“Iman Jumpa Papa, Papa Pesan Be Strong”. Anak Mangsa MH370 Mimpi Jumpa Ayahnya

Hari ini genap 7 tahun misteri kehilangan MH370 pada tahun 2014 yang masih segar dalam ingatan semua. Awal pagi 8 Mac mencatat sejarah pahit buat negara apabila pesawat MH370 milik Penerbangan Malaysia dalam perjalanan ke Beijing, China telah terputus komunikasi dengan menara kawalan trafik udara. Sehingga kini kesemua anak kapal dan penumpang masih belum ditemui.

Kehilangan pesawat MH370 memberikan kesan yang sangat berat buat ahli keluarga mangsa termasuklah isteri kepada pramugara Hazrin Mohamed Hasnan atau lebih dikenali dengan nama Rain, iaitu Puan Intan Maizura Othaman. Puan Intan berkongsi tentang mimpi anaknya yang merindui ayahnya.

Iman suddenly woke up as she terkejut i masuk bilik dia.. They both went to sleep as early as 9 or 9.30pm.. Its my daily rutin to go and check on her and adiks room also to switch off the AC and bed light before I go to bed. With a teary eyes she said..

โ€ Iman jumpa papa and papa pesan kat Iman TO BE STRONG NO MATTER WHATโ€ ๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”..

she said again โ€ sebelum tidur, Iman doa dgn Allah Iman nak jumpa papa dalam mimpiโ€๐Ÿ˜”๐Ÿ˜” then i said, baca Al Fatihah utk papa please and she angguk and she said she already did.

Rindu yang tiada penghujung untuk anak2 Rain Hasnanโ€ฆ Kalau lah ada kubur untuk dilawati, alangkah indahnya โค๏ธ.. Hanya Allah yang tahu..

They always said nak jumpa papa dalam Syurga.. Tak sabar nak jumpa papa..
Semoga Allah sentiasa berikan kebahagian untuk anak2 ini.. Entah la.. these few days bersilih ganti anak2 ni mimpikan papa..

Each time after solat, tak lekang anak2 ini baca Al Fatihah untuk papa.. Semoga Allah sentiasa pelihara papa anak2 ini.. Aaminn2 โค๏ธโค๏ธโค๏ธ..
We all been missing you B

Al Fatihah ๐Ÿ™โค๏ธ

ุจูุณู’ู…ู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุงู„ุฑู‘ูŽุญู’ู…ูŽู†ู ุงู„ุฑู‘ูŽุญููŠู…ู
ุงู„ู’ุญูŽู…ู’ุฏู ู„ูู„ู‘ูŽู‡ู ุฑูŽุจูู‘ ุงู„ู’ุนูŽุงู„ูŽู…ููŠู†ูŽ
ุงู„ุฑู‘ูŽุญู’ู…ูŽู†ู ุงู„ุฑู‘ูŽุญููŠู…ู
ู…ูŽุงู„ููƒู ูŠูŽูˆู’ู…ู ุงู„ุฏูู‘ูŠู†ู
ุฅููŠู‘ูŽุงูƒูŽ ู†ูŽุนู’ุจูุฏู ูˆูŽุฅููŠู‘ูŽุงูƒูŽ ู†ูŽุณู’ุชูŽุนููŠู†ู
ุงู‡ู’ุฏูู†ูŽุง ุงู„ุตูู‘ุฑูŽุงุทูŽ ุงู„ู…ูุณู’ุชูŽู‚ููŠู…ูŽ
ุตูุฑูŽุงุทูŽ ุงู„ู‘ูŽุฐููŠู†ูŽ ุฃูŽู†ู’ุนูŽู…ู’ุชูŽ ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ูู…ู’ ุบูŽูŠู’ุฑู ุงู„ู…ูŽุบู’ุถููˆุจู. ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ูู…ู’ ูˆูŽู„ุงูŽ ุงู„ุถู‘ูŽุงู„ูู‘ูŠู†ูŽ

Mengimbas kembali detik hitam ini, Puan Intan Maizuraย berkongsi bagaimana beliau melalui ujian ini tambahan dirinya yang sarat hamil anak kedua ketika itu.

Intan Kuat

Intan kuat : Ya, Itu yang slalunya statement orang akan cakap bila jumpa dengan Intan.. Alhamdulillah, makin ramai yang cakap, makin kuatlah Intan tuโ€ฆ Doa yang baik2 sure akan jadi punyaโ€ฆ Alhamdulillah, syukur2.. Terima kasih

Menangis Tak Henti-henti

Intan tak menangis? :Yes intan menangis tapi sekarang dah jarang sangat2, penat dah nak menangis pon.. buat apa nangis selalu, tak elok jugak.. Gambar ni adalah gambar yang Iman ambik pada 8hb March 2014, terbukti betapa kembangnya dan merahnya hidung intan dek kerana menangis tak henti2 satu hari tu..

Masa Ni Sarat Mengandung 7 Bulan

Itulah kali pertama dalam hidup Intan menangis hingga mata putih jadi merah.. urat2 mata pon stress agaknya.. Makan? Intan makan jugak tapi tak teringat pon mengunyah nasi, tapi Intan ingat Intan telan nasikโ€ฆ Ye lah, tak makan kang diri tengah sarat kan.. anak pulak tak dapat zat!! haihhhh macam2..tapi seriusly mmg tak rasa lapar langsung..Penangan dek kerana sedih dan tidak ketahuan nak buat apa.. Masa ni mengandung 7 bulan, tapi otak pon tak center.. bila orang tanya intan cakap 5bulan.. tapi dua bulan lagi nak beranak .. hayoooooo apa daaaaaa.

Semuanya Pinjaman Semata

Esok harinya baru emosi dan kekuatan slowly bertambah.. Berkat kesedaran yang bahawa semuanya Allah dah tentukan.. Semuanya pinjaman semata.. Orang cakap ujian itu rahmat, tapi mana rahmatnya?? I memang xnampak pon rahmatnya awal2 tu.. ye la diri ni jahil.. bodoh dan sombong kerana taknak cari ilmu.. Ujian dan musibah datang kerana kita LALAI!!

Allah Nak Kita Kembali Pada-Nya

Allah nak kita kembali padaNya. lama kelamaan satu demi satu rahmat yang terbentang depan mata dan terus membuatkan diri ini sedar dan percaya rahmat itu lebih luas sebenarnya.. Ujian Allah berikan, datang jugak jalan penyelesaiannya .. Macam mana nak nampak semua tu? Pertamanya kena redha, tawakal, ikhtiar dan sabar.. Akhirnya PERCAYA dengan kuasa Yang Maha Esa.. Jangan bersangka buruk dengan Allah.. remember that!

Tiba Masanya Untuk Bersalin

Hosp Putrajaya tetap dihati. tq doc and nurses, u guys the best. Dola doli mmg bukan pilihanku . Anyway 2mnts lepas tarikh bersejarah tu Intan dah di scheduled kan utk C-sec pada May 19th 2014.

Doktor Tanya Mana Husband?

Ingat lagi masa tu Dr Hazim tanya, you sorang? And i said aah doc. I sorang. Whereโ€™s your husband? I trus cakap, dia hilang doc, sambil tersengeh.Then dia mcm terkejut hah? hilang?& i pon cakap la yada yada yada yada, so now Dr Hazim pon tahu yg patient dia skrg dalam kondisi yg maybe stabil maybe tak.

Dlm app yg lain pulak i berterus terang dgn doc yg i nak c-sec & menjadikan ini adalah c-sec i yang ke 2. i told him i taknak lalui contraction etc and surprisingly doc mmg nak suggest csec for me &he chose 19 may utk operate i but date tu he wasnโ€™t around coz dia pegi umrah. ganti la doc Dr Hamidah. yeayy happy & i pon berlalu sambil tersengeh lagi.

tiba masanya i masuk wad, 18hb may, as usual my family mmg protective & makesure takde sapa pon nangis depan i. itu syaratnya kalau nak lawat intan. so my fren dtg melawat, bwk makanan n kitaorg berkelah dlm wad tu.bergelak sakan mcm hari raya.

Tiba Saat Nak Melahirkan, Sedih Tak? Sedih Tapi Positive

Sampai masanya nak bersalin, nurse dtg and i sengeh lagi. excited nak lahirkan muhammad. Sedih tak? sedih tapi tak rasa maybe positive vibe drp org sekeliling. nobody dare to cry in front of me & dat makes me very happy. i masuk OT, doc cucuk blakang, bius separuh badan and they start to cut me open. mata i tertumpu pada plat besi yg ada reflection tu.. hihihi nampak doc bukak perut i.

Sambil Zikir-Zikir Masa Nak Melahirkan

wow amazing! sambil zikir2 i layan diaorg dok gegar2 perut i, tetiba dgr budak nangis, hah muhammad la tu. ya Allah, kuat nau dia menjerit dlm OT tu.. nurse dtg and tunjuk bebird muhammad, sah BOY! Alhamdulillah, big boy okay 3.8kg. then doc jahit balik and everythingโ€™s done! i was pushed into recovery room and rest skejap lepas tu dah terjaga depa tolak masuk wad. dapat la tgk si muhammad dah mandi. muka cino, mata bukak lak tu.

Ditemani Zikir-Zikir Allah

Well itulah ceritanya.di temani zikir2 Allah di OT room & supportive fam & frens mainkan peranan besar. Guys, Think of this, kalau u rasa u susah, ramai lg kat luar sana 10x susah drp u. Banyakkan muhasabah diri kita, mintak pertolongan-Nya. In shaa Allah

Never Underestimate The Power & Strengthย That You Have

Wanita oh wanita, happy wanita day to each and everyone of you.. Keep your head up and walk and move forward! Take the negative and turn it into positive! Never underestimate the power and strength that you have!! Salute!!

Penerbangan yang membawa 239 penumpang dan anak kapal sehingga kini belum dapat dikesan dan kesemua mangsa belum ditemui.

#prayforrainhasnan
#prayformh370
#alhamdulillah

Sumber: Intan Mazura Othaman

Baca: Ibu Ini Kongsi 6 Langkah Didik Anak Malas Jadi Anak Rajin Sampai โ€˜Addictโ€™ Nak Belajar

Baca: โ€œAda Kes Anak 4 Tahun Hanya Minum Susu, Makan Nugget & Biskut Jeโ€ Bahaya โ€˜Overdoseโ€™ Susu

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

IKLAN

NuFa

Recent Posts

“Pandainya Berenang, Siap Pusing-Pusing” Berani & Tak Menangis Masuk Dalam Air, Wargamaya Seronok Tengok Gelagat Fatima!

Selepas menerima suapan pertama, pada usianya kini enam bulan, anak pasangan pelakon, Fazura dan Fattah…

24 mins ago

Resipi Sambal Bilis Kering ‘Legend’, Pedas Berapi, Boleh Tahan Sampai 2 Minggu!

Hidangan bersahur atau berbuka tidak bangkit enaknya jika tanpa sambal yang pedas dan sedap. Bulan…

2 hours ago

Resipi Filipino Fruits Cocktail, Creamy Lagi Berlemak, Gerenti Sedap!

Tercari-cari resipi untuk dicuba di bulan puasa ini, apa kata anda cuba Filipino Fruit Cocktail…

3 hours ago

“Tak Perlu Paksa Anak Kecil Berpuasa Penuh, Mereka Perlu Nutrisi” Pesanan Dr Izzar

Bila masuk bulan ramadan, ramai ibu bapa yang cuba nak mendidik anak-anak agar berpuasa

14 hours ago

Waktu Kecil Anak Sekali Saja. Layanlah Puas-Puas! Sampai Masanya Kita Pula Rindu

Nak kena layan, nak kena peluk, nak kena belai. Memang ibu ayah rasa rimas tapi

16 hours ago

โ€œTiada Rezeki Bonda Ayah Peluk Cium Dia” Hasrat Timang Anak Lelaki Tak Kesampaian, Faralyna Keguguran!

Rezeki untuk memiliki seorang anak lelaki tidak kesampaian bila mana pelakon, Faralyna Idris mengalami keguguran…

17 hours ago