Bila bercakap tentang bihun goreng, pasti ramai mengaku penat nak mencuba masak bihun goreng yang cantik dan sempurna. Kadang-kadang lembiklah, ada masa putus-putus bihun jadinya. Tambah menyedihkan bila bihun yang dimasak bergumpal dan tak sekata dengan bahan yang lain. Uih penat sungguh nak masak menu yang satu ini.
(FOLLOWERS PA&MA YANG NAK DAPATKAN BARANGAN DENGAN HARGA MURAH BOLEH DAPATKAN DISINI)
Tapi bihun sebenarnya antara salah satu makanan kegemaran anak-anak. Nak tak nak kenalah juga buat kan? Sebenarnya nak masak bihun ni kena ada skill dan juga cara yang betul barulah cantik kejadianya. Jom ikuti perkongsian wanita ini.
Lately ni saya selalu ternampak orang post gambar bihun goreng tak jadi. Ada yang jadi lembik, putus-putus hancur….Saya tak pernah buat bihun tak jadi.
Kway teow sometimes tak jadi sempurna, tapi bihun tak pernah.
Ni cara saya :
Rendam bihun dengan air biasa. (Jangan rendam dengan air suam/air panas. Nanti bihun lembik). Tak perlu rendam awal. Selalunya nak start menumis baru saya rendam bihun. Saya suka guna brand Jasmine.
Bahan Tumis (blend)
Bawang Merah
Bawang Putih
Cili Kering (yang dah direbus/rendam air panas)
Udang kering
Tomato Tumis bahan di atas ☝🏻sampai pecah minyak.
Masukkan
Perencah Bihun Goreng Adabi – ni saya suka tambah. Lagi sedap.
Sos tiram
Kicap manis
Kicap masin
Masukkan rencah ikut citarasa masing2.
Suggestion :
Dada ayam
Sotong & udang
Fish ball & fish cake
Daging
Lepas masukkan semua ni tutup kuali.Perlahan sikit api. Bagi semua rencah ni keluarkan air. Sebab tu saya tak letak air dlm bihun saya. Semua air dari rencah je. Make sure tutup kuali sbb kalau tak tutup takkan keluar air byk sgt. Bila semua rencah dah masak boleh masukkan sayur.
Saya suka letak kobis, carrot & daun bawang je. Carrot tu potong mancis utk nampak cantik. Bila semua sayur dah lembut, Masukkan garam & gula Akhir sekali masukkan bihun yg dah di tos. Gaul semua sampai rata.
Kalau rasa kurang masin boleh la tambah garam or kicap masin sikit. Kalau rasa kering, or bihun keras baru tambah air panas sikit (letak sikit2 dalam 3 sudu je).
Untuk hiasan: hirisan daun bawang, hirisan cili besar, telur dadar potong nipis & bawang goreng.
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI
Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.
Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu?Just daftar je kat sini
FREE je tau Webinar ni!!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Makanan bayi antara menu yang paling susah untuk difikirkan sebab memerlukan mama untuk kreatif bermain dengan bahan-bahan. Bagi mama yang buntu untuk menyediakan juadah buat bayi anda, anda boleh mencuba resipi donat labu versi bayi yang dikongsi oleh Puan Farisha Sofea.
Resipinya mudah kerana anda hanya memerlukan sukatan cawan sahaja. Bagi bayi yang bawah 1 tahun anda tidak digalakkan untuk menggunakan madu kerana madu hanya sesuai untuk anak atas 1 tahun.
DONAT LABU VERSI BABY
Bahan Bahan:
Bahan A:
1/2 cawan puri labu (dah dikukus & dilenyek)
1 sk madu (1 tahun ke atas)
Bahan B:
1 1/2 cawan tepung gandum tanpa bahan peluntur
1 sb mentega tanpa garam
1 sk yis
1 sb susu penuh krim
Cara Cara:
Satukan Bahan A dan kacau sebati. ketepikan seketika. Di dalam bekas lain , satukan pula Bahan B kecuali susu. Ramas sehingga adunan menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan Bahan A dan juga susu tadi. Uli sehingga adunan menjadi doh yang lembut. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan bulatkan atau boleh juga dicanai dan diterap menggunakan acuan donat dan ulang proses sehingga selesai.
Rehatkan doh 10 – 15 minit kemudian leperkan doh dan lubangkan.Rehatkan lagi sehingga mengembang dua kali ganda. Sementara itu bolehlah panaskan minyak menggunakan api kecil. Apabila doh telah cukup rehat, gorengkan sehingga keperangan.
Tidak perlu diterbalikkkan banyak kali kerana doh akan menyerap minyak, cukup sekadar sekali dua sahaja. Setelah masak kedua dua bahagian , angkat dan toskan. Biarkan sejuk seketika sebelum digolek dengan susu tepung jika suka. siap, selamat mencuba!
Jika bosan saban hari dengan nasi, apa kata kali ini kita sediakan pula Roti Burger Bolognese Cheese untuk anak-anak dan keluarga.
Bahannya sama seperti membuat sos Bolognese namun ia dimasukkan ke dalam roti. Anak lagi kenyang! Nak tahu macam mana nak sediakan roti bolgnese cheese ini, jom cuba resipi perkongsian Pn Rozita Daud ini. Sedap!
Roti burger bolognese cheese resepi ada di setiap gambar, saya dah halal resipi ni dunia mahu pun akhirat untuk semua ahli group ini.
Bahan-bahan:
Sos bolognese 1/2 boleh
2 keping daging burger ayam (hancur kan)
3 batang sosej(potong macam ni)
5 batang jejari ketam (potong macam ni)
1 biji sedang bawang besar (potong dadu)
3 biji bawang putih (ketuk cincang halus)
3 keping cheese tak ada dalam gambar
Tuang minyak 2 sudu besar dan tumis bawang dan bawang putih kejap, masuk daging burger dan masak cincang-cincang nanti berketul-ketul.
Masukkan sosej dan biar masak sekejap. Masuk sos bolognese dan jejari ketam. Kacau rata.
Masuk perasa sikit je dan sikit garam, kacau rasa dan masak sampai kering sikit.
Ni yang dah siap.
Untuk sapu atas bawah roti burger:
2 sudu marjerin pelangi
Sikit daun sup
2 ulas bawang putih (tumbuk halus)
Gaulkan saja bahan ni.
Roti burger potong 4, jangan potong habis nanti nak masuk isi, bawah roti pasti dah sapu marjerin dulu.
Masuk isi ikut nak banyak mana.
Siap sapu marjerin dan last letak cheese.
Bakar 150cc 10minit je.
Siap boleh makan dengan sos cili, mayonis dan cheese ikut kita suka.
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Nak cuba biskut moden yang popular tetapi tidak yakin kerana sedikit menyukarkan. Apa kata kita cuba biskut ringkas yang cukup mudah disediakan.
Resipi Biskut Casablanca ini antara yang boleh dicuba bersama anak-anak. Ia ringkas dan paling mudah disediakan. Paling menarik, gabungan nestum, oat, cornflakes, badam dan bijan buat anak teruja. Jom cuba resipi perkongsian Pn Roz Mika.
Berhajat, boleh cuba resepi di bawah. InshaaAllah ..rasa tak mengecewakan. Casablanca Delight Cookies.
Kisah benar seorang ibu tentang bagaimana karies botol menyebabkan semua gigi anaknya terpaksa dicabut melalui pembedahan. Ketahui punca, perjalanan emosi dan tips elak masalah sama.