Meskipun kini macam-macam versi dan warna donut tapi rasa asli donut kampung juga menjadi pilihan hati! Rangup di luar gebu di dalam.
Jom cuba resepi yang dikongsi!
Resepi donut
πΈπ©πΈπ©πΈ
Bahan A
β1/2 cwn air suam
β1 sudu B gula kastor
β1 sudu B susu susu pekat
β1/2 sudu B yis (1/2 paket)
-Bancuh bahan di atas dan biarkan sehingga berbuih
Bahan B
β2 cwn tpg gandum (sis guna bakers choice)
β2 sudu B (30g) marjerin pelangi
β1 sudu kcil baking powder
βSedikit garam
π©-ramas bhn B hingga menjadi serbuk roti.masukkan bhn A.tambah air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yg lembut dan tk melekat di tgn..doh memang agk lembik tpi jgn risau..bila doh dh kembang ia jadi ok..
π©-pastikan doh lembut ye baru la dpt donat yg gebu
π©-perap doh hingga kembang sekali ganda lebih kurang 45 min-1 jam
π©-selepas tu tumbuk2 doh utk buang angin.buat bulat2 ikut bsr mana yg disukai.bila dh naik sikit tebuk lubang guna belakang nozel @ penutup botol
π©-bila donat dh naik kembang elok boleh la goreng..
π©-Adunan menghasilkan lbih kurang 12 biji donat shj bergantung pd saiz yg kita buat..
*sukatan sudu & cawan sis guna sudu & cawan metrik..
Kredit: rahmah rosmin
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!