Part yang paling digeruni oleh wanita lepas melahirkan anak adalah berat badan susah nak turun. Sampai satu tahap sangup berhabis duit beli macam-macam produk kurus semata-mata nak dapatkan kembali berat asal.

Ada juga yang dalam dilema kerana disebabkan menyusukan anak, asyik rasa lapar dan nak makan sepanjang masa. Sampaikan satu tahap keluar soalan bila nak kurus? Ini yang buat ibu-ibu makin stress kan. Ingat bagi ibu yang menyusukan jangan terlalu fikir nak kurus dulu. Dahulukan keperluan anak dan selepas itu barulah perlahan-lahan dapatkan berat ideal. Biasanya ibu menyusu boleh capai berat ideal jika ikut flownya.

Lagi satu bagi wanita yang dah ada anak dua atau tiga orang tapi belum capai berat ideal, boleh amalkan perkongsian ibu anak tiga, Sophia Safian yang dulunya berat mencecah 90 kilogram kini dah capai berat 52 kilogram dalam tempoh 8 bulan.

Siapa di sini yang badan jenis rangka besar dan tinggi (163cm) macam hakak ce ngaku. Tak pe babe, jangan susah hati kalau dah beranak lebih dari 3 orang kalau berat badan cecah 90kilo ke atas pun,

“KALAU NIAT & SEMANGAT NAK KURUS RAYA TAHUN 2018, BUAT SUNGGUH-SUNGGUH !TAK NAK JANGAN BUAT TERUS”

DALAM TEMPOH 8 BULAN NI hakak dah berjaya loose dari waist 34 to 27 inch, dari 90 kilo to 52 kilo, next TARGET WEIGHT 50 kilo sebelum Raya Haji 2018!

Meh hakak share sikit camne korang boleh start diet bulan JULAI 2018 sampai dekat nak raya haji nanti.

Wajib Ada Geng Kurus

1st step, WAJIB ADA “GENG KURUS” (Cara mudah ajak BFF kurus bersama)

2nd step, (sila baca penerangan di bawah)

Diet Pisang

DIET PISANG 12 HARI PERTAMA (2:2:1) atau (2:1:2)

Jenis pisang: Cavendish

Percaya tak dalam tempoh 12 hari jer hakak boleh reduce 5 kilo secara mendadak bila amalkan diet pisang ni? Percaya jer laaa memang menjadi pun. Syaratnya,

 BANGUN PAGI

  1. Minum 200ml air masak suam (fungsi untuk detox dan tidak lah mengejut buah pinggang awak tiba2 nak kena proses air manis dulu)
  2. Makan 2 biji pisang dan minum secawan air masak suam (nanti korang akan rase macam kembang je dalam perut tu sbb pisang kaya dengan fiber)
  3. Sarapan pagi boleh apply diet atkins jika perlu. Hakak pulak selang seli kan makan sosej goreng/omellete/roti wholemeal + salad + mayo

TENGAHARI

  1. Sebelum makan tengahari makan dulu 1 atau 2 biji pisang lagi (supaya awak tak rasa nak makan banyak pun waktu tengahari)
  2. Boleh apply diet atkins jika perlu. (Tapi hakak ni anak dah 3 ada anak kecik lagi umur 3 tahun so kalau tak makan nasi hakak boleh menggigil. Jadi hakak limitkan makan nasi hanya setengah senduk, 1/2 pinggan WAJIB lauk sayur/ulam + 1/4 lagi ayam/ikan bakar)

MAKAN MALAM SEBELUM 6PM

  1. Boleh apply diet atkins jika perlu (hakak pulak petang2 macam ni hakak suka makan biskut Weetameal, so bila perut dah rasa kembang hakak stop makan biskut. Ataupun petang2 hakak suka makan sup sayur/tomyam
  2. sayur, nasi seboleh2nya elakkan).
  3. Then malam sebelum tidur makan lagi sebiji pisang.

Macam tu lah yang hakak amalkan setiap hari sampai lah masuk hari ke-12. Bila timbang berat jer, “Oh my god! Menjadi babe, reduce 5kilo sape nak kasi!”

Masuk hari ke-13 sampai lah ke hari ni hakak cuma diet dengan cara kurangkan makan karbo, lebihkan protein.

TIPS PERUT KEMPIS: Rajin-rajinlah amalkan minum air lemon suam waktu pagi dan bila-bila masa saja (tidak campur gula). In shaa Allah perut korang akan kembali flat walaupun sebelum ni lepas beranak perut menggeleber jer.

Nak lagi bagus campurkan dengan halia boleh buang angin dalam badan, sebab bila kita tengah diet ni tak mustahil angin mudah masuk badan sebab kita kurang makan. Alang-alang nak kurus & cantik tu, tak rugi kalau amalkan penjagaan kesihatan dalaman & luaran. Baru lah lengkap. Seminggu sekali boleh amalkan juga minum air manjakani (tips mengikat hati suami)

Selamat mencuba!

cc: Thanks to my lovely BFF dunia akhirat Anas Ashikin yang menjadi PUNCA UTAMA kenapa hakak boleh diet sampai sekarang. Kalau tak de geng kurus bersama pun tak jalan jugak, betul tak geng? So nak kurus mesti kena ada kawan, baru semangat nak kurus menjadi-jadi

Sumber: Sophia Safian

Tinggalkan Komen