Ibu-ibu cubalah ajar bayi makan telur. Perkenalkan bayi dengan variasi menu berasaskan telur. Mungkin ada ibu yang tertanya-tanya apa relevannya telur dalam pemakanan bayi. Untuk pengetahuan ibu, bayi berumur setahun akan diberikan suntikan MMR (Measles, Mumps, Rubella) mengikut jadual yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
Suntikan MMR mengandungi kolostrom seperti mana yang terdapat dalam telur kuning. Sebelum bayi diberikan suntikan MMR, dia mestilah terlebih dahulu diperkenalkan pada telur kuning untuk mengesan tindak balas terhadap kolostrum tersebut.
Ibu Ajar Bayi Makan Telur Untuk Tahu Tindakbalas Alahan
Sekiranya bayi tiada sebarang masalah alahan jadi tiada masalah untuk terus menerima suntikan. Tetapi jika ada tanda-tanda alahan seperti ruam atau bintik-bintik merah pada kulit maka ibu perlu maklumkan kepada jururawat atau doktor.
Telur adalah antara lapan makanan popular yang boleh menyebabkan alahan tetapi ramai Pakar Pediatrik berkata memperkenalkan telur kuning adalah okay untuk bayi usia lapan bulan yang tiada sebarang masalah alergi.
Bila Boleh Perkenalkan Telur
Ramai pakar pemakanan menyarankan lebih selamat untuk perkenalkan telur kuning kepada bayi apabila berumur lapan, elakkan beri putih telur sehingga bayi genap usia setahun.
Telur mestilah direbus untuk memudahkan ibu memisahkan bahagian kuning dan putih. Pastikan anda hanya bagi anak makan telur yang betul-betul bersih dan direbus sehingga masak. Ini bagi mengelakkan risiko pencemaran bakteria oleh patogen berbahaya seperti salmonella
Seorang ibu, Rai Lee berkongsi dengan ibu-ibu lain di facebook Geng Memasak Untuk Anak (GMUA) bagaimana langkah untuk perkenalkan telur kepada bayi.
Ads
Kuning telur sebenarnya makanan mudah dan ringkas yang boleh menaikkan HB anak.
Mula perkenalkan telur selewat-lewatnya umur bayi lapan bulan.
9 LANGKAH PERKENALKAN TELUR KEPADA BAYI
Ramai juga yang masih belum tahu tentang cara nak memperkenalkan telur kepada bayi Sembilan langkah yang wajib dibuat untuk memkenalkan telur kepada bayi.
Ads
Minggu 1: 1 sudu besar kuning telur 1 kali seminggu
Minggu 2: 1 sudu besar kuning telur 2 kali seminggu
Minggu 3: 1 biji telur kuning sahaja
Minggu 4: 1 biji kuning telur 2 kali seminggu
Minggu 5: 1 biji kuning + 1 sudu besar putih telur 1 kali seminggu
Ads
Minggu 6: 1 biji kuning + 1 sudu besar putih telur 2 kali seminggu
Minggu 7: 1 biji penuh telur
Minggu 8: 1 biji penuh telur 2 kali seminggu
Minggu Ke-9 dan seterusnya sudah boleh beri bayi makan sebiji telur penuh tapi tak boleh lebih daripada 3 kali seminggu.
Kenapa perlu dimulakan dengan kuning telur? Ini kerana kuning telur tidak mengandungi protein yang boleh menyebabkan bayi mengalami alahan kepada telur. Putih telur mengandungi empat protein yang boleh menyebabkan alahan.
Sebut sahaja spageti carbonara, anak-anak mesti suka. Maklumlah tak pedas dan sedap berkrim. Bagi yang ada anak ramai, makan direstoran pasti sedikit membebankan. Apa kata masak sendiri di rumah. Lagi puas hati kan?
Tak perlu beli pun sos mahal sebaliknya gunakan kaedah ini nak sedapkan kuah carbonara. Memang pekat, sedap dan padu resipi perkongsian Pn Nurul Husna Mohamed Daud ini. Jom cuba!
Dah tiga tahun lebih anak-anak boleh kenal spageti carbonara simple sedap, dan sentiasa jadi menu rebutan untuk anak-anak.
Terima kasih banyak-banyak kandaku kak no cayam yang ajar resepi superb ni kat adinda.
Tak payah susah-susah beli sos mahei dalam tin. Kalau yang berkemampuan tak ada hal la kan tapi, kot-kot mana pun sedap buat sendiri jugak, kasih sayang extra🥰♥️. Ok jom buat!!
Bahan bahan: 1 paket spageti (boleh belaka jenama apa dan jenis pasta pun boleh) 2 1/2 tin susu sejat atau susu kotak (kalau nak guna 2 tin susu, 1/2 lagi tu air pun boleh. Mokcik buat gitu la..jimat) Majerin + minyak (untuk menumis) Daging cincang Bawang merah -dadu 1 sb tepung gandum Cendawan dan sosej 3 keping Cheese slice Lada hitam -blend atau tumbuk Perisa maggi cukup rasa Garam dan gula Parsley dan oregano (kalo tak ada, tak letak pun ok je)
Rebus spageti terlebih dahulu, sampai lembut dan letak minyak masak 2 sb, untuk elakkan dia dari melekat masa sejuk.
Panaskan majerin + minyak, dan tumis bawang hingga masak dan naik bau. Biar sedikit garing la. Lepas tu masukkan gandum kacau lagi sekejap dan masukkan lada hitam serta daging. Sambil zikir-zikir dan doa kasih sayang tu, kacau lagi sampai naik minyak.
Masukkan pulak cendawan dan sosej, kalau tak nak letak pun tak pe. Sedap dohh..dan ready masuk susu.
Nampak susu tu dah naik wap nak gelegak, masuk la cheese dan perasakan dengan gula garam serta perisa.
Last sekali kalau ada herba kering kat rumah tu, boleh la masuk ya. Lagi umpph rasa dia. Parsley atau oregano. Sedap!.
Bila sejuk kuah tu akan jadi lebih pekat ya, sebab adanya gandum dan cheese. Jangan bimbang la kalau dah masak nampak cair je, tunggu sejuk sikit santap lah bersama keluarga tersayang.
Bosan dengan kerepek atau kudapan biasa, apa kata raya kali ini kita ubah citarasa dengan Popia Seaweed pula. Paling menarik, bahan membuatnya cukup mudah. Dengan hanya tiga bahan sahaja, kudapan tersedia untuk dijamah sambil menonton televisyen.
Nak tahu macam mana cara hendak membuatnya? Jom cuba resipi ringkas Pn Airina Aini.
Geng tak boleh rentas daerah masukkkk!! Kerepek terlajak sedap dan senang nak buat. Popia seaweed.
Bahan-bahan:
Kulit popia
Seaweed
Telur
Sapu telur seluruh permukaan kulit popia. Lipat kulit popia lapis seaweed. Seaweed tu potong 2 ya.
Dah siap lipat. Lepas tu gunting kecik-kecik. Ikut korang nak saiz macam mana. Potong kecik-kecik lagi syiok mengunyah kan.
Lepas goreng popia seaweed tabur perasa pasti sedap. Ni jangan tabur banyak-banyak, cukup buat rasa-rasa je.
Tapi kalau korang tak nak tabur perasa pun boleh.. popia seaweed dah ada rasa dia. Sedap jugak!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Donut antara makanan kegemaran kanak-kanak dan seisi keluarga. Nak menyediakan adunan donut mudah namun nak jadikan adunan lembut gebu dan mudah terbentuk agak sukar.
Jom ikuti resepi yang dikongsi!
Donat untuk minum petang. Tunggu anak-anak bangun satgi. Mesti syok dorang tengok donat. Resepi kampung je. 🤗
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar yis
3/4 cawan susu segar suam
2 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin
1 sudu kecil baking powder
Cara:
Satukan dulu yis, gula dan susu segar dalam gelas. Kacau rata. Pastu satukan tepung gandum dan baking powder dalam bekas. Tuang sebatian yis dan susu tadi. Takyah tunggu yis kembang.
Kacau rata. Uli. Sis uli gitu2 je. Bila dah rata sikit, boh marjerin. Uli lagi sampai licin sikit dohnya. Pastu perap sejam. Dah perap, tumbuk doh. Bahagikan kepada beberapa bahagian. Sis timbang 50g sebiji.
Pastu bulat2kan, tepek kat tapak tangan, lubangkan di tengah2 dengan jari. Yang ade acuan donat, boleh pakai acuan. Sis takde sebab dah biasa bentukkan pakai tangan. 😀Pastu perap lagi dalam 30/40 minit. Goreng dengan api perlahan. Siap. 😊
Nota kaki: Nak gebu kena uli ye. Takdelah beria sangat. At least uli la dalam 8/10 minit gitu. Kalo tak uli, kami tak janji donat lembut. 😂
Dan adunan ni, kalo timbang 50g sebiji, dapat 10 biji.
Semakin ramai pasangan berkahwin kini cenderung memilih gaya hidup 'childfree', iaitu tidak mahu mempunyai anak. Trend ini dilihat membimbangkan.Walaupun keputusan ini dilihat sebagai hak...