Penyanyi, Fynn Jamal sebelum ini merupakan seorang pensyarah ketika bernikah dengan suaminya. Kemudian beliau meneruskan minatnya dalam nyanyian dan menghasilkan beberapa buah lagu.

Fynn Jamal telah mengambil keputusan untuk tidak lagi mengajar dan menjadi suri rumah. Ikuti perkongsian beliau ketika beliau mengambil keputusan untuk menjadi suri rumah.

Orang yg PALING aku berterimakasih adalah abah sbb setiap inci langkah kaki aku atas mukabumi ini adalah pelaburan peluhnya. memastikan aku belajar tinggi dan mampu mamanjat tangga karier tanpa batasnya.

memilih utk tidak bekerja; aku tau orang takkan berhenti bertanya pada dia.

“tinggi2 kau hantar dia—
ke dapur aje?
ikut telunjuk suaminya?”

bakat pekak telinga aku ini mmg aku dapat dari abah. kami sama cetaknya. jenis kalau aku nak— kau kata apa saja lantaklah.

of course. abah tanya dulu taraf kewarasan aku. apa plan aku. tawakkal itu betul. tapi kalau buta2 tanpa usaha— الله tak tolong, jgn meraung.

do i have any regrets jadi educated housewife?
no.

babe. kau ingat senang jadi homemaker? kah! sejujurnya for many, waktu kerja lah waktu dia lari sekejap dari tanggungjawab rumah. stress dgn anak, stress dgn suami— kerja, for some, adalah pause time utk divert fikiran dari semua itu tadi.

jadi surirumah—
mmg takde la.
hadap. jgn lari.

but it is worth it.

takde surirumah mampu kompiden cakap “ye saya puashati dgn rumah yang saya suri”. sbb at all times, mesti ADA JE yg kita tau boleh di improve lagi.

kita semua ada different goals. and no one especially sesama perempuan patut decide which career path is the best for others. tak semua org ada struggle yg sama.

cuma itulah.
this entry is a homage to my father.

orang yg paling redha anak perempuannya adalah seorang isteri dan ibunda dahulu— baru anaknya.

angah harap angah banggakan abah. kalau pun tidak atas dunia angah jadikan abah orang yg paling mewah— moga2 akhirat sana abah bangga dgn apa angah buat di dunia ni, bah.

setiap zarah dalam angah adalah jariah utk abah. ilmu2 yg terkumpul dlm fikiran dan terlaksana oleh badan— semuanya kerana peluh abah memberi makan.

terima kasih sbb selalu sebut nama angah depan الله. angah tau. sbb tak mungkin semua angah ada ni semata2 angah punya usaha. angah yakin.

setiap ini—
yg menjadikan angah hari ini—
adalah berkat doa abah, mak dan ibu selama ini.

Sumber: Fynn Jamal

Tinggalkan Komen