Kalau anak-anak jenis suka makan pasta atau mee, mama boleh buat ikut selera anak-anak. Biasanya kalau anak kecil, mereka lebih sukakan spageti carbonara.

Apa kata mama cuba buat sendiri sos carbonara, bolehlah guna resipi yag dikongsikan oleh Wan Muhammad Hafiz Satar via group MAHN. 

Mungkin nak beli tak ada masalah, cuma kalau makan berulang kali tu, kosnya juga besar Sebab satu tin pun harganya boleh tahan juga.

Homemade Sos Carbonara, Versi Simple & Jimat Kos. Rasanya Memang Tip Top!

RESIPI HOMEMADE CARBONARA SOS

Jom buat sendiri sos carbonara. Yang tak pandai masak pun confirm jadi.

Cara buat sos carbonara versi SIMPLE Dan JIMAT KOS tapi rasanya memang TIP TOP macam yang famous di pasaran. Memang berbaloi pada ibu-ibu yang ada anak ramai dan nak jimat bajet. Yang nak meniaga pun boleh pakai resepi ni.

Ads

Bahan-bahan:

– Susu cair 1 tin (Nak jimat beli kat ECO)

– 1 biji bawang Holland

– 1 kiub pati ayam

Homemade Sos Carbonara, Versi Simple & Jimat Kos. Rasanya Memang Tip Top!

Ads

– Isi ayam (nak pakai seafood atau apa-apa lauk pun boleh tapi kali ni boleh pakai mushroom shitake kering)

– Mixed Herb (kalau xde takpe tapi kalau ada memang tambah-tambahlah sedap)

– 3-4 sudu tepung jagung (untuk pekatkan kuah)

– Minyak untuk menumis (kalau ada minyak zaitun lagi sedap.. tapi minyak masak pun ok)

Ads

– Air 2 tin (Sukat pakai tin susu cair.. saya lebihkan lagi sebab nak buat kuah banyak)

Homemade Sos Carbonara, Versi Simple & Jimat Kos. Rasanya Memang Tip Top!

Cara-cara:

Tumis bawang holland yang dipotong dadu sampai naik bau, lepas tu masukkan ayam. Bila ayam dah masak masukan susu cair, kiub pati ayam, mixed herbs, garam dan air. Kacau sampai mengelegak.

Lepas tu masukkan tepung jagung (bancuh dengan air dulu yer) untuk bagi kuah pekat. Siap dah.. Bolehlah dihidang dengan spageti atau fettucini.

Sumber: Wan Muhammad Hafiz Satar via group MAHN

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI