Salah satu cara mengurangkan sakit kontraksi di dalam bilik bersalin ialah dengan menggunakan gas entonoks. Anda perlu tahu cara yang betul menggunakannya supaya rasa sakit yang dialami dapat dikurangkan. Salah cara sedut, tiada gunanya.

Perlu diingatkan bahawa gas entonoks hanya membantu mengurangkan rasa sakit dan bukan menghilangkannya 100%. Jika kesakitan yang dilalui tidak juga berkurangan, anda boleh memilih alternatif penahan sakit lain yang ditawarkan oleh pihak hospital.

Ada pakar menyarankan gas ini diambil pada saat akhir fasa kelahiran. Jom ketahui dengan lebih lanjut apa itu sebenarnya gas entonoks.

1. Sedut sebelum kontraksi
Gas entonoks turut dikenali sebagai laughing gas. Ia terdiri daripada gabungan nitrus oksida dan oksigen. Jika mahu menggunakan gas ini, anda hanya perlu menyedutnya menggunakan topeng hidung dan mulut.

Memandangkan ia dinamakan sebagai laughing gas, ia mampu membuatkan anda rasa lebih tenang lalu mengurangkan rasa sakit ketika kontraksi bersalin.

2. Tidak beri kesan kepada bayi dalam kandungan
Dengan menyedut gas entonoks, ada yang berjaya mengawal kesakitan yang dialami ketika proses bersalin. Perlu anda tahu bahawa gas entonoks adalah pilihan penahan sakit yang lebih murah berbanding pethidine dan epidural. Malah ia paling selamat dan tidak memberi kesan kepada bayi.

Anda seharusnya menarik nafas dalam-dalam dengan menyedut gas ini sebelum kontraksi datang secara berkala. Penggunaannya, anda sendiri tentukan dan minta bantuan jururawat atau doktor untuk membetulkan jika cara yang anda gunakan adalah salah.

3. Ada yang terkena kesan sampingan
Biarpun penggunaan entonoks adalah selamat, masih ada segenlintir wanita yang mengalami kesan sampingan selepas menggunakannya. Antara kesan yang dirasai ialah sakit kepala, pening, khayal atau mual mahupun loya.

Walaupun begitu, anda tidak perlu risau kerana kesan yang dirasakan ini adalah terkawal dan akan hilang dalam masa beberapa jam. Oleh yang demikian, ada baiknya anda pegang sendiri topeng hidung dan mulut supaya lebih mudah mengawal dos pengambilan yang bersesuaian.

4. Langkah betul gunakannya
Ada yang berpendapat penggunaan gas entonoks tidak begitu membantu mengurangkan rasa sakit bersalin. Ada yang menganggap ia tidak serasi dengan tubuh. Namun, apa.yang pasti ialah dalam kebanyakan kes, ia tidak digunakan dengan betul.

Pastikan lekapan topeng hidung dan mulut yang dipakai adalah kedap. Kemudian, sedut perlahan-lahan sebelum kontraksi datang. Sedut dalam-dalam sehingga rasa sakit semakin berkurangan. Elakkan daripada menyedutnya terus-menerus kerana ia boleh menyebabkan anda terlebih dos lalu berasa khayal dan hilang tumpuan.

Tinggalkan Komen