Garlic bread sangat sesuai untuk dijadikan kudapan berkhasiat. Ia bagi mengelakkan anak daripada makan makanan ringan. Tak tahu nak cuba menu baru untuk anak, apa kata buat Garlic bread untuk anak.
Garlic Bread
Selain tiada apa-apa perasa tambahan semestinya ia sesuai untuk buat kudapan anak selain makan nasi atau bubur. Roti ini pun boleh dicicah dengan sup cendawan dan pasti membuka selera si kecil anda.
Bawang putih memang bagus. Kalau anak ada selesema, elok buatkan garlic bread ini. Mesti anak makan banyak sebab sedap!
Bawang putih memiliki kandungan nutrisi di dalamnya. Seulas bawang putih (3 gram) bawang putih mengandung vitamin B6, C, selenium, serat, kalsium, tembaga, kalium, fosfor, dan mangan.
Kebaikan bawang putih untuk anak:
*Menjaga kesihatan usus *Meredakan batuk anak *Meningkatkan sistem imun anak *Menjaga kesihatan jantung
Rasa biskut memang sedap. Malah pada masa kini, biskut ditawarkan dalam pelbagai jenis perisa, warna dan tekstur. Ia boleh dijadikan snek ketika minum petang atau sebagai kudapan ketika berasa lapar.
Bukan hanya orang dewasa sahaja yang perlukan kudap-kudapan, malah si manja pun perlukan kudapan tapi kudapan si manja haruslah lembut dan mudah dikunyah agar tak mudah tercekik.
BISKUT SUSU baby cair di mulut 🍪
Sesuai untuk 7 bulan ke atas (Takde gigi pun boleh)
Baby afiyah sekarang 7 bulan, ibu buat biskut untuk kudapan bila tengah playtime atau time keluar rumah, patahkan biskut tu kecil pastu suap.
✅ Cair dimulut
✅ Tak rapuh bila pegang
✅ Manis natural dari susu & puree
Ibu buat dua flavour 😍 Ibu-ibu lain boleh juga gantikan flavour dengan real food puree yang lain.
🍌PISANG CARROT
🍊LABU
Cara-cara:
Gaulkan unsalted butter + FM.
Masukkan dalam separuh dulu puree dan tambahkan tepung sikit demi sikit dan gaul. Masukkan lagi puree kalau agak2 doh masih tak sebati (pecah atau kering). Untuk puree tu, sukatan sebenarnya bukan tepat 1/4 cawan sebab setiap puree tak sama cair atau pekat, so kena ikut bila dah bancuh dengan bahan lain.
Doh perlulah:
❗️Rasa berminyak sikit (Butter)
❗️Boleh di uli seperti doh tapi tak keras sangat
❗️Doh tidak kering rapuh bila dipegang
❗️Doh masih lembab
Lekit2 sikit takpe, boleh je masuk peti dulu bagi sejuk solid sikit baru bentukkan. Kalau terlebih basah sangat, boleh tambah tepung jagung 😉 Kalau terlalu kering rapuh boleh tambah puree.
Bentukkan ikut kesukaan ibu2 mommy2. Ibu buat bulat dan lenyek guna garfu je😂😂
Bakar 150c selama 12-15 minit mengikut size biskut dan oven masing2. Seeloknya pantau kejadian biskut dalam setiap 5 minit untuk elak terhangus 😂
❗️Jangan takut kalau baby belum bergigi, buat pinch test (picit guna dua jari) pada makanan untuk pastikan gusi baby juga boleh hancurkan makanan
❗️Pantau anak makan bila bagi anak makan sendiri fingerfood (beginner)
Enjoy the journey ❤️
Bosan dengan menu berkuah, bersantan dan sambal, apa kata kita cuba menu ringkas pula untuk hidangan sekeluarga. Telur goreng belacan ini tidak kurang hebatnya. Pedas lagi menyengat. Menu ringkas dan simple semacam ini sememangnya buat kita makan nasi bertambah.
Resipi ringkas Wan Luqman ini mama kena cuba, cukup padu! Resipi pun ringkas dan menjimatkan masa di dapur.
Okay satu lagi resepi mengundang. Disebabkan stok telur banyak, asalnya stok untuk sandwich eggstatix dan chicken cajun, tapi sandwich dihentikan buat sementara waktu. Jadi hari-hari lah kita makan telur. Telur tu protein, tapi bukan telur kuning ye.
Harini resepi TELUR GORENG BELACAN. Korang ikut je betul-betul ok. Rasa-rasa hat ni lagi sedap dari sambal telur lada kering haritu. Too bad sapa yang allergic belacan…belacan ni satu ciptaan teragung bangsa melayu tau. Haha.
Ni je bahan dia.
2 biji telur
3 biji cili padi
Sedikit belacan
Daun sup
1 ulas bawang rose
Bawang putih
Masukkan kesemua bahan (kecuali telur of course), kemudian masukkan sesudu cuka macam ni. Sebenarnya sedap lagi perah limau, tapi rasa macam jauh pulak peti sejuk tu. Haha…
Tumbuk sampai jadi macam ni.
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi sehingga garing.
Masukkan sedikit serbuk perasa.
Sedikit gula. Lepas masuk bahan tadi rasa lah sikit. Kalau cili tu terlalu pedas, lebihkan gula ye. Pandai-pandailah.
Kemudian, masukkan terus 2 biji telur.
Eh lupa pulak garam. Masukkan secubuit garam…next video tutorial macam mana nak kacau bagi rata tanpa memecahkan kuning tu.
Hidangkan, taburlah daun bawang ke bawang goreng ke. Sedia dinikmati!
Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun xdang2 duk tunjuk nak2 tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah2 so ibu buatkan lah tapi xleh lah selalu sebab kekacang tu mahal ?
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc !
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
Semudah abc, hanya menggunakan 2bahan mummy mudah kan ? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss2
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy2 berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak2 mummy
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak