Cabaran menyusukan anak berlainan bagi setiap ibu. Proses menyesuaikan diri dengan waktu penyusuan dan waktu tidur memang banyak dihadapi khususnya bagi ibu yang masih di dalam pantang.

Selebriti Salima Habibi yang baru melahirkan cahaya mata keduanya, Syarifah Nur Asmaa’ Syed Abdul Kadir Aljoofre pada 11 Ogos 2018 lalu juga pernah menghadapinya ketika awal kelahiran bayinya itu.

Salima menceritakan tentang dia pernah kekurangan tidur kerana anak menyusu dari tengah malam hingga ke pagi hingga menyebabkan masalah saraf pada mata dan pipi kanak tidak boleh bergerak selama beberapa hari.

Hal tersebut di Instagram menerusi Instastory apabila ada netizen yang DM bertanyakan tentang penyusuan susu ibu dan milkbooster yang diamalkan. Dia juaga turut berkongsi corak pemakanan yang diamal semasa pantang.

Berikut ialah perkongsian Salima;

Yes, Asmaa’ fully bf. Jawapan bagi ramai yang DM, ni xde amik pape untuk milkbooster alhamdulillah rezeki Asmaa’, makan macam biasa sahaja.

Saya berpantang tapi makan sayur, makan lauk ayam, ikan dan daging. Makan buah.

Jangan stress, awal-awal aritu cukup time je akan susukan juga Asmaa’ walau pun dia tidur.

So that tak bengkak susu dan train dia supaya nak susu from me…

Ada time tu Asmaa’ pernah tak tidur malam langsung start 12 tengah malam sampai 5 pagi. Tidur kejap then bangun pukul 6 sampai 8 pagi menyusu sahaja.

Dalam time tu entah berapa kali tukar diapers dia kencing berak cukup semua.

Memang penat sangat Ya Rabbi, mula-mula memang sampai pening, sampai tahap mata ada probem saraf sikit, mata dan pipi kanan tak leh gerak dan tak rasa hahah scary kan tapi dalam dua tiga hari je..

Tapi malam kedua ketiga Sal dan prepare, make sure tidur siang masa dia tidur dan malam ti time menyusu sakan I pasang TV tengok rancangan kegemaran, minum kopi makan buah bagai. So takdelah stres dan boring hehe.

Alhamdulillah bile buat macam tu, xdelah sambil menyusu rasa nak nangis ke apa…

Sumber: Instagram Salima Habibi

Tinggalkan Komen