Bermula 22 Julai ni semua anak-anak dah mula sekolah. Anak-anak memang digalakkan untuk membawa bekal dari rumah. Tapi Ada kalanya mama pun buntu nak buat bekal apa untuk anak-anak.
Selalu bekal yang dibawa tak habis dimakan. Jadi untuk pastikan si kecil teruja nak bawa bekal dan apa yang dibawa habis dimakan. Ini idea bekal bento untuk mama sediakan.
Ada variasi makanan dengan bentuk yang berbeza-beza. Mesti seronok anak-anak tunggu bekal dari mama setiap hari.
kalau tak dapat buat tiap hari, 2-3 kali seminggu pun sudah memadai. Secara tak langsung boleh galakkan anak-anak makan Makanan dari rumah.
Ads
Ads
Ads
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kek butter atau kek marble antara kek yang menjadi kegemaran semua golongan tak kira usia. Walaupun ada pelbagai jenis kek moden dengan dekorasi yang ikut trend, namun kek butter tetap menjadi pilihan.
Cara pembuatannya tak renyah dan bahan digunakan sangat mudah. Jadi mama yang tak pakar sangat membuat kek pun tetap boleh sediakan asalkan ada kerajinan.
Bagi anda yang suka makan kek simple begini, resepi Kek Butter Coklat Rice wajib anda cuba. Setiap gigitan itu terasa coklatnya.
Berikut antara perkongsian Khairunnisa Mohammad:
Chocolate Rice Butter Cake
Sukatan untuk loyang 8x8x2
Bahan-bahan:
250g butter (marjerin pun boleh)
2+1/2 cawan tepung kek (tepung gandum pun boleh)
1 cawan susu segar
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan susu pekat manis
4 biji telur gred A
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan chocolate rice (banyak lagi pun ok)
Cara-cara:
▶️Mix butter, gula kastor, esen vanila dan susu pekat manis sampai gebu.
▶️Masukkan telur satu-persatu sambil mix.
▶️Masukkan tepung dan baking powder sambil mix, diselang-selikan dengan susu segar.
▶️Masukkan chocolate rice. Kaup balik saja.
▶️Tuang adunan dalam loyang.
▶️Bakar pada suhu 180°, api atas bawah, anggaran 1 jam atau 1 jam 15 minit.
▶️Kek dah masak, boleh potong.
Kek macam ni buat makan untuk minum petang sedap sambil layan tengok televisyen. Anak-anak pun mesti suka sebab ada taburan coklat rice.
Anak-anak memang gemarkan makanan bergoreng lebih-lebih lagi sosej. Kalau beli di kedai memang kita tahu kandungan bahan dalam sosej sangat tidak selamat untuk anak-anak dan keluarga kita.
Jadi mama papa boleh sediakan sendiri sosej dengan menggunakan resipi mudah ini. Anak-anak pun confirm suka. Bila buat sendiri mama papa boleh tambah sayur dalam bahan-bahan secara tak langsung anak yang tak suka makan sayur pun akan makan sayur. Selamat mencuba!
Bahan-bahan;
4 ketul dada ayam
1/2 batang lobak merah potong nipis
3 batang daun sup
1 ulas bawang besar dihiris nipis
3 ulas bawang putih
Sedikit garam
1 sudu stok ayam(boleh guna 1 ketul kiub ayam)
Sebiji telur
3 sudu tepung jagung
Sedikit daun oregano
Sedikit serbuk lada hitam
Cara Penyediaan;
Masukkan semua bahan dalam blender.Blender sampai lumat.
Bahan yang telah siap diblender.
Jika adunan terlalu pekat dan padat boleh masukkan sedikit air supaya mudah untuk dimasukkan ke dalam plastik. Gaul rata.
Masukkan ke dalam plastik
Masukkan separuh adunan ke dalam plastik dan pastikan tak penuh takut melimpah masa ditekan nanti.
Potong sedikit bahagian hujung plastik
Masukkan adunan dalam plastik aiskerim.Pastikan bahagian hujung lagi satu plastik telah digunting untuk mengelakkan tekanan dan memudahkan adunan dimasukkan. Bila siap ikat kedua hujung plastik aiskerim.
Untuk yang tak suka guna plastik aiskerim boleh bungkus guna daun pisang atau aluminium foil.
Paipkan adunan memanjang mengikut kesesuaian.Gulung kemas dan ikat bahagian hujung gulungan tadi.
Adunan yang telah siap dibungkus.
Sosej yang telah siap dikukus.Angkat dan sejukan.
Buka bungkusan tadi. Jika banyak bolehlah disimpan didalam bekas dan difrozenkan. Boleh masak bila2 suka.
Panaskan minyak dan boleh digoreng. Boleh dibakar guna pan atau oven.
Balik-balikkan. Goreng sampai kekuningan. Dah sia bolehlah diangkat.
Sosej yang telah siap digoreng. Sosej kegemaran anak-anak. Lebih baik buat sendiri sebab kita tau isi kandungannya.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Puri buah-buahan selalu menjadi pilihan ibu bapa sebagai makanan pertama bayi tatkala bayi mencecah usia 6 bulan. 10 jenis puri buah-buahan ini boleh menjadi idea sajian bayi anda.
JENIS-JENIS PURI
Terdapat bermacam jenis puri yang diberikan kepada bayi dan ia dikategorikan seperti berikut;
Puri-puri yang dinyatakan di atas berbeza mengikut fungsi pada setiap kumpulan makanan tersebut. Sayur dan buah merupakan sumber utama serat tidak larut di dalam makanan. Serat yang terdapat di dalam makanan membantu melawaskan pembuangan air besar.
Bijirin ialah karbohidrat yang membekalkan tenaga utama yang diperlukan untuk fungsi otak, keperluan organ badan dan aktiviti fizikal manakala protein yang terkandung didalam lauk seperti ayam, ikan, daging atau telur berperanan mengekalkan serta terlibat dalam pertumbuhan dan pembaikan tisu badan.
10 MENU PURI BUAH-BUAHAN UNTUK BAYI
Puan Aisyah Yusof telah berkongsi 10 jenis sajian yang telah disediakannya untuk bayinya Muhammad Kazeem ketika anaknya itu berumur 6 hingga 7 bulan.
Just to share dengan mommies semua apa yang saya selalu masak untuk anak first intro solid dulu. Basically semua menu saya akan rotate je. Menu tak banyak tapi boleh la kalau nak buat-buat tambah idea kan. Haha!!
Berikut ialah sajian puri yang dikongsikannya;
#1: PURI YOGURT EPAL
Bahan-bahan
Cara penyediaan:
TIP: Kata Aisyah, pastikan yogurt yang digunakan tiada tambahan gula dan kalau boleh berlemak (bukan zero fat/ non fat)
#2: PURI STRAWBERI PISANG & YOGURT
Bahan-bahan
Cara penyediaan:
#3: PURI PISANG & BLUBERI
Bahan-bahan
CARA PENYEDIAAN:
Aisyah telah menyediakan puri ini ketika anaknya mengalami sembelit.
#4: PURI MANGGA
Bahan-bahan
Cara penyediaan:
#5: PURI YOGURT & NECTARINE
Bahan-bahan
Cara penyediaan:
#6: PURI BUAH PIR
Bahan-bahan
Cara penyediaan:
#7: PURI LABU
*Puri ini dihidangkan dengan serbuk ikan bilis yang dibuat sendiri oleh Aisyah.