantang mesti dah jemu makan roti dan biskut je kan bila bersarapan. Mari sini akak kongsikan adik-adik semua makan Granola Oat Homemade ni. Bila makan ni rasa cergas betul badan dan bestnya perut dapat kenyang lebih lama. Jom masuk dapur akak.
Bahan-bahan:
-2 cawan rolled oat
-1/2 cawan madu
-1/3 buku butter
-10 biji badam @ 1 cawan almond flakes
-1/2-1 cawan dried cranberries
-1 sudu besar chia seeds
Cara penyediaan:
1- Cairkan butter kemudian gaulkan dengan madu.

2- Jika guna badam sebiji sebiji, ketuk atau cincang kasar aja.
3- kemudian, campurkan semua bahan kecuali dried cranberries dan tuangkan campuran butter dan madu ke dalam adunan.

4- Gaulkan sebati kemudian ratakan didalam loyang.

5- bakar di dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 25-30 minit.

6- kacau dan balikkan adunan setiap 10-15 minit.

8- selepas siap, gaulkan sebati dried cranberries.
9- tunggu sehingga sejuk dan sedia dimasukkan ke dalam bekas.

p/sc: boleh guna cranberries segar juga. Jika guna yang segar, boleh gaul bersama semua bahan dan dibakar sekali. Kalau tiada cranberrie, kismis pun dah cukup sedap tau.
Selamat mencuba ya.
Kredit: SuzyHoney
Sarapan sihat untuk badan sentiasa cergas yeah!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Cakoi Ala Che Nom, Dalam Cukup Lembut & Rangup Di Luar, Laju Anak Makan!

Petang hujung minggu ini, ada baiknya kita cari kelainan dengan menyediakan sajian minum petang yang lain dari yang lain. Nak cuba cakoi? Cakoi lembut resipi Che Nom ini memang terbaik.
Perkongsian Pn Rosmawati Abdul Wahab ini nampak cukup menarik dan senang nak di cuba. Jom cuba!
Dah lama tak makan cakoi. Kalau di utara, cakoi ni dipanggil pak tongko. Kali ni saya cuba resipi dari Che Nom.
Cakoi dengan sos kastard pandan
Resipi doh:
2 1/4 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil serbuk penaik@baking powder
2 1/2 sudu besar gula kastor
1/2 biji telur – sebiji telur dikacau, guna separuh sahaja.
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan air
2 sudu besar minyak + 1 sudu besar -untuk dimasukkan kemudian
Masukkan semua bahan kering dalam mixer, kacau rata kemudian masukkan susu, air, telur dan 2 sudu besar minyak masak.
Uli sehingga doh elastik dan bila hampir siap, masukkan lagi satu sudu besar minyak masak.
Kalau adunan sedikit lembik, tambah sikit-sikit tepung gandum dalam 2-3 sudu besar. Dah siap uli, boleh rehatkan selama 1-2 jam.
Resipi sos kastard pandan
1 3/4 cawan susu segar
2 sudu besar gula kastor
2 sudu besar tepung kastard
Garam
1 sudu kecil perisa pandan
2-3 titis pewarna hijau
Kacau semua bahan sebati dan masak sehingga agak pekat. Ketepikan.
Selepas 1-2 jam, doh tadi bolehlah dicanai lebih kurang tebal 1cm. Potong adunan memanjang dan bahagikan lagi kepada 2 atau 3 bahagian.
Ambil chopstick dan tekan di tengah-tengah. Sebelum dimasukkan dalam kuali, tarik doh di kedua-dua bahagian supaya sedikit panjang dan bolehlah digoreng dalam minyak yang banyak dengan api perlahan.
Siap!
Menarik: Resipi Talam Kacang Hijau, Kuih Muih Tradisi Rasa Lemak Manis Kacang Hijau Santan, Memang Superb!
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.
Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah.
Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.
Mama jom rileks jap, klik link NI!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI