Ekstrak Biji Anggur Bantu Tegangkan Kulit Wajah, Kisar Sekali Isi Bersama Kulit & Biji Bila Buat Jus
Anggur bukan sekadar enak dimakan begitu sahaja tetapi boleh juga dibuat jus. Mengandungi polifenol, ia merupakan sebatian semula jadi yang memberi warna, dan boleh memberikan perlindungan kepada tubuh daripada radikal bebas.
Anggur mengandungi serat, air, vitamin A, vitamin C, protein, kalsium, dan asid lemak. Sebahagian kandungannya bagus untuk kesihatan tubuh badan. Rasanya yang masam tetapi sedikit manis membuatkan buah ini menjadi kegemaran ramai. Anggur boleh dimakan sebagai snek atau jus yang lazat.
Isi anggur pula hanya mengandungi 10% bahan antioksidan. Kajian yang dilakukan oleh Saintis Jepun (Yamakoshi) mendapati meminum ekstrak (jus) biji anggur boleh kurangkan pigmentasi kulit.
Terdapat juga kajian menunjukkan ekstrak biji anggur boleh menegangkan kulit, membantu turunkan darah tinggi, membantu aliran darah, melambatkan nyanyuk dan mengurangkan risiko kanser.
Justeru anggur elok dikisar bersama kulit dan bijinya. Molekul bahan berkhasiat dalam anggur agak besar. Selalunya kita buang sahaja bijinya selepas ini kita kisar sekali bersama bijinya. Ubah kebiasaan ke arah yang lebih baik.
Jus anggur sebaiknya diminum bersama madu dan sumber tinggi fiber seperti barli serbuk. Tujuannya ialah supaya pemecahan bahan berkhasiat menjadi lebih mudah dan mudah diserap ke dalam darah.
Jika khuatir kehadiran ‘pesticide’ pada kulit anggur, rendamlah buah anggur terlebih dahulu bersama sedikit garam dan bilaslah menggunakan air.
Sumber kredit: Dr Suri Roowi