Hernia biasanya akan dialami oleh bayi lelaki di awal usianya. Namun ramai ibu bapa tak perasan perubahan pada bahagian kemaluan anak. Sebagai petunjuk awal, anak akan merengek serta menangis kerana rasa tak selesa.

Pengalaman yang dilalui oleh seorang ibu ini, Zurin Awin mengenai anak ketiganya Muhammad Hadeef Aswad Bin Syarifullah yang mengalami hernia ketika usianya sebulan sehingga 8 bulan dan berjaya menjalani prosedur pembedahan itu kini telah sihat.

Saja mama nak share,anak bongsu mama ni lahir 18/12/2018. Dalam pantang Hadeef tak banyak meragam tapi ada 1 malam tu Hadeef nangis kuat sangat macam sakit. Bagi susu pun tak mahu. Tak tidur sampai pagi. Nak salin pampers mama tengok telur Hadeef macam bengkak. Mama dah mula risau. Ajak abah pergi hospital. Doktor periksa dan doktor cakap ni hernia ( Angin Pasang @ Pasang Surut ). Doktor Hospital Baling bagi surat refer pakar Hospital Sultan Abdul Halim SP. Dah pergi hospital sana, doktor bagi TCA umur Hadeef 6 bulan. Doktor cakap kalau tak surut juga mungkin akan operate.

Start dari hari telur Hadeef membengkak tu, kesihatan Hadeef tak stabil.. Demam on off. Demam je mesti telur Hadeef bengkak.. Umur 4 bulan Hadeef berak darah berketul-ketul. Pergi hospital baling, kena transfer ke Hospital Sultanah Bahiyiah Alor Star(HSB). Scan kat sana pakar cakap berdarah disebabkan usus keluar masuk. Kena warded 3 hari..Tak boleh operate lagi sebab Hadeef demam. Lepas 3 hari boleh balik. Doktor bagi tarikh operate 16/7/19.

Selama kat rumah, Hadeef kerap demam. Mungkin tahan sakit telur yang bengkak tu..Boleh tengok gambar. Sekali lagi mama & abah bawa Hadeef ke Hospital Baling..Doktor Hospital Baling tak boleh buat, transfer ke HSB plk.. Sebelum ke HSB, pakar order rest tiub untuk emergency operation.. Mama dah takut. Tapi sampai sana tetap tak boleh operation.. Hadeef demam kuat,suhu 39.5′.. Warded lagi..

Dah sampai tarikh 16/7/19.. Warded kat HSB.. Pakar bius datang result kecewa lagi tak boleh operation.. Sbb Hadeef batuk berkahak.. Takut ganggu paru-paru.. Doktor bagi tarikh 25/9/19.. Tapi Alhamdulillah tarikh 22/8/19 ada slot kosong..21/8 warded, pagi 22/8/19 Hadeef dah operate.. Alhamdulillah selesai semuanya..sekarang bebird hadeef dah comel. Bulan depan umur hadeef dah cukup setahun..cepat je masa berlalu.. Perut mama bekas caeser pun masih terasa lagi.

Untuk mummy-mummy baby hernia, jangan risau kalau doktor cakap perlu operate. Untuk kebaikan anak kita juga. Semoga anak-anak kita semua sihat & dilindungi olehNya.

Sumber: Zurin Awin