Dalam bulan Ramadan ni memang seronok cuba resipi macam-macam. Sesekali buat wantan goreng pun sedap juga untuk hidangan buka puasa mahupun sahur. Kalau tak ada kulit wantan tak perlu risau boleh guna kulit popia juga sebagai ganti.
Seperti resipi yang dikongsikan oleh Ckin Izz Ilfy menerusi Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN). Menurutnya resepi yang senang dan sedap ini dipelajari daripada salah seorang pesakitnya yang merupakan seorang Cina Muslim.
Keperluan kalsium meningkat apabila kanak-kanak semakin membesar. Keperluan diet kalsium yang dicadangkan untuk kanak-kanak adalah 500- 700mg sehari. Memandangkan oleh kanak-kanak makan kebanyakan makanan, cara terbaik untuk mendapatkannya adalah dengan mempunyai diet yang pelbagai dan seimbang termasuk semua kumpulan makanan.
Diet berdasarkan pilihan makanan yang sihat dan semula jadi akan memastikan bahawa anak mendapat manfaat nutrisi penuh daripada apa yang dimakannya.
Soya
Kacang soya adalah cara yang baik bagi bayi vegetarian atau vegan, bukan hanya pengambilan kalsium yang diperlukan, tetapi jumlah protein atau besi yang baik juga. Susu soya boleh dibuat dengan memasak biji kacang soya di dalam air dan asingkan susu dari serat. Satu cawan susu kedelai mengandungi lebih daripada 60mg kalsium.
Salmon atau ikan bertulang
Selain menjadi sumber kalsium yang baik iaitu 232mg dalam hidangan dewasa, salmon adalah sumber vitamin B12, vitamin D, dan selenium yang sangat baik. Ia juga mengandungi sejumlah baik niacin, asid lemak omega-3, protein, fosforus, dan vitamin B6.
Biji bijan
Satu sudu makan biji bijan mengandungi 88mg kalsium, menjadikannya cara yang baik dan mudah untuk mendapatkan kalsium RDA dalam diet seseorang. Ia juga menurunkan tekanan darah dan melawan keradangan.
Brokoli
Terdapat kanak-kanak menyukai dan sebaliknya. Tetapi dengan 47mg kalsium dalam 100g brokoli tidak boleh diabaikan. Para ibu boleh mempelbagaikan hidangan sayur-sayuran ini untuk memastikan anak mendapat yang terbaik daripada khasiatnya.
Tauhu
Setengah cawan tauhu bersamaan 861mg kalsium. Tauhu adalah sejenis protein yang kaya protein rendah lemak susu atau keju untuk keperluan kalsium bayi anda.
Kredit: Hello Doktor
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Bagaimana caranya untuk kita pastikan hanya yang terbaik untuk anak-anak? Ayuh, sempena Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS 2021) sama-sama kita pelajari cara menjadi SUPERHERO anak dengan menyertai webinar Detik Indah Si Manja
Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Mama papa mesti buntu kan dalam nak menyediakan makanan untuk si manja. Jom ikuti resipi hasil perkongsian Puan IejaAMajid yang mudah ini. Resipi Murtabak Fussili yang menggunakan telur.
Siapa sama makan pasta hariniii? Terima kasih kakak kantin yang bagi idea menu Murtabak Fussilli
Jarang-jarang kita menikmati Kek Indulgence apatah lagi cuba membuatnya sendiri di rumah. Namun rupanya menyediakan kek ini tidaklah sesukar mana. Boleh cuba hasilkan sendiri di rumah dengan resipi yang dikongsikan oleh Pn Ariana Sofia Ahmad.
Resipi langkah demi langkahnya yang lengkap buat kita merasa yakin untuk mencuba. Memang terbaik!
Kek Indulgence ni bila makan sejuk lagi sedap. Kek coklat ni dari resepi asal kek coklat moist yang ariana pernah share sebelum ni cuma diubah sikit supaya tekstur kek lebih sesuai bila diletak cream. Cara setiap orang mungkin berbeza.
Resipi Kek Indulgence – sedap macam aiskrim.
Bahan Kek:
3 biji telur gred B
1 sudu besar ovallete
2 cawan @ 220g tepung gandum
3/4 cawan @ 60g serbuk koko
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
1sk esen vanila
3/4 cawan @ 135g gula halus
3/4 cawan @ 180g susu pekat manis
3/4 cawan @ 135ml minyak
3/4 cawan @ 150ml air panas
Bahan Cream putih:
150g cream cheese
300ml non dairy whipping cream@ fresh cream
2 sudu besar gula aising
Bahan Cream coklat
180g dark compound coins (beryl’s)
350g non dairy whipping cream @ fresh cream
Untuk kek, mula-mula mix gula, ovallete Dan telur hingga sebati. Bila dah sebati masukkan susu pekat manis dan esen vanila. Sambung mix hinggalah sebati. Tak perlu mix lama.
Lepas tu ayak serbuk koko, tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati. Adunan memang pekat. Lepas tu masukkan minyak masak dan mix bagi sebati je. Sampai adunan jadi licin. Lepas tu masukkan air panas dan kacau guna spatula sahaja.
Bila adunan dah sebati ambil loyang 8 inci dan lapik baking paper di bawah dan letak tepi loyang. Kalau taknak letak baking paper tepi loyang, sapu butter atau marjerin. Wrap loyang dulu sebelum dikukus supaya air kukusan tak menitik.
Kukus selama 50-60 minit @ sehingga masak.
Sementara tunggu kek masak, buat cream coklat. Cairkan dark compound coins dengan cara double boil. Bila dah cair biarkan sejuk sekejap.
Lepas tu masukkan non dairy whipping cream yang masih sejuk. Mix hingga bila diterbalikkan tak jatuh tapi jangan terlebih mix nanti keluar air @ada bubble.
Lepas tu masukkan coklat yang sejuk tadi. Kacau guna spatula sahaja sehingga sebati.
Bila dah sebati masukkan dalam pipping bag supaya senang nak letak atas kek. Masukkan dalam peti ais dalam 15 minit supaya tak mudah cair dan senang nak lepa atas kek.
Bila kek dah masak, terbalikkan terus kek supaya kek tak mendap. Tanggalkan baking paper dan biarkan dalam 10-15 minit sebelum diterbalikkan pada kedudukan asal.
Sementara tunggu kek sejuk, buat mousse putih pulak. Mix cream cheese dan gula aising hingga sebati. Masukkan non dairy whipping cream yang sejuk dan mix hingga pekat. Sampai tekstur jadi macam ni. Lepas tu masukkan dalam pipping bag dan bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak. Letak dalam peti ais 10-15 minit.
Kek tadi potong pada 4 bahagian. Permukaan atas kek kalau ada yang tak rata bolehlah potong nipis supaya sekata. Boleh tengok video cara nak potong. Untuk susunan, mula-mula ambil 1 potongan kek, Lepas tu letak 1 pipping bag cream putih. Ratakan cream ni hingga sekata. Dalam video boleh tengok lebih jelas cara ratakan.
Ambil lapisan kek yang kedua dan letak atas. Lepas tu letak cream coklat yang beratnya sama 1 pipping bag cream putih atau sama layer. Ratakan hingga sekata.
Lapisan kek yang ketiga, ulang semula letak cream putih 1 pipping bag lagi. Lepas dah ratakan, letak kek yang terakhir@kek yang ke 4 macam dalam gambar ni.
Lapisan terakhir letak cream coklat yang ada dan sapukan nipis di bahagian atas sekali termasuklah di sekeliling kek. Tebal cream coklat bahagian atas tak perlu sama tebal dengan lapisan lain, nanti cream coklat tak cukup. Hanya sapu nipis diatas kek dan sekeliling kek.
Ratakan cream coklat ni hinggalah licin. Nak senang ratakan, celup pisau dalam air panas dan lap pisau, guna pisau panas tu untuk ratakan cream coklat ni. Dah siap masukkan kek dalam peti ais selama 20 minit bagi cream lebih kemas dan tak cair bila nak tuang coklat ganache nanti.
Untuk buat coklat ganache cairkan dark compound coins dan butter dengan cara double boil. Bila coklat dah cair, masukkan dairy whipping cream dan kacau sebati. Biarkan coklat sejuk Dalam 35-36°c sebelum curah atau tuang atas kek.
Keluarkan kek dari peti ais dan tuangkan coklat atas kek ketika coklat masih cair. Nak ratakan coklat pun kena buat ketika coklat masih cair. Jika tengah ratakan coklat dan coklat macam dah nak keras, guna pisau panas untuk ratakan. Supaya permukaan jadi licin dan kemas.
Atas kek ni saja letak white coklat yang dicairkan. Tak letak pun takpe. Sapu atau lap keliling papan dengan tisu atau Kain supaya nampak kek lebih bersih dan kemas. Masukkan kek dalam peti ais selama 20 minit bagi coklat keras.
Kenapa ibu bapa patut hantar anak-Anak ke tadika lebih awal. Pendidikan awal kanak-kanak adalah asas penting untuk membentuk keperibadian, kemahiran sosial, dan kognitif anak-anak.