Memberontak hanyalah tingkah laku sengaja melawan peraturan biasa atau pihak yang berkuasa, kebiasaanya anak melawan ibu bapa. Kadang-kadang ibu bapa rasa mereka dah beri yang terbaik untuk anak-anak. Namun, ibu bapa juga mungkin terlepas pandang beberapa perkara yang menyebabkan anak-anak suka memberontak dan berdendam.

Terdapat ibu bapa yang kurang berkomunikasi dengan anak. Sebagai ibu bapa, anda perlu ketahui bagaimana cara untuk mencegah, sentiasa bersedia untuk mengendalikan anak anda yang suka memberontak dan susah nak dengar cakap. Ikuti perkongsian dari Dr. Taufiq Razif;

Kalau kita nampak anak kita suka memberontak dan macam susah nak dengar cakap..

Cuba periksa dulu benda ni. Ada tak kita buat anak kita rasa 5 benda ni

1. Rasa didengari
Selama ni kita betul-betul dengar suara hati anak kita tak? Atau kita paksa anak dengar arahan kita je?

2. Rasa dihargai
Selama ni kita betul-betul puji usaha anak kita ataupun kita cuma puji result anak kita? Kita puji anak belajar bersungguh-sungguh tak selama ni atau kita cuma puji bila dia skor A je?

3. Rasa diterima
Selama ni ada tak kita kritik anak kita sampai anak kita pun rasa menyampah dengan diri sendiri? Jangan main-main dengan kritikan mak ayah ni. Jangan sampai anak kita rasa dirinya tak berguna sampai rosak self image-nya.

4. Rasa dikenal
Betul ke kita kenal anak kita? Kita tahu ke minat dan kecerdasan anak kita cenderung ke arah mana? Linguistics ke Bodily Kinesthetic ke? Atau kita kenal tak apa Love Languages bagi anak kita? Dia lebih prefer sentuhan kasih sayang ke atau Quality Time?

5. Rasa difahami
Selama ni ada tak kita ambil tahu passion dan minat anak? Atau kita duk paksa minat dan cita-cita kita ke atas anak? Bila anak luah perasaan, ada tak kita tengking dan jerit kat dia? Padahal kita sendiri pun menderita kalau duk pendam perasaan sendiri kan apatah lagi anak kita

Cuba periksa diri kita dan pasangan kita. Ada tak kita buat anak kita rasa 5 benda di atas ni?

Tinggalkan Komen