Bulan puasa ni dapat minum air sejuk, terus rasa lega tekak. Tambah pula dapat pekena cendol yang dibuat sendiri lagi puas hati.
Hanya bermodalkan tak sampai RM5 dah boleh hasilkan stok cendol. Bila buat sendiri, bolehlah anak dan suami ulang makan banyak kali pun, lagi-lagi cuaca panas sekarang ini.
Resepi cendol homemade:
– 1 cawan tepung jagung
– 2 helai daun pandan kisar bersama 3 cawan air.
– Garam sikit
Cara-cara:
Ads
1) Masak semua kacau selalu sampai dia likat dah jernih.
2) Masuk dalam piping bag, potong bucu dia sikit lepas tu picit dalam air sejuk 1 jug.
Ads
3) Dah cantik elok jadi macam ni.
4) Masukkan ais, cendol, santan pekat, garam sikit, dan gula merah. Selesai! Boleh nikmati bersama seisi keluarga.
Nak beri didikan agama pada anak-anak biarlah sejak mereka kecil. Ajarkan anak solat dengan cara simple dan anak mudah ‘tangkap’, baru dia teruja. Ketahui macam mana nak latih anak solat secara fun, jom daftar ke Kem Solat Anak: Mudah, Seronok & Berkesan sekarang! Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-anak/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bila anak dah masuk usia 8 bulan ke atas, si kecil dah mula pandai makan makanan jejari. Mama boleh sediakan pelbagai makanan jejari yang menarik antaranya kek. Siapa cakap kek hanya untuk orang dewasa?
Bayi pun boleh makan kek asalkan bahan yang digunakan selamat untuk bayi. Selamat mencuba!
Burnt cheesecake with carrot and dates for my 9 months baby. Excited sebab selalu buat cake tak pernah nak jadi. Tiba-tiba kali ni jadi pula.
Resepi:
1 sb unbleached flour
4 biji kurma dilenyek
Grated carrot 4 sb
Telur sebiji
Cream cheese 100g
Full cream milk 50ml
Cara penyediaan:
Blend semua dan bakar pada suhu 200°c api atas bawah selama 30 minit, dan 10 minit api atas saja. Siap
Sesekali tukar selera anak pastinya buat anak rasa gembira. Rasa yang baru dan jarang-jarang dirasa selalunya dapat membangkitkan selera anak kecil. Inilah yang seharusnya cuba dilakukan oleh semua ibu.
Pasta Creamy Chicken antara yang boleh disyorkan buat menambah selera anak. Pikat selera si kecil dengan gabungan keju dan susu yang lemak. Perkongsian resipi unik daripada Puan Norlaila Mohd Yusoff ini unik kerana bukan hanya gabungan susu dan keju bahkan penambahan keledek Jepun bagi menambahkan lagi rasa lemak. Bagaimana cara penyediaannya? Jom ikuti langkah yang dikongsikan olehnya.
Asyik makan nasi je hari-hari. Bosan juga kan. So hari ni Ibu bagi Irfan makan pasta pulak. Yeayyyy ! Irfan suka. Habis dia makan.
Bahan-bahan (untuk lunch dan dinner 2 hari)
Pasta prego buddies
Ayam
Bawang putih
Bawang holand
Carrot
Bayam
Japanese sweet potato lenyek (saje habiskan stok. Takde pun takpe )
Sedikit serbuk oregano
1 kotak kecil susu full cream
1 sudu cream cheese
Unsalted butter
Chicken Feet Stock (CFS)
Panaskan unsalted butter. Lepas tu tumis bebawang. Lepas dah naik bau masukkan ayam.
Ayam dah masak terus masukkan susu full cream, CFS dan cream cheese. Masukkan sekali japanase sweet potato. Boleh skip yang ni kalau takde. Last sekali masukkan bayam, carrot dan serbuk oregano.
Ok siap !
Ibu suap Irfan makan pakai tangan. Sambil tu lenyek kan sikit pasta tu bagi kecik sikit. Nak blender kasar pun boleh sebab pasta ni saiz besar takut baby tercekik.
Menu ni sesuai untuk baby 8 bulan dan ke atas.
Selamat mencuba !
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Puding jagung kastard ini sangat sesuai bila dimakan bersama keluarga di hujung minggu. Kalau mama nak tahu resipi dan cara pembuatanya, jom baca resipi di bawah.
Resepi Puding Jagung Kastard Sedap
Bahan-Bahan:
1 tin jagung manis
1 cawan tepung kastard
1 cawan santan
1 tin susu sejat
1/2 cawan gula
1 sudu kecil garam
1 tin air – guna tin susu sejat tadi
pewarna kuning – opsyenal
Cara Membuat Puding Jagung Kastard
Masukan gula dan tepung kastard di dalam kuali kemudian kacau rata. Kemudian masukan susu sejat (susu cair) dan 1 tin jagung manis ke dalam campuran tadi. Bila nak berlemak boleh masukan 1 cawan santan dan bila anda ingin jagung nampak halus boleh di kisar terlebih dahulu.
Kemudian masukan garam secukup rasa dan tambah masukan air kedalam campuran tadi. Bila semua bahan nampak tak berketul boleh letakan di atas dapur.
Nyalakan api tapi ingat gunakan api yang sangat minimal dan kacau sebentar agar adunan tidak berketul-ketul.
Resepi Puding Jagung Kastard
Jika anda ingin warna yang lebih cantik boleh masukan sedikit pewarna kuning kalau tak ada pun tak apa
Kacau sampai nampak berkilat dan pekat. warna berkilat itu yang paling cantik kemudian angkat dan tuangkan dalam loyang.
Biarkan seketika sampai sejuk di dalam loyang dan bila dah sejuk baru masukan dalam peti sejuk. Mmmmm Sedaappp bila dimakan sejuk-sejuk.
Bila dah tahu cara sebenar buat puding kastard, anda bolehlah cuba, jangan lupa share ya.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!