Semasa hamil, paras HB memang perlu sentiasa dikawal, tidak boleh terlalu rendah kerana ia boleh menyebabkan kemudaratan kepada ibu dan janin. Begitu juga tanggapan terlalu memanjakan diri semasa hamil, walhal wanita perlu sentiasa aktif supaya sihat dan mudah bersalin.

Menurut Puan Hidayatul Ismail, seorang bekas jururawat berkongsi tentang bagaimana seorang ibu hamil perlu aktif dan mengamalkan pemakanan sihat.

PREGNANT

Ramai yang silap fikirkan time pregnant ni la kena rehat serehatnya, kalau boleh breakfast pun on bed & makan je segala benda yang nak dimakan. Craving katanya. No. This is the biggest mistake.

ELAKKAN GULA PUTIH & MAKANAN RAPU

Korang tau tak bila korang pregnant, anak yang korang kandung tu (especially anak perempuan) ovum-ovum mereka sudah terbentuk sepenuhnya, jadi apa yang anda makan akan beri kesan kpd mereka. CULPRIT pd makanan & minuman sepanjang pregnancies adalah gula putih, junk food. Gula blh jd faktor pd GDM.

Pengalaman sendiri semasa mengandung anak pertama & kedua jauh beza. Anak pertama makan segalanya, mengidam segalanya, tolak batu, kayu & benda haram je, lain semua nak makan. Cravings are actually signs that our body don’t get enough nutrients that it actually need from what we eat. Jadi pemakanan yg sihat & seimbang plays a big role through out pregnancies.

Anak kedua, i ditched all the junks, cut off 98% white sugar intake, makan healthy & real food dan routine WAJIB adalah minum green juice. And guess what? Green juice routine maintained my Hemoglobin levels! Yay! Dan Second pregnancy ni tak ada craving langsung & solat masih lg blh berdiri spt biasa. Alhamdulillah.

IBU HAMIL PERLU AKTIF & BANYAK BERGERAK KECUALI KEHAMILAN BERISIKO TINGGI

Aktiviti. First trimesters boleh lah nak relax-relax (elak kerja berat) tp bukan sepanjang pregnancies, yg ni please exclude yg high risk pregnancies la. You have to be active & move around a lot! Berjalan, brisk walk, sehari kalau dpt 2 km tu cantik. Kena bergerak baaaanyak. Yg bekerja di office, ditch your office chair, sit on your gym ball (if no contraindications). If tak blh, setiap jam bangun dr kerusi & do some activities.

AKTIVITI MASA SEMESTER KETIGA BOLEH PENDEKKAN PROSES KELAHIRAN

Masuk 3rd trimesters, squatting, cat-dog pose buat at least 100 times per day. Ni paling cikai la. Sepatunya dh 3rd trimester ni 500 times tu kenyit mata je. Yang housewife, mop rumah takyah guna mop. Pakai tuala, get on your 2 feet, squat, jalan itik. I did this. Serious. Ni seriously serious. Ni ku selalu kena remind dgn chekgu ‘dah buat squatting blom?’…  chekgu, i buat kay.

Activities helps in shorten the labour process. Bagi anak kedua, hanya 2 jam shj compared dgn first, 13 jam. Zero, tiada pain killers lgsg compared epidural anaesthesia for my first delivery. Beza kan? Tiada pain killers berkait rapat dgn mind control & breathing exercise. It works wonder.

Apapun, ini apa yg saya lalui & berdasarkan experience sendiri. Kalau anda rasa ini nonsense, tak perlu cuba sbb sy tak suruh pun. Nanti tak memasal je kata sy buat ajaran sesat. And of course semua dgn izin Allah. Point nya, jangan hadkan bahawa bila pregnant kita kena duduk mcm puteri atas kayangan, buat tu takleh, ni jangan. Makan semua yg nampak dpn mata. No. No. The more exercise you do, it’ll help with your easy labour & delivery.

GREEN JUICE NAIKKAN HB

And congrats to my fb friend, i asked her to drink green juice to boost up her Hb, she did and her next check up mmg Hb dia naik! That makes me happy of course! Dah beranak dia agaknya. ❤️❤️

Nanti sy kongsi resipi green juice yg senang teramat. Kalau takpun, anda blh google the recipe. Yg penting blend them RAW, tak perlu masak, rebus, stim ke apa. Ye mentah. Fruits tu tak perlulah. Kalau boleh guna yg organik punya ya.

Lagi satu, ubat tambah darah tu makan juga ke? Yes, ubat folic acid & vitamins dari klinik tu anda makan spt biasa. Sy dulu ambil Iberet setiap hari sbb mual teruk. Bila tukar Iberet mual tu kurang. Tambah dgn green juice ni, mmg boleh kata mual yg sgt mild. Mmg takde muntah pun.

Semua sayur tak perlu dimasak. Hanya dibasuh dgn baik. Kalau boleh beli yg organik untuk dijadikan jus ini.

Again, please mommies. Jaga pemakanan anda. Buang gula putih dlm diet harian anda jika mampu. Exercise juga jaga. Pemakanan & senaman works hand in hand.

Please share if it’ll benefit you & others.

You’re welcome. Ni antara resipinya. dan semua ni blh guna blender biasa kalau tiada juicer. Minum masa sejuk. Semua sayur tak perlu dimasak. Hanya dibasuh dgn baik. Kalau boleh beli yg organik.

Sumber: Hidayatul Ismail

 

Tinggalkan Komen